MedIQ

A Patientslikeme a világ leghíresebb beteg közösségi oldala (nálunk a Varoszoba.hu-t emelném ki). James Heywood-dal, az alapítóval beszélgettem tavaly, aki elmesélte, hogy az öccsének volt egy idegrendszeri betegsége, miatta hozta ezt az oldalt létre, hogy hasonló betegekkel tudjon kommunikálni. Az oldal természetesen kinőtte magát, sőt még szaklapban publikáció is jelent meg, melyben az oldalra az ALS-es betegek által feltöltött adatokból igyekeztek levonni azt a következtetést, hogy a lítium hatákony kezelés-e.

Viszont néhány kórképen kívül nem akartak másfelé nyitni, úgyis megvannak a betegségek maguk közösségei (millió példa a Webicina-n, de itt van egynek a D-Life cukorbetegségben).

Most mégis kinyitották az oldalt minden kórkép számára. Meglátjuk, mi sül ki belőle. Nekem egyértelműnek tűnik, hogy piaci nyomásra tettek így, mert annyira bejött az "adat-business", hogy nem hagyhatták ki ezt a lehetőséget. A finanszírozás ugyanis a háttérben zajlik, a betegek adatait eladják gyógyszercégeknek, természetesen anonim adatokról van szó, de ezeknek is óriási hasznát veszik ezek a cégek.

James mesél a kezdetekről:

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr432827942

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki beteg? Ki egészséges? 2011.04.19. 19:01:38

Kétségtelen, hogy a pszichológia inkább betegségközpontú (még ha vannak is ma már törekvések az ellenkezőjére). Érthető módon nagyobb figyelmet szentelünk a zavarok meghatározásának, megértésének, gyógyításának, hiszen addig van dolgunk, amíg baj van. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása