MedIQ

Ennél nagyobb botrány nem hiszem, hogy lesz idén az USA-ban. A New York állambeli Kings County Hospital ellen indított perben az ügyvédek hozták nyilvánosságra azt a felvételt, melyen jól látszik, hogy egy pszichiátriai osztályon az egyik beteg, egy 49 éves nő, leesik a székről és egy órán át nem tesznek érte semmit. Méghozzá úgy, hogy egy orvos és két biztonsági őr is észrevette. A beteg segítségnyújtás hiányában meghalt.

A felvételen az is látszik, ahogy egy nővér még meg is bökdösi a lábával, hogy él-e még. Ez nem igazán esik a megfelelő ellátás kategóriájába. Az orvost kirúgták, a nővért és a biztonsági embereket pedig felfüggesztették.

Durva felvételek következnek:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr4548823

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Turulcsirip - thingol 2008.07.02. 09:32:05

[...]Az év amerikai kórházbotránya: Ennél nagyobb botrány nem hiszem, hogy lesz id..[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2008.07.01. 23:25:08

Ezt nem Magyarországon vették fel?

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2008.07.01. 23:27:30

Az szép... Soha nem akarok kórházba kerülni, sehogy sem. Borzalmas...

mysisterstheslayer 2008.07.01. 23:45:12

Az átlag "ápoló" munkakörbe helyezett lény nem érti, hogy mi zajlik egy pszichiátriai betegben, de az átlagemberek 90 százaléka sem...Nem is ez a baj, hanem hogy nem kéne abból kiindulni, hogy nem-lát-nem-hall-és-nem-érez... Felháborító, és ennél durvább dolgok vannak kameramentes helyeken.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.07.01. 23:49:44

A többi sem kutya - de valóban, ezt a mentalitást sajátítják el itt is...

mangorlo 2008.07.01. 23:50:43

az a "szép" hogy csak kirúgás jár ezért, pedig ez már büntetőjogi kategória

de persze itthoni kórházakról is lehetne egy szép sorozatot indítani, a nyírő beli élményeket szívesen megírnám én, ha lenne egy ilyen blog.

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2008.07.01. 23:55:22

ezt magyarország is simán bevállalná. sajnálatos hogy ez csak a jéghegy csúcsa.

eternity · http://eternity.blogter.hu 2008.07.02. 01:08:28

Nyilván "műsoros" volt a néni. Ismerték a repertoárját és úgy gondolták, csak szórakázik vagy "rájött az ötperc".
Más kérdés, h tkp tökéletesen mindegy, mert akkor sem hagyhatnák a földön fetrengeni, ha egyébként ez nem szokatlan viselkedés nála, hisz akkor állítani kell a gyógyszerezésén, változtatni a kezelésén. De minimum felültetni, mert a kövön megfázik.
Úgy látom, h itt nem is a szakmai, hanem az emberi mulasztás az igazán fájdalmas. Mert nemcsak az orvos és a nővér, de senki nem nézte meg, mi van vele.
Az 1960-as években elhíresült egy eset:
egy fiatal nőt megtámadott és megkéselt egy ember, úgy, h több tucatnyian látták a környező házak ablakaiból, mi történik, hallották a sikoltozást, és végignézték a nő majd fél órás menekülését, rimánkodását, bántalmazását majd haldoklását tartalmazó "műsort". Mindezt úgy, h egyetlen szemtanú sem avatkozott közbe, sőt, még telefonon sem értesítette a hatóságokat, vagy kért segítséget. Utólag kiderült, mind azt gondolták, h valaki biztosan intézkedik már...

bandika57 2008.07.02. 02:31:54

Mi is járhatunk ugyanígy..........
:-(((

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.07.02. 05:36:14

Csak kórházba ne kerüljön senki: újabb betegségek beszerzésén kívül gyakorlatilag semmire nem alkalmas. Tisztelet -a kevés- kivételnek.

sárkányfigurás vállpárkánytöredék 2008.07.02. 06:51:05

Magyarország: A pszichiátriai betegek állam általi semmibe vevését jelképezi az OPNI botrányos bezárása.

nudlee 2008.07.02. 06:54:40

Az autós rész???
Amikor ott fekszik a pasi elütve és SENKI nem megy oda?
Ott áll 10 felnőtt ember, mintha tévéznének...
Én a filmen végig kiabálva káromkodtam... És ezek ápolnak,gyógyítanak, védenek és embernek mondják magukat!

