MedIQ

Egyre kevésbé kérdéses, hogy az okostelefonok egészségügyi alkalmazásai nagy segítséget jelenthetnek egy praxisban vagy a kutatásban. Az orvosi információ mennyisége óriási mértékben nő, és azért ne böngésszen tankönyvet a betegágynál a kezeléőorvos, viszont ugyanazt megtalálhatja pillanatok alatt a telefonján. Ráadásul elvileg ma indít egy orvosi kategóriát a Google az Android Marketplace-en. A napokban Dr. Csató Gábor aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvosjelölt barátom osztotta meg velem, hogy miket használ iPhone-ján.

Pubmed kereső, anesztes ajánlások, guide-ok, dozírozási kalkulátorok, Epocrates adatbázis, pharmindex és egy meglepetés app, Webicina, ami egyelőre csak neki van (erről részletek később).

Én ezeket használom Androidon:

  • Endocrine Diseases: nagyon jó betegségösszefoglalók
  • First Aid: egy amolyan naprakészen tartó leírássorozat az elsősegélynyújtásról
  • Genetics and Birth Defects: genetikai kórképek leírásai
  • JEFIT: edzésterv, napló
  • Layar: az egyik legjobb alkalmazás, a kameránkon keresztül látva a világot GPS alapján tudunk keresni és találni kórházat, vagy akár feélautomata defibrillátort
  • Instant Heart rate: meglepően pontos pulzusmérő

Gondoltam összeszedem, hol lehet még hasznos orvosi alkalmazásokat találni Androidra vagy iPhone-ra. 

1) A Webicina.com oldalnak 40 orvosi témában vannak orvosi mobilalkamzásai

2) iMedicalApps és PalmDoc  kiváló mHealth blogok

3) iEszközökre alkalmazások az Appolicious oldalon.

4) Android orvosi app-ok az Androlib.com és AppBrain oldalakon.

Ti miket használtok? Akár desktop képeket is szívesen látnánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr202527642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

supertroll2000 2010.12.20. 23:01:21

tuttam, hogy ájfóóóón!!! :P

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.12.20. 23:31:40

csak ne lennének ilyen rohadt drágák! sajna az amerikai orvosok fizetéséhez vannak szabva az árak!

papilloma 2010.12.20. 23:38:28

Egy orvos barátomnak pont lehetséges orvosi alkalmazásokon keresztül (nem tudtam, hogy már ennyi van) magyaráztam, hogy milyen nagyszerűek ezek a hürükütyük. Nem értette, kiröhögött...

egy nik a sok közül 2010.12.21. 00:24:07

mivel egy alapkutatásban tett felfedezéstől a napi terápiában használható eredményig jellemzően évek telnek el, csak egy újabb feleleges dolog

szakmai cikket olvasni iphoneon? baromság

dóziskalkulátor? baromság

ez utóbbit számolgatás nélkül tudni kell: max. ~50 gyógyszert használ egy szakorvos a szakterületén - de ezzel már felülbecsültem; ennyi szert és ezek dozírozását igazán nem lehetetlen megjegyezni, sőt illik is

másrészt sürgős esetben, eszméletlen beteg fölött görnyedve telefonon dózist számolgatni:

szakmai szégyen

Avatalján 2010.12.21. 00:41:22

Vannak, akik haladnak a korral és vannak a begyepesedett őstulkok, akik nem.

ehja 2010.12.21. 01:17:57

Az se semmi ha végzett orvosoknak még az elsősegélynyújtáshoz is ájfon kell.
Vajh mit is tanultak? Vagy az elsősegélynyújtás is oly rohamléptekkel fejlődik? A szívmasszázs, szájból orrba lélegeztetés, ragtapasz és nyomókötés legújabb eredményei? Hahahaha...

