MedIQ

Képzeljük el a következőt. Feltöltjük orvosi adatainkat (gyógyszerérzékenységek, előző kezelések, betegségek, stb.) a Google Health vagy a Microsoft Healthvault ingyenes egészségügyi nyilvántartó rendszerébe. Illetve volt genetikai tesztünk a Navigenics-nél vagy a 23andMe-nél, így azok az adatok is bekerülnek egyszerű szinkronizálással ebbe a rendszerbe. Ezek után elmegyünk vásárolni, mondjuk vitaminkészítményt, és azt találjuk, hogy van vagy százféle. Melyiket válasszuk?

Itt jön a képbe Pellionisz András fejlesztése, a Personal Genome Assistant, mely egy PDA-ra telepíthető szoftver. A vonalkódleolvasó segítségével a telefonunk azonosítja a terméket és egyúttal feltérképezi az összetevőket is (USA-ban a vonalkódnak tartalmaznia kell ilyen esetben az összetevőkről szóló információt it). Majd összeveti az online egészségügyi adatainkkal, hogy nem vagyunk-e allergiásak valamelyikre vagy esetleg a genomikai hátterünk alapján nem lesz-e egyik jobb hatású, mint a másik.

A módszernek, főleg a genomikai oldalról, megvannak a maga kórlátjai, de az ötlet mindenképpen említésre méltó. Egyszerű fogyasztói igényt kapcsol össze az amúgy is elérhető adatokkal.

Mindez videón: 

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr371710406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pellionisz Andras 2010.02.05. 21:36:48

Dr. Meskó megjegyzése, hogy a genómika jelenleg még kezdeti állapota korlátokat szab a pillanatnyi használatnak, természetesen való igaz.

Ugyanakkor máris vannak olyan genómikai ismeretek, melyek alapján pl. Sergey Brin, Boonsri Dickinson, James Watson, Craig Venter - és a YouTube címlapján felmutatott (és igen melegen ajánlott) könyv szerzője, Francis Collins máris módosította, hogy milyen tápszereket, gyógyszereket használ, illetve nem használ. Már a jelenlegi ismereteink alapján is a legmegfelelőbb termékek kiválasztása olyan bonyolult, hogy miért ne vennénk igénybe a máris magunknál tartott "okos maroktelefont" -ami valójában egy nagyteljesítményű számítógép. A szoftver-rendszer ezen kívül egy "személyi genómikai számítógépet" is tartalmaz, mellyel a maroktelefon szinkronizálható. A rendszer lehetőségeinek kihasználása jelentős szoftver-fejlesztést igényel - ebben hazai ismert ill. talán még ismeretlen kollegáim hozzájárulását is messzemenően figyelembe veszem.

Dr. Pellionisz, HolGenTech_kukac_gmail.com
süti beállítások módosítása