MedIQ

Évek óta oktatok medikusokat, népegészségügyi hallgatókat, fogász- és gyógyszerészhallgatókat, hogyan dolgozzanak online, miket kell tudniuk a közösségi médiáról, így az elmúlt években elég jó képem alakult ki az ő szokásaikról.

  1. Technophilek: Én még emlékszem, milyen volt, amikor nem volt internet, emlékszem az első weboldalra, amit megnéztem. Ők a technológia világába születtek bele okostelefonokkal, online élettel, kütyükkel. Számukra, ha az orvosi munkájukban ilyet kell használni, az nem elrettentő, hanem motiváló erő.
  2. Gyorsak. Híreket online olvasnak, hírlapokban, Twitteren; blogokat követnek, tudnak gyorsan kommunikálni legyen az SMS vagy egy IM. Az előző generációknál sokkal gyorsabbak, így eltérő megoldásokat igényelnek majd.
  3. Nem szakmai célokra használják az internetet. Mégha tudnak is sok dolgot a közösségi médiáról, úgy használják azt, mint bárki más az orvoslás világán kívül. Amíg nincs szakmai motivációjuk, ez nem fog változni, ezáltal tanítani kell őket, hogy a meglévő eszközeiket orvoslásban hogyan használják, használhatják majd.
  4. Szeretik az egyensúlyt. Nem veszik tolakodásnak, ha egy beteg online kutakodik betegségéről és ezzel kapcsolatban is van kérdése a viziten. Ők is online élnek. Wikipédián nevelkedtek, ahol nem a végzettség meg életkor számít, hanem az asztalra letett munka minősége. Számukra az e-páciens koncepciója, miszerint egyenlő partner a kezelésben, kifejezetten vonzó.
  5. Az interneten élnek. Szinte minden életbeli folyamatuk kapcsolódik az online világhoz, emiatt a munkájukban használt eszközökről is ezt várják majd el. Meglepődnek, amikor szembesülnek a jelenlegi offline valósággal.
  6. Mobilisak. Földrajzilag is, hiszen kommunikáció szempontjából nem kerülnek soha igazán távol szeretteiktől, és mobilisak, mert okostelefonokat használnak. Minden információhoz hozzáférnek legyenek bárhol is.
  7. Ők a jövő. Szerencsére még nem is tudják. De az online világot már most akarják hasznáni az egészségügyben. 

Annak érdekében, hogy segíthessem őket ebben a mozgalomban, a közösségi médiáról és orvoslásról szóló egyetemi kurzusom új külsőt és belsőt kap, és februártól online is elérheti és végigcsinálhatja a kurzust bárki a világon. Részletek később!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr413455604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csharles · http://gondoldujra.blog.hu 2011.12.19. 12:05:01

Megint sikerült valami nagyot kiötlened. Sok sikert az új kurzushoz! Lehet újra jelentkezem...:)

2011.12.20. 09:24:38

15 évvel ezelőtt Finnországban voltam rezidensként szakmai úton, orvosként nem volt pénzem hogy az ottani szakkönyvekből vegyek, de volt egy szakkönyv amibe belelapoztam és nagyon tetszett: címe: telefonos eü tanácsadás. Nincs új a nap alatt.
süti beállítások módosítása