Chapell 2010.12.21. 01:39:12

@ehja: Ha nem is rohamléptekkel fejlődik, de képzeld, az újraélesztés területén évről évre vannak eredmények, pl nem is olyan régen lett megváltoztatva az ajánlott módszer a szívmasszázzsal és lélegeztetéssel kapcsolatban :)

egy nik a sok közül 2010.12.21. 02:10:03

@Chapell:

mely változások a gyakorlatban vajmi keveset számítanak:

a BLS az BLS, melynek a 30%-os sikerességi aránya SEMMITŐL nem fog szignifikánsan nagyot nőni

Chapell 2010.12.21. 02:16:14

@egy nik a sok közül: Remek, de a kérdés az volt, hogy mi fejlődik/változik az elsősegélynyújtás táján. Írtam egy példát, biztos van más is.

kszabo 2010.12.21. 05:21:09

Minden szakmában tudnak számolni, mérlegelni, de ott vannak a táblázataik. Ebből a legismertebb a középiskolai függvénytáblázat, de akár még az ágyúk oldalán is van egy :)
Igenis jár az orvosoknak is egy, elvégre van egy olyan fogalom hogy esetgyakoriság, ha valaki tanulmányai után 20 évvel sem találkozik egy esettel akkor minden segítség jól jön.
Mondjuk egy hazafelé tartó mentőegységben a félállású mentőorvosnál mi indul be egy foszgén, tömeges rádióüzenetre.
Csak ennyit példának a kollégának ezt illene tudni szövegre válaszul. Üdv

egy nik a sok közül 2010.12.21. 06:04:34

@kszabo:

a ritkábabn hazsnált tudás frissen tartására van a

a rendszeres gyakorlat és képzés

a "foszgén, tömeges" üzenetre meg először a polgárivédelem vonul ki, egyedül, elsőként a mentőegység be sem mehet

farakasamed2 2010.12.21. 06:54:16

@egy nik a sok közül:
50 gyógyszert használ egy szakorvos?

Először is a betegek használnak többnyire gyógyszereket és nem 50-et, hanem több százat! Orvos terápiát elrendelve felírni szokta a gyógyszereket általában! Generikumok korában ugyanis elég sok gyógyszerrel találkozik egy szakorvos!

Dóziskalkulátor baromság? Te csak hasadra ütve írod fel a receptet vagy utalod ki a gyógyszert? Ebből teljesen egyértelmű, hogy nem szoktad legalább a pharmindex-et nyitogatni, mert akkor rájönnél, hogy elég gyakran kell dózist számolgatni. Ráadásul ellenőrzés végett magadat is bebiztosítod.

Szakmai cikk olvasása iPhone-on baromság? Hány cikket szoktál elolvasni egy héten? Neked sem a Pubmed a nyitóoldalad ebből ez is kiderül, mert akkor tudnád, hogy sokszor elég az absztraktokat vagy a konlklúziót elolvasni, vagy esettanulmányokon végigfutni. Mindegy hogyan fér hozzá az ember, de iPhone-on ez hihetetlenül egyszerű!

Sürgős esetben beteg felett senki nem nyomogat telefont, hanem teszi a dolgát. Az újraélesztési protokollok pedig folyamatosan változnak így nagyon jól teszi valaki, ha folyamatosan követi a szakmai ajánlásokat! Azon már nem is csodálkozom, hogy csak BLS-ben gondolkodsz, de jobb ha tudod, hogy egy orvosnak eszközök jelenlétében (mondjuk korházban) ALS-t is tudnia kell végezni!

A rendszeres gyakorlatban és a "ön"képzésben pedig az az ismeret is benne van, amit egy telefonon szerez az ember, ami sokkal hasznosabb, mint sok kiadáskor elavult magyar nyelvű könyv olvasgatása!

És mielőtt a szakmai szégyen tárgykörét vitatod, gondolkodj el ezeken még egyszer és vegyél egy ilyen vagy hasonló kütyüt, hogy megfelelően tudjad követni a bővülő tudásanyagot, mert különben tényleg nagyon nagy bajba fogsz kerülni! Baromságoktól pedig kíméld a többi blog olvasót és ne vedd el azok kedvét, akik esetleg egy lépést tesznek a modern orvosi ismeretek megszerzése felé!

