MedIQ

A Henry Ford kórház az USA-ban már többször is twittelt élőben műtétről, azaz Twitteren küldtek rövid üzeneteket a műtétről, a beteg állapotáról, magáról az egész folyamatról. Ilyenkor természetesen a beteg tud róla, és a nevét úgysem említik meg az adatok védelme miatt. A műtét közben egy rezidens megírja a kórház Twitter oldalán percről percre, hogy mi is történik. Gyakran még képeket, fotókat is csatolnak.

A Middle Tennessee Medical Center Murfreesboro városában viszont a beteg bevonásával, nevének megemlítésével csiripelt egy méheltávolítás alatt, ráadásul rengeteg képet is publikáltak (néhánynál elférne a "gyenge idegzetű nézők ne nézzék meg" felirat).

Ha valaki azon tűnődik, mi értelme van ennek, néhány érv:

1) Olyan beteg, akinek hasonló műtéte lesz, láthatja, várhatóan mi fog vele történni percről percre.

2) Olyan orvos, aki hasonló műtétet fog végezni, láthatja, hogyan végzi ezt egy neves intézmény.

3) A kórház igazi online reputációt szerezhet egy-egy ilyen átlátható, oktatási célzatú eseménnyel.

Azaz nem ez fogja megváltani az orvoslást, de egyáltalán nem haszontalan próbálkozás. Mikor lesz nálunk ilyen? Technológiai akadálya minimális (internet kapcsolat kell a műtőbe), meg egy elkülönített laptop a twittelővel. Jogi akadálya ugyancsak nincs, ha valaki betartja a HIPAA-t, bajt nem csinálhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr812452626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TooNormal · http://alternativity.postr.hu/ 2010.11.16. 21:47:45

Jó ötlet így a huszonegyedik század kapujában.
süti beállítások módosítása