MedIQ

Ha egy nightclubban hozzánk vágnak egy fémből készült széket, aminek a lába áttöri a koponyacsontot, akkor jelentősen csökken a túlélési esélyünk. Az ausztrál, 19 éves Shafique el-Fahkri viszont szerencsés volt.

5 orvos órákon át dolgozott azon, hogyan emeljék ki a fémcsövet a koponyából. Az arcot pedig egy plasztikai sebész hozta helyre. Igazi csodának tartják a történteket, amit megérthetünk, ha megvizsgáljuk a lenti képet. Az orvosok később így próbálták rekonstruálni a fura helyzetű fém és a koponya viszonyait. Szemüregen be, hátul a nyaknál ki (ott egyébként meg is sértett egy artériát).

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr10039289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodr · http://bodr.hu/ 2007.02.22. 23:06:08

A mai kor Phineas Gage-e? :]

Psyche 2007.02.22. 23:26:38

Bizonyára sokan ismerik a klasszikus történetet ebben a témában. Phineas Cage egy amerikai vasúti munkás volt, akinek az volt a feladata, hogy betömörítse a robbantásoknál a lőport. Egyszer azonban a lőpor berobbant, és az 1 méteres (!) vasrúd, amivel a tömörítést végezte átszaladt az fején. Meglepő módon nem lett különösebb baja, a legenda szerint még viccelődött is az orvossal, aki ellátta, annak ellenére, hogy gyakorlatilag át lehett látni a fején. Később azonban érdekes következményei lettek a balesetnek: az addigi jómunkásember és példás családapa egyszeriben antiszociális, elviselhetetlen fickóvá változott, és így is élte le hátralévő életét (több, mint 10 évet). Ez volt talán az első eset, ami rávilágított a frontális lebeny szerepére a társas kapcsolatokban.
A wikipédia cikke mellett (en.wikipedia.org/wiki/Phineas_Gage) Antonio Damasio, Descartes tévedése című könyvében is lehet érdekes dolgokat olvasni a történetről.

Egy rekonstrukció a sérülésről:

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.02.23. 09:04:02

Miket meg nem tud a blogger egy-egy poszt után. :) Mostmár nem ápdételem a cikket, mivel olyan jól leírtad, hogy majd elolvassák itt. A kép mindenesetre fantasztikus!
süti beállítások módosítása