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.12.21. 07:36:27

Ezt mi csináljuk, tavaszra készen van: babosi.hu/lca/

egy nik a sok közül 2010.12.21. 12:38:21

@farakasamed2:

ugye nem haragszol, ha a buzgómócsing ostoba okoskodásodra nem pazarolok viszont ennyi energiát :)

csak egy költői kérdés, hogy lásd milyen szánalmas vagy:

"Először is a betegek használnak többnyire gyógyszereket és nem 50-et, hanem több százat! Orvos terápiát elrendelve felírni szokta a gyógyszereket általában!"

Szerinted tehát a zenei hangokat is csak a hallgatóság használja, nem a zeneszerzők, előadók.

Twighlight Princess 2010.12.22. 12:01:00

Mi nem csak használjuk, hanem fejlesztjük a PHARMINDEX mobil alkalmazást iPhone-ra, és hamarosan elérhető lesz Androidon is!!!
www.pharmindex.hu/pharmindex-androidon.xhtml

meronem 2010.12.23. 15:13:14

Helló,
Csodálkozom, hogy a Mendeley-ről még nem írtál - bocs, ha mégis, csak elsiklottam felette. Ez egy gigakirály cikk-rendszerező, masszív szociális háló funckióval. www.mendeley.com
Már van iPhone változata is, és remélem, hamarosan érkezik az Android kiadás is.

meronem 2010.12.23. 15:21:31

@egy nik a sok közül:
Hehh. Nyilván a Tonogen, Meronem vagy a propofol dózisát fejből tudom, de mondjuk a vancomycin dózisát 343.56 umol/l kreatininszint esetében megnézem, nemde igen? Sőt, még a digoxinét is, mert korfüggő és elég ritkán használom.
Cikket meg tényleg kellemesebb olvasni egy _jó_ okostelefonon mondjuk egy vonatúton; mióta nekem is van ilyenem (telóm, nem vonatom), nem szükséges a hamar lemerülő laptopot hurcolászni az unalmas utazásokra. Pedig, hidd el, 1 hónapja még nagyon idegenkedtem ezektől a burzsuj kütyüktől :)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.12.30. 15:39:59

@egy nik a sok közül: hmm.. igen, ez valószínűleg tényleg így van.. de azért megjegyezném, hogy a repülőgépvezetők kicsit máshogy állnak hozzá a kérdéshez: nem hiszem, hogy egy profi pilóta gyengébb képességű lenne, mint egy átlag szakorvos, de nekünk nem ciki számítőgépből vagy táblázatokból kinézni adatokat. Sőt, nemhogy nem ciki, és nem "szakmai szégyen", hanem egyenesen kötelező elvárás, hogy akkor is kézbe vett papírról kövessük a pontosan leírt eljárásokat (ellenőrzőlisták, megközelítési térképek/eljárások, stb), ha tízezredjére csináljuk ugyanazt és nyilvánvalóan fejből tudjuk. Egy orvosnak magyarázzam, hogy ember már csak olyan, hogy tévedhet? Az olyan "iparágakban", ahol közvetlenül emberek élete a tét, azt hiszem nem holmi vélt szakmai presztízsünket kellene félteni, hanem inkább mindent megtenni azért, hogy a biztonságot a lehető legmagasbb szinten tartsuk.. Azon persze évtizedekig lehetne vitatkozni, hogy pontosan mi számít olyan dolognak, amit tényleg fejből kell (biztosan hibátlanul) tudni, mert pl. nincs idő megkeresni. De akárhogy is, én úgy látom, hogy az orvosok ötven éves lemaradásban vannak ezen a téren, ha még azon vekengenek, hogy ciki megnézni egy számadatot a "kottából" (különben sincs egységes "kotta", mint a repülésben) Tényleg olyan biztos, hogy egy orvos egy 36 órás ügyelet végén is biztosan tévedhetetlen?
süti beállítások módosítása