MedIQ

Ki akar úgy menni orvosához ellenőrzésre, hogy orvosi papírok tucatjaival egyensúlyoz? A megoldást a személyes orvosi adataink (personal health records - PHR) online, de biztonságos tárolása jelentheti. A Google Health, mely ma kezdte el hivatalosan is működését, ezen a piacon kíván az első lenni.

Mit tehet a felhasználó, ha Google accountja segítségével megalkotja saját Google Health oldalát?

  • Naprakészen tarthatja orvosát (amit persze ma is megtehet, habár aki ismeri a kórházak Medsol rendszerének használhatóságát, nem fogja bánni, ha valami hatékonyabb eszközhöz jut)
  • Ha új orvoshoz megyünk, nem kell kitölteni ugyanazokat a papírokat (valójában erre épül az egész PHR alapötlet)
  • Elkerülhető, hogy újra és újra elvégezzék ugyanazokat a laborteszteket (na ez nem olyan pozitív, mint ahogyan hangzik, hiszen nem egyszer kell megismételni a teszteket a betegség lefolyásának követésére; de a különböző laborok eltérő mérési módszerei sem elhanyagolható problémához vezetnek)
  • Ne veszítsük el orvosi adatainkat

Létrehozhatjuk saját egészségügyi profilunkat:



Vagy kereshetünk magunknak orvost/kórházat:



Amikor levelet írok a Google mailben, akkor a levél tartalmához köthető hirdetés jelenik meg az oldalsávban. Én nem szeretném, hogy a Google Health-en megtalálható profilomnak megfelelően kapjak gyógyszerhirdetéseket vagy orvosok reklámjait. Remélem, ez csak felesleges károgás marad...

További olvasmány:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr34477758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muaddib · http://obudai.blog.hu/ 2008.05.19. 23:49:24

Ezt a piros részről nem hinném hogy károgás lenne, a google erről szól. Minden adatot tudnak / tudni akarnak rólad...

mail: szerelmes leveleid közt virágküldő szolgálatot reklámoz,

maps: lokalizált hírdetések a lakóhelyed mellett

youtube: pr cégeknek infó vírusvideókról

calendar: miért is ne tudnák, mikorra tervezel szabadságot kivenni, mikor jársz koncertekre stb.

Persze lehet hinni a "dont be evil" mottónak és bízni a nagytestvérben, hiszen releváns hírdetésekkel lát el úgy hogy a harmadik fél számára nem adja ki az összegyűjtött infókat. Valamit valamiért...

Az információ hatalom, Isten hozott az új világban :)

muaddib · http://obudai.blog.hu/ 2008.05.19. 23:50:25

youtube-os példa béna lett, de valami okosat biztosan ki lehet találni oda is :D

Wannabe 2008.05.20. 07:02:29

Ha már hirdetésből kell megéljenek (mert fizetni ugye nem fogunk), akkor legyenek azok a reklámok relevánsak. Gyakorlatilag nem veszem észre a reklámokat a weboldalakon (a nagy többség blokkolva is van persze), viszont a gmailnél már többször is jött olyan hirdetés, ami felkeltette az érdeklődésemet és rá is klikkeltem, Szóval működik a dolog. Nekem nem kell emesebank meg intimbetét és nem bánom ha ezt tudja valami script a google szerverein.

Bártházi András · http://barthazi.hu 2008.05.20. 08:18:04

Azt ígérte a Google, hogy nem lesznek reklámok, csak anonim adatgyűjtés statisztikai célzattal - abban is van biznisz. Bár mostanában írtam rosszat is a Google-ról, ilyenben tartani szokták a szavukat.

Till S. Seemann · http://seemann.blog.hu 2008.05.20. 08:29:57

Hát lassan elérkezik a jóslat. EZ várható volt szerintem. Ha a Google így folytatja tovább, lehet a valóságos Matrix...

Csúnya, de valószínűleg ez lesz a jövő. Egy nagy rendszer. Ami talán nem baj. Mert egy ilyen rendszerben mindenki egyforma. Egyforma célszemély. Meg amíg benne van az, hogy nem szart kínálnak az életünkért, ám legyen.