FMJ 2008.07.02. 07:09:59

A Kitty Genovese-esethez hozzátartozik, hogy az érintett tanúk egyike sem érzékelte egészében a gyilkosságot. Nem az történt, amit a közvélemény hisz, hogy egy tömbház lakóinak színe előtt mészárolták le az áldozatot. Azaz tényszerűen: nem igaz, hogy több tucatnyian látták volna, nem igaz, hogy végignézték (a tényleges emberölés elkövetésének helye nem volt látható), és segítséget is hívtak (noha későn vált egyértelművé a hatóság számára is, hogy mi történt, az áldozat kórházba szállítása közben halt meg). A fél órás elkövetési idő igaz. Sajnos ez is oka annak, hogy nem akadályozták meg az emberölést, ugyanis több, más helyszínen és más időpontban történt támadás történt. Mivel a tanúk nem voltak azonosak, senkiben sem kapcsolódhattak össze. Igaz, hogy személyesen nem avatkozott közbe senki.

Utólag hajlamosak vagyunk megkövezni azokat a szerencsétleneket, akik, noha objektíve nyújthattak volna megfelelő segítséget, mégsem nyújtottak, és hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy - bezzeg - mi megtennénk. De gondoljunk bele, mit láttak/hallottak az egyes tanúk a gyilkosságból, mivel tennénk náluk többet, és vajon az megakadályozna-e egy hasonló gyilkosságot? Ha látnánk egy dulakodás jellegű támadást, aminek a végén mindkét résztvevő távozik, mit mondanánk a rendőrségi segélyhíváskor (látták, hívták, közölték is, hogy mindketten távoztak)? Ha csak a támadás hangját hallanánk _olyan_ környéken, meg tudnánk ítélni, hogy mi zajlik: gyilkossági kísérlet, zsebtolvajlás, vagy fiatalkorúak garázdálkodnak és saját testi épségünk érdekében jobb még csak nem is ellenőrizni, mert kibeleznek?

Egyébként ennél az esetnél ilyen mentő körülményt a videó alapján keresve sem lehet találni. Arra a jelenségre, amire Kitty Genovese esetét hozzák példaként, ez a videó nagyságrendekkel irtóztatóbb példa. A mulasztók itt mindannyian teljes tudomással bírnak az eset egészéről, s munkaköri és erkölcsi kötelességük is volna a szakszerű intézkedés, méghozzá személyenként pontosan meghatározhatóan. Nézőként pedig azzal szembesülünk, hogy amiben bízva az egészségünket mások kezébe tesszük, és amiért bármely államban is élünk, elég sokat fizetünk, az itt éppen igen látványosan nem létezik.

Látnok 2008.07.02. 07:17:52

Az emberek a televízió megjelenése óta egyes kutatók szerint nem tesznek különbséget a valóság és a fikció között. Ergo végignézik, mint egy filmet, ahogy péppé vernek egy nőt, elgázolnak egy embert. Aztán várják, hogy megy a film, jön a törtnés. Ez mindenhol így van, ahol az emberek szemei tapadókorongként ragadnak a gépanyára órák hosszat. Másrészt, van egy olyan elmélet is, hogy a valóságot a televíziós hírekből szűrjük le, ami viszont igen torz, mert nézettség növelésre épül (szenzációhajhász).

A kórházi csapat ettől függetlenül más téma szerintem is. Ott mélyebben lehet a baj, miért ilyen fásult ott mindenki? Amerikában is rosszul keresnek a kórházi alkalmazottak és agyon vannak dolgoztatva, nincsenek motiválva?

baldvin 2008.07.02. 08:21:40

Az egyik legdurvább, hogy "majdnem 24 órája ült ott". Szerintem elég sokan meghalnának, akik ahhoz nem elég edzettek...

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.07.02. 08:22:05

Ez döbbenet... és tényleg, Magyarországon is simán megtörténik, csak nincs bekamerázva a kórház, hogy nyoma maradjon. Breeder, van ilyen blog, a magyarbeteg-re lehet ilyen sztorikat küldeni.

