MedIQ

Ha megkérdeznénk bárkit a nemzetközi orvosi blogvilágban, hogy ki a legismertebb, legtöbbet idézett orvosi blogger, valószínűleg a nagy többség Kevin, MD-t említené. A nemrég befejeződött blogexpón meginterjúvolták és ő örömmel mondta el véleményét az orvosi blogok jövőjéről. Nem feltétlenül értek vele egyet, de szerinte olyan világban élünk, amikor minden orvosnak jelen kell lennie a közösségi médiában így vagy úgy, márpedig sok orvosnak még az e-mail megnyitása is nehézséget jelent.

Megjegyzem Kevin, MD óriási pénzt csinál praxisa mellett abból a blogján, hogy másokat linkel és társszerzőket fizet, de ő maga minimális tartalmat produkál évek óta. Viszont a legjobb aggregátornak mondhatja magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr121471477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.10.25. 17:10:09

Azt gondolom, hogy a mai világban igenis érdemes orvosoknak blogolni.

Egyrészt ebben a fene nagy internetes információ-szabadságban hihetetlen mennyiségű fals egészségügyi info kering a neten, amik jó esetben csak naívságból kerülnek fel, rossz esetben hiszékeny betegek zsebéből akarnak kihúzni nagy pénzeket ezekkel. Nem akarom itt és most meghúzni a határt a tényleges gyógyítás (azaz szerintem a nyugati orvoslás + paramedicina egyes ágai), és a kuruzslás között, de ez utóbbi kifejezetten veszélyes is lehet, és számtalanszor találkozom vele az interneten. Ezért aki releváns tudással bír, annak igenis meg kell osztania ezt másokkal, és küzdenie kell a rossz információ ellen.

Másrészt az internet eleve egy jó eszköz a betegfelvilágosításra, kuruzslás elleni küzdelem nélkül is :). Vétek lenne kihagyni. Ideális esetben, jól működő betegfelvilágosítás esetén minden sokkal gördülékenyebben menne, mind a betegek, mind az orvosok részéről. Márpedig ennek az ideális állapotnak az eléréséhez nyújt segítséget a blogolás, meg minden más web2.0-ás alkalmazás. Pont ennek okán pl. az első blogbejegyzéseimet nagyrészt a betegek által leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszként írtam.

KindlerMedical · http://kindlermedical.blogspot.com/ 2009.10.26. 08:49:12

Egyetértek Tamással. Rengeteg fals vagy fél infó kering a neten. Természetesen, nem szándékosan és nem rosszindulatból.

Mondjuk, azt hozzá kell tenni, hogy az orvos szakma presztizse nem éppen mennyországi magasságokban repked. Ennek persze, meg van a maga oka. Viszont a következménye az, hogy az emberek nagyobb hajlandósággal fordulnak a paramedicina felé.

Pedig, valóban sok a kuruzsló azon az oldalon, aki becsapja a betegeket és nyerészkedik.

Nem vagyok paramedicina ellenes, de azért mindig hozzá kellene tenni az egyes bejegyzésekhez, cikkekhez, hogy van a betegségeknek egy olyan szintje, amikor már igenis szükséges lehet a kórházi kezelés és a gyógyszerelés is. Az estleges életmentő műtétekről már ne is beszéljünk.

Igaz, ehhez az is kellne, amről nagyon ritkán van szó Magyarországon. Ez pedig a prevenció. Jó lenne, ha minél több ember élne ezzel a lehetőséggel.

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.10.27. 11:31:58

@KindlerMedical:
Igen, a web2.0-ás alkalmazások segítségével sokkal könnyebben lehet felvilágosítani a betegeket a megelőzéstől a kezelésig, minden ponton.

Egyébként a blognál is még hatékonyabbnak tartom a közösségi könyvjelzőt, twitterrel megtámogatva. Szerintem úgy lehet a legrövidebbre zárni a legfrissebb cikkek és az érdeklődők körét. Illetve lehet majd részben (vagy egészben) a facebook lesz a twitter mellett (helyett? :D) ez a platform.

De mivel teljesen érthető okokból a legtöbb embert nem érdekli ilyen mélységben az orvostudomány haladása (vagy néha vergődése), ezért jó és szükséges a blogolás is.

KindlerMedical · http://kindlermedical.blogspot.com/ 2009.10.27. 15:32:12

@HTamas: Na, most, hogy megkatpuk a statisztikákat, egy kissé le kell higgadnunk:)

Tudomásul kell vennünk, hogy az egyes emberek, korántsem haladnak olyan sebességgel, mint mi.

Kevesen használják itthon a Twittert, a Facebookot és az egyébk közösségi könyvjelzőket.

A cikkek zöme idegen nyelven jelenik meg. A magyarok pedig, leginkább magyarul beszélnek.

A jelenlegi statisztikák alapján azt kell mondanom, hogy a legnagyobb segítség a honlapon közzétett információk mellett a blog, és a havi 1x kiküldött hírlevél.

