MedIQ

Sokszor írtam már, hogy online lehet rendelni genetikai teszteket. Egy csőbe néhány ml-t köpünk, visszaküldjük, megelemzik a nyálunkból kivont DNS-ünket és kiszámítják, milyen kórképre milyen hajlammal rendelkezünk. Azt is írtam már, hogy ezek a számítások a tudomány jelenlegi állásától nagyban függenek, azaz akár évről évre hajlamból védettség is lehet anélkül, hogy a DNS-ünk bármit is változna. Viszont annyi pozitív hatása egy ilyen teszteredménynek lehetne, hogy többet edzzünk, egészségesebben étkezzünk, ne dohányozzunk, stb., mivel ezeket szinte minden betegségnél rizikótényezőkként írják le.

Eric Topol és munkatársai most azt vizsgálták 2000-nél is több emberen, hogy ezek a tesztek eredményeznek-e változást az étkezésükben, testedzésükben, mentális állapotukban. Meglepően azt találták, hogy semmilyen változást nem lehet észlelni. Legalábbis rövid távon biztosan nem.

Az eredményeket a New England Journal of Medicine-ben publikálták.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr932607795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syolos 2011.01.26. 11:48:04

Nem is tudom, miért vártál változást. Ha nincs azonnali eredmény, akkor az emberek zöme inkább nem tesz semmit. Elég csak körülnézni, bárhol, de tényleg bárhol. Környezetvédelem, gazdaság, párkapcsolatok - még lefogyni is sokan úgy akarnak, hogy bekapnak egy tablettát, és kész.

Szerintem elsősorban nem a génekkel van a baj, hanem, hogy már hosszú évtizedek óta arra kondicionálják az embert: nagyon sok mindent el lehet érni szinte semmi munkával. Okostelefon, intelligens mosópor, tolatóradar - csak közben ellustulunk mindentől...

Johnny M. Walker · http://direkt-sm.blog.hu 2011.01.26. 21:20:41

Fontos dolog tervezni a befektetéseket - érdemes a fontosabb eseményeket besaccolni a kalendáriumba.

ZemBer 2011.01.26. 22:16:06

Ha a teszt nem egy életmód-változtató program része, akkor kb. annyi változás várható tőle, mint egy hagyományos vér-vizelet-labortól, amit nem követ terápia.

Életmód-változtató programot is tesztelsz, kedves Berci? Amelyikben van genetikai teszt is?

Összehozzalak egy ilyennel?

Johnny M. Walker · http://direkt-sm.blog.hu 2011.01.27. 00:06:39

Azért vannak dolgok, amikről baromi nehéz leszokni, gondolok itt életritmusra, hedonista megnyilvánulásokra és ártatlannak tűnő hiábavalóságokra. Akkor is, ha tudod, hogy árt.

Régen fikáztam a bagósokat és a dzsánkikat, ma már csak megértően csóválom a fejem.

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2011.01.27. 00:57:16

Mi ebben a meglepő? DNS teszt nélkül is tudjuk, hogy a cigi (ahogy írtad), az elhízás, a kevés mozgás, az alkohol fogyasztás növeli a betegségek kockázatát, mégis vígan élünk velük (ki ezzel, ki azzal).

Ha valami változást hozhat egy ilyen teszt, akkor inkább azt, hogy pl. az egyébként a leszokáson parázó cigis megnyugszik, amikor megtudja, hogy nincs genetikai hajlama a tüdőrákra.

Goompah 2011.01.27. 06:20:27

"ezek a számítások a tudomány jelenlegi állásától nagyban függenek, azaz akár évről évre hajlamból védettség is lehet anélkül, hogy a DNS-ünk bármit is változna."

Ha ez igaz, akkor egy ilyen tesztből levont következtetések megbízhatósága - jelenleg legalábbis - kb. azonos szinten van a tenyérjóslással vagy az asztrológiával. Tehát alaptalan lenne bármifél életmód-változtatást várni tőlük.

Ami meg a dohányzást és az alkoholt illeti, ezekről mindenféle DNS-tesztek nélkül is tudjuk, mit okozhatnak.

"The data from these tests provide highly limited information, since they are derived from genomewide association studies that have yielded variants accounting in most cases for less than 10% of the heritability of the diseases studied. Thus, such studies are underpowered to provide meaningful estimates of genetic risk."

Itt van a lényeg, így számomra az egész "tanulmány" célja abszolút érthetetlen. A szerzők nyilván azért publikáltak valamit, mert a szakmai minősítésüket akarták javítani ezzel a értelmetlen vizsgálattal.

Goompah 2011.01.27. 06:27:11

A tesztek pedig, amennyiben a pácienstől pénzt kérnek az elvégzésükért, színtiszta lehúzások.

Skj Joe 2011.01.27. 07:57:43

Egy időben egészséggel kapcsolatos termékekkel is foglalkoztam. Én is azt tapasztaltam, hogy teljesen mindegy mit mondtak az orvosok, vagy bárki aki egészségvédelemmel foglalkozik az embereknek, 95%-ban rá se bagóztak. Mindent ugyanúgy csináltak tovább, mint régen.

Hozzá Szóló 2011.01.27. 10:19:08

@Syolos: Ijesztő, de durva (ízületi) gyulladásom volt és közben enni se nagyon tudtam, lesoványodtam... aztán fölírtak szteroidot. Nem sok időre és nem is nagy adagot, szóval nem brutál adagot, hogy attól bármennyire is félni kellett volna...

Én egészen addig csak a Tom & Jerry c. rajzfilmben láttam hasonló effektet, amikor megeszik valaki egy tablettát és látványos javulás van, persze a rajzfilmben pillanatok alatt. De a hónapokig tartó iszonyatos gyulladás, fájdalom, hatalmas duzzanatok, hasi problémák tényleg egykét nap alatt elmúltak, mintha soha nem lettek volna... erősebb lettem 3 nap alatt, mint előtte évekig visszagondolva bármikor! Annyit ettem, hogy a szedés pár hete alatt kb. minden éjszaka fölkeltem MÉG EGYSZER enni, mindent, de mindent megettem, folyton kétszer kellett fogat mosnom... be is épült a szervezetembe, iszonyú jól éreztem magam nagyon gyorsan.

Ez egy kivétel, ami erősíti a szabály, tudom. De tény, hogy volt ilyen, van ilyen :)
Az emberek tényleg ezt várják...

Én a leginkább az elhízott nőkön vagyok kiakadva, mert éheznek, ha fogyni akarnak, de tényleg nem mozdulnak meg...

A genetikai teszt szerintem inkább egy játék, ami arról szól, hogy ha nem ijesztő, amit üzen, akkor nem tesz semmit az ember... ha meg ijesztő, akkor meg jól magábazuhanhat és készülhet a halálra. De TENNI VALAMIT.... áh... az túl nehéz :D

Goompah 2011.01.27. 14:01:52

@Hozzá Szóló:

10% alatti megbízhatóságnál még játéknak sem nevezném. Átverésnek, lehúzásnak annál inkább.

SI base unit 2011.02.01. 15:41:07

Az emberek nem nagyon tudnak változtatni, még ha az életük is múlik rajta..

ajánlott :

"Alan Deutschmann: Változol vagy meghalsz"
www.ornish.hu/valtozol_vagy_meghalsz1.html
süti beállítások módosítása