MedIQ

Hollywood CSI-NCIS-STB helyszínelős sorozatok írói biztosan fenik a tollukat, hogy hogyan lehetne a rotterdami egyetem kutatóinak friss eredményét hasznosítani valamelyik részben, ugyanis elvileg mostmár lehetőség van az életkor megbecslésére egyetlen vércseppből.

Próbálták már ezt elérni, mitokondriális DNS törései, illetve a kromoszómák végén lévő telomer régiók hossza alapján, de kevés sikerrel.

Az új módszer az immunitásban kulcstényező T-sejtek DNS átrendeződéseit használja. A lényeg az, hogy a T-sejtek érése során számos ilyen átrendeződés végbemegy és kis DNS szakaszok törnek le, melyek a keringésben vándorolnak. Ezek mennyisége az életkor növekedésével csökken és ez alapján a kutatók elég pontosan meg tudták határozni az életkort, nagyjából maximum 8-9 évet tévedve.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr172483191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. M. · http://t7.hu/f2c 2010.12.03. 00:49:07

Az azért egyáltalán nem mindegy, hogy hány éves alany esetében tévednek 8-9 évet. Ha egy nyolcvanévest becsülnek akár hetvenkettőnek, akár nyolcvannyolcnak, az nem gáz. De ha egy újszülöttet nyolcévesnek, azért az komoly probléma, nem?
süti beállítások módosítása