Twitter, Facebook egyelőre elhanyagolható. Ez van.

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.10.27. 20:31:11

@KindlerMedical:
Ezt most nem teljesen értem. Akkor most várjak, és legyen csak a honlap, meg hírlevél? Ez utóbbi eleve csak olyannak megy ki, aki már kontaktusba került valamilyen formába velem, tehát neki nem új a honlap sem.

Egyébként pedig előbb-utóbb nálunk is begyűrűzik a facebook őrület, simán lenyomja az iwiw-et is, legalábbis szerintem. És ha nem fog megváltozni az angol nyelvhez való hozzáállásunk, akkor nyugodtan lehúzhatjuk a rolót, mint ország :(.

De optimista vagyok, és használom továbbra is a del.icio-us-t és a twittert is. :)

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.10.27. 22:21:02

@KindlerMedical:
Bocsánat, lehet, hogy az előbb kissé elragadtattam magam! De nem érzem problémának, hogy elébe megyek annak, ami vélhetően vár ránk. Ha meg nem lesz igazam, és nem lesz se facebook, se közösségi könyvjelző, akkor majd lesz más :).

Mindenesetre a hatékonyabb betegfelvilágosítás érdekében nem tudok többet tenni, minthogy csinálom, illetve elmondom, hogy szerintem a betegek részéről hogy a legegyszerűbb tájékozódni.

KindlerMedical · http://kindlermedical.blogspot.com/ 2009.10.28. 12:00:23

@HTamas: Lehet, félreértettél, vagy nem pontosan fogalmaztam.

Nem azt mondtam, hogy akkor most hagyd/hagyjuk a fenébe a dolgot. Csupán annyit állapítottam meg, hogy egyelőre elhanyagolható a Facebook, a Twitter és a del.icio-us. Mármint, Magyarországon.

Én, ugyan abban reménykedem mint te, hogy az emberek hamarosan rákapnak a témára.

És mivel a fiatalok egyértelműen a neten élik az életüket, első sorban a középkorúakra és az idősebbekre gondoltam.

Ami a Facebookot és az iWiWet illeti, három év alatt, móta a Facebookon vagyok többet fejlődött, mint az iWiW a wiw óta. Lassan már egy éve, hogy onnan töröltem is.

Ami a nyelvtudást illeti, !egyelőre! nem fűzök hozzá túl nagy reményeket, de mivel a Facebook magyarítása már 97%-os, van mivel csábítani az embereket:)

PR_hub · http://publicrelationshub.wordpress.com/ 2009.11.01. 23:08:12

Orvosok jelenléte a közösségi médiában - természetesen egyetértek, legyenek jelen, ha tehetik.

Ami viszont számomra igazán zavaró, ha már a kommunikációs aspektusát nézem, az az, hogy sok helyen még a legalapvetőbb eszközöket sem használják.

Egy igen konkrét példa: ha lemegyek a háziorvosomhoz - és nem jelentkeztem be előre - akkor bőven lenne időm és hajlandóságom valamilyen módon olyan információkat befogadni, amit a háziorvosom számomra fontosnak tart.

Amíg ücsörgök szívesen néznék a kihelyezett TV készüléken kisfilmeket, prezentációkat betegségek megelőzéséről, stb. Természetesen a TV készülék ott van, csak épp kikapcsolva, nem fut rajta semmi.

Egy-két információs táblának is örülnék, rendszeres frissítéssel. (Még most is a vizitdíjat emlegeti egy kint lévő írás.)

A sorszámkártya, mely most egy fájdalomcsillapító reklámja lényegében, lehetne tájékoztató anyag. Minden egyes számhoz más téma.

Bocs, eltértem a témától...

KindlerMedical · http://kindlermedical.blogspot.com/ 2009.11.02. 10:00:28

@PR_hub: Szerintem nem. Márminthogy nem tértél el a témától.

Tökéletesen egyetértek veled abban, hogy ha már elmegyek az orvoshoz irl, akkor ott, ha várakoznom kell, hasznosan tudjam eltölteni az időt.

Magánklinikákon pl. működik is ez a fajta dolog. Igaz, ott nem igen kell várni, max. 5 percet, de ha pl. kísérőként mész, és kint maradsz, akkor teázhatsz, olvashatsz gazdasági, orvosi szaklapokat. Sőt, több, külföldi nyelvű újság között válogathatsz.

Ha orvosi dolgok érdekelnek, akkor az orvosi szaklapok mellett tájkozódhatsz az adott intézmény ellátásáról, az igénybevehető kezelésekről, az árakról stb.

Hogy ez a közeü-ben mikor valósul meg? Godolom, ha több pénzt pumpálnának bele. Vagy pl. a dokik nem lennének leterhelve annyira. Családorvoshoz mindig időpontra megyek. Még egyszer nem volt olyan, hogy akkor (tudott) fogadott volna. Minimum várakozási idő fél óra, de ha kidugja az orrát az asszisztens, akkor nem árt lecsapni rá és szólni:)))
süti beállítások módosítása