MedIQ

A CNN hozta a hírt, miszerint egy 5 napos kínai táborban a szülők 880$-jáért DNS teszteket végeznek nyálmintából gyermekeken azért, hogy meghatározzák, genetikai hátterük alapján milyen tehetségeket hordoznak. Az IQ-t, az atletikus képességeket, érzelmi kontrolt és memóriát nézik, többek között. Belegondolni sem merek, ki talál ki ilyet.

Kép forrása: CNN.com

A kutatók 11 gént néznek meg, márpedig nemhogy 11 génből, de 11000-ből is iszonyatosan nehéz lenne nem megmondani, de még megjósolni is ezeket a jegyeket. A magasságot nézik például, hogy a gyermekből válhat-e NBA-s kosárlabdás. Egyrészt ezt a jegyet nem egy, hanem számtalan gén és a környzeti faktorok együttesen határozzák meg; másrészt Tony Parker sem egy 2 méteres játékos, mégis kivételes tehetség.

Olyan jegyeket, amiket több gén és a környzetet együttes ráhatása határoznak meg, lehetetlenség megjósolni. Nem nehéz, hanem lehetetlen. És nem csak a tudomány mai állása szerint, hanem még jó sokáig.

Így amikor ilyen hírt olvasunk, gondoljuk át a dolgot és lássunk a sorok között (itt egy kínai biotechnológiai cég nyílt reklámjáról van szó, erődemonstrálásról, hogy ők is tudnak olyat, mint a Navigenics vagy 23andme). Ha pedig valaki azt írja, megtalálták a magasság, elhízás, stb. génjét, ne higgyünk neki. Nem találták meg, mert több gén is szerepet játszik ezekben, ráadásul a környezeti hatások különösen fontosak.

Lehet, hogy genetikai hajlamom van cukorbetegségre, de megfelelő diétával, testmozgással meg tudom előzni. És lehet, hogy kicsi a genetikai hajlamom, de egészségtelen életmóddal, nulla mozgással mégis kialakul a betegség.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr751289705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Cica (törölt) 2009.08.05. 10:47:34

Shyla vigyázz mert spammelésért már volt kivégzés: subba.blog.hu/2007/12/18/spammereket_fogtunk_a_nep_ele_vetjuk_oke
(a fényképeiket azóta le kellett szedniük, de jó darabig kinnt voltak)

musi 2009.08.05. 11:24:16

kivételesen egyetértek
süti beállítások módosítása