Asszem 2008.05.20. 09:39:35

"Én nem szeretném, hogy a Google Health-en megtalálható profilomnak megfelelően kapjak gyógyszerhirdetéseket vagy orvosok reklámjait. "

De az vajon miért lenne jobb, ha a profilodnak nem megfelelően, hanem random kapnál gyógyszerhirdetéseket vagy orvosok reklámjait?

Szerintem összekevered ezt azzal, amikor konkrét hátrény ér, pl. állásinterjún ha hozzáférnek az eü adataidhoz, és az alapján nem vesznek fel, az tényleg gond.

De egy reklámtól miért kell félni? Bármikor ignorálhatod.

Másfelől pedig akár még profitálhatsz is belőle.

subabubba 2008.05.20. 09:55:25

Na várjunk csak. Miért lenne gonosz a Google? Ha nagy bazi bannerekkel reklámozna, mint az összes cég előtte, és mindenki ugyanazt a reklámot kapná, az rossz lenne? Ha a saját weboldalamra szeretném, hogy az aziránt érdeklődők ellátogassanak, az okés, de amúgy szemétség, ha reklámoznak?

Azért az adatok intim volta miatt lehet hpgy szabályozni lehet majd. A google amúgy sem küzdött a reklámai blokkolása ellen, lehet olyan kiegészítést telepíteni, ami eltünteti a gmail összes reklámját. (Mellesle a gmail sosem csinált olyat, mint a freemail, hogy a leveled végére elválasztó jel nélkül utánaírja a sajár reklámját.)

Ez akkor lehet amúgy gáz, ha pl. munkahelyen, vagy családban nyitva marad a böngészőben a gmail, és mindenki látja, hogy aranyérkenőcsöket akarnak neked eladni.

bpett 2008.05.20. 11:13:08

Nagyon tetszik. Viszont szerintem is azok a bizonyos reklamsavok jelentik a google-szolgaltatasok lenyeget. Marmint a fejlesztok reszerol. Szerintem ezt a reszet csak meg tokeletesebbe fogjak tenni. Hogy ne fajjon, eszre se vedd :D.
Ja igen, a Safari valamiert nem szereti egyelore.

madbal 2008.05.20. 13:43:16

Kéretlen reklámot én sem szeretnék, viszont ha beteg vagyok, jó tudni, hogy mi a legfrissebb, számomra megfelelő gyógyszer és gyógymód. Ebben a google jobb barátom, mint a körzeti orvosom, aki hatvanéves szabadalom alapján kalmopirint ír fel, vagy az orvoslátogató múlkori reklámesernyője alapján ajánl terméket.

midnight coder 2008.05.22. 07:18:46

Nagy testvéred figyel téged, hangja rádszól a falakból / mindenütt ott van érzed, mégsem láthatod sehol...

Érdekes hogy amikor az Intel anno egyedi azonosítót akart rakni a procikba, vagy amikor a M$ elküldött némi infót haza a gépekről akkor olyan felháborodás volt a yogvédők részéről hogy a fal adta a másikat. Most pedig egy cég összegyűjti az emberek minden adatát és ez senkit nem zavar ? Egy olyan cég aki abból él hogy mindenféle trükkös kis robotokat fejleszt különféle tartalmak elemzésére, és e célból a legjobb fejlesztőket szedi össze a világban ? Persze, jó esetben te csak egy kis haszonállatka vagy a rendszerben. A dolog két esetben válhat érdekessé:
1. Ha a guglinál valaki titokban elkezd adatbányászni. Vagy nem is annyira titokban.
2. Ha valaki feltöri a gugli rendszerét és kiviszi az adatokat saját felhasználásra.

Ráadásul sok-sok ember személyes adatait megfelelő elemző programokkal akár sötétebb célokra is fel lehet használni mint hogy a munkáltató hozzáfér az egészségügyi adataidhoz. Szvsz ez a mindent egy kézben on-line dolog egyrészt életveszély, másrészt olyan mértékű kiszolgáltatottság ami még nem volt az emberiség történetében. Ahogy amúgy az egész on-line világ is a felhasználók kiszolgáltatottságáról szól elsősorban. A M$ wordot lehet warezolni, a gugli docsot nem. Persze, most ingyenes. De nem biztos hogy ez mindig így lesz...
süti beállítások módosítása