Ian 2008.07.02. 08:32:45

Borzalmas tapasztalataim vannak a Nyírő Gyula kórházzal kapcsolatban. Sajnos az édesanyám közel 3 éve kisebb megszakításokkal a kórház lakója. Mániás depresszióval került a kórházba és egy fiatal doktornő férekezelte: mániás szakaszában élénkítő gyógyszereket adott neki és innentől kezdve nem volt megállás a lejtőn.
Cukros lett és nem figyeltek oda az inzulin adagolására, ezért elveszítette az eszméletét és egyik napról a másikra elindult nála az agyi leépülés. és ez még csak a kezdet volt...

Számtalanszor láttam, hogy úgy bánnak a betegekkel, mint a kutyákkal, még a takarítónő is.

Rengetegszer előfordult, hogy amikor hétvégére hazahoztuk édesanyámat, teljesen más gyógyszereket kapott... órákig tudnám sorolni az orvosi és etikai hibákat.

the as · http://thelongestlistofthelongeststuffatthelongestdomainnameatlonglast.com/ 2008.07.02. 08:40:29

az ocsem elutotte egy auto, es eszmeletlenul fekudt ugy az egyik plaza elott, ugy, hogy vegul a biztonsagi or hivta a mentoket, az emberek siman atleptek rajta / elmentek mellette. oke, este volt, gondolhattak, hogy reszeg..

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2008.07.02. 08:56:10

most már tudjátok miért érték az egészség!

Harmunius Delokretus 2008.07.02. 09:27:58

Koncentrációs táborok hangulata.

Kreta 2008.07.02. 09:28:33

Miért rúgták ki szegény orvost? Itt is biztos egy betegszállító volt a hibás akinek el kellett volna vinni, de nem jött időben, a nővér meg a doki meg a szeku tök nem hibás. Vagy ez Amerika?

is 2008.07.02. 10:09:41

ez a közkórház. a magánkórházak természetesen nem ilyenek. talán mégiscsak a magánosítás lesz a megoldás, mert a közös lónak túros a háta még az USA-ban is.

Spéter46 2008.07.02. 10:39:55

Hát igen ott az ápolónő +bökdösi" lábával a földön fekvőt, nálunk a rendőrök az utcán rugdossák össze a magatehetetlenül fekvő embereket!
Kicsi kamat kicsi bökés, nagy kamat nagy rugdosás!

Kellős 2008.07.02. 11:46:29

Nem hiszem, hogy ez pusztán azon múlik, hogy ki a köz és ki a magán ellátást igénybe vevő. Jelzem, úgy tudom, hogy a pszichiátriákért a befektetők sem kapkodnak. Miért is?
- Kemény szellemi és fizikai munka
- Nagy a gyógyszerköltsége
- Speciális berendezések kellenek
Sokkal jobb az egynapos sebészet, vagy a belgyógyászati szakmák ázsiója: a beteg gyorsan jön-megy, s ha profin szervezik költség és időkímélő. Na de a pszichiátria, ahol hosszú hónapokat töltenek?
A videó persze borzalmas. És miért lenne más Európa, mint Amerika? Olvassátok el Benedek István könyvét az Aranyketrecet, és rögtön utána a Téboly, terápia, stigma c. könyvet, aminek sajnos nem jut eszembe a szerzője. Meglátjátok, hogy a technika változhat, az épületek, falak változhatnak, de mennyire igaza volt Gerevich Józsefnek, aki azt mondta (nem pontos idézet), hogy egy társadalom "személyiségét" az mutatja, ahogy a pszichiátriai betegeivel bánik. Gyanítom, nem csak az ápolókra és a biztonsági őrökre gondolt. (Akiknek a jelenléte bizony nem rossz néha... A mi kórházunkban (köze nincs a pszichiátriához) két éve egy kedves hozzátartozó (boxoló) lefejelte a 40 kilós 150 centis nővért, mert az véletlenül becsukta az udvari ajtót, őurasága meg rákényszerült, hogy csöngessen!)

huncut_kata 2008.07.03. 00:34:14

most volt ugyanez a felvétel a Tényekben, de azzal a szöveggel, hogy a nő 1 napja várt a sürgősségi folyosóján ellátatlanul, és aztán fordult le a székről és meg is halt...
süti beállítások módosítása