MedIQ

Most, hogy évek óta blogolok, van szerencsém évről évre megfigyelni, hogy feltűnően megnő Karácsony környékén az olyan hirdetések, bejegyzések száma, melyek ún. orvosi kártyákat reklámoznak. Az alapelv az, ha baleset ér, honnan tudja meg a téged kezelő egészségügyi személyzet, hogy van-e allergiád, milyen betegségeid voltak, vagy milyen gyógyszereket szedsz.

A 911 Medical ID kártyán, mely elfér a pénztárcánkban, mindez rajta van és USB-n keresztül bárki hozzá is férhet ezekhez az információkhoz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr561591753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.12.12. 01:34:35

Ez nagyon jó ötet, bár gondlom már hosszú évek óta léteznek az ilyen és ehhez hasonló dolgok. Sokszor életet menthet(ne) az ilyen, bár ha rajta is van valaki vércsoportja vagy a rendszeresen szedett gyógyszerei, nem hiszem, hogy az adott kórházban ezt "hivatalos" és megbízható adatnak tekintenék.
Gondoljunk csak bele milyen procedúra a vér keresés és egyéb transzfúzió előtti teendők.

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.12.12. 08:25:13

@Oppenheim: Abszolút igazad van, a kártya nem váltja ki a hagyományos iratokat, vagy nem teszu lehetővé, hogy mellőzzünk egyes vizsgálatokat. Viszont segít a kezelőorvosnak gondolkodni. Hiszen ott egyben, szakszerűen rajta lehet az anamnézis, pontosan a gyógyszerek, stb. Például a beteg 5 féle gyógyszert szed, amiből 4-re emlékszik csak. Műtétre kerül sor, és akkor derül ki, hogy az 5. gyógyszere a Plavix, vagy mondjuk Syncumar, ő meg majdnem elvérzik a műtőasztalon. Vagy eszméletlenül az utcán fekszik a beteg, és van egy ilyen kártya, rajta (ráírva, nemcsak digitálisan), hogy inzulions cukros. Akkor valószínüleg hamarabb kiderülhet, hogy csak hypózik, mint a kártya nélkül. Lehet, mire kiérnek a mentők, már jól is van.

2009.12.12. 15:59:42

@HTamas: ebben tökéletesen igazad van, csak nem tudom ez tekinthető e releváns adatnak, pl. hogy syncumarista-e a beteg? Cukor betegség esetén okés a dolog, főleg rosszullét esetén.

Bár akkor már praktikus lenne beleírni a baj esetén értesítendők telefonszámát is. Mindez akkor lenne jó, ha lenne valamiféle digitális hitelesítés amivel az orvos a beteg hiteles adatait feltölthetné, így (ha már a transzfúziónál tartunk) lehetne rögtön csoport azonos vért adni a sérültnek.

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.12.12. 16:57:03

@Oppenheim: A hozzátartozók elérhetőségét szerepeltetni rajta teljesen jó ötlet.

Egyébként nem azt akartam mondani, hogy a kártyán szereplő adatok biztosan releváns adatok. Ha látnék ilyen kártyát, én sem biztos, hogy szó nélkül elfogadnám ami rajta áll, legalábbis egyelőre (sőt). Viszont ha pl. azt olvasom rajta, hogy Wegener granulomatosisa van a betegnek, és van egy terápiarezisztens középfül gyulladása, akkor nem adnék neki feleslegesen századik antibiotikumot meg egyéb mást, hanem a elkezdenék vizsgálódni, hogy nem inkább a Wegener betegsége az egész oka, mert mondjuk aktuálisan éppen az lángolt fel. Tehát ez a kártya inkább gondolatébresztőnek, és mankónak jó, mintsem egyéb vizsgálatok kiváltására. Remélem ezúttal sikerült jól kifejeznem, mire gondolok... :)

2009.12.13. 03:05:07

@HTamas: Remek példa a Wegener granulomatosis :) Így már értem is! :) A viccet félre téve értettem először is mire gondoltál. És tényleg maradjunk annyiban, hogy mankónak remek ötlet.

Bár még jobb lenne, ha pl. egy PIN kóddal levédett személyes anamnézis kártya lenne :) Bemegyünk vele a kórházba/háziorvoshoz vagy a mentőn odaadjuk és máris láthatja az aktuális kezelő orvos/mentő, hogy eddig mi volt a baj és természetesen a kezelés adatai meg minden egyéb velejárója felkerülne a kártyára. És persze csak hitelesített eszközzel lehetne benne módosítani ami minden mentőben és eü. intézményben lenne :) de jó is volna....

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.12.13. 10:36:05

@Oppenheim:
Ja jó, bocsánat! :)
Tényleg jó volna. Eszméletlen mennyiségű időt lehetne megspórolni, és egyenletesebb lenne a munka minősége is. Lassan már a Kaizen blogba való ez a téma. :D
süti beállítások módosítása