MedIQ

Kazai Anita kérdéseire válaszoltam a napokban és az interjú a Medical Tribune Online lapjain jelent meg. Az orvoslás jövőjéről, a web 2.0-ről beszélgettünk. Egy részlet, a számomra manapság legfontosabb kérdésről.

Mennyire lehet elterjedt Magyarországon a Googlepatient?

Mivel az internet egyre inkább teret nyer, egyre több betegnek lesz lehetősége és igénye arra, hogy a problémájának utánanézzen, rákeressen a betegségére. Külföldön ez már jelenség, és bár nálunk még nem mondható gyakorinak, az orvosoknak fel kell készülniük a web segítségével felkészült betegek létezésére és kezelésére. Tudniuk kell őket tájékoztatni arról, hogy a forrás, amit használtak, megfelelő-e és ha nem, akkor hol találják meg a számukra legmegfelelőbb, aktuális és fontos információt. Sokan nem szeretik az ilyen típusú betegeket, mert véleményük van egészségügyi gondjaikról, páciens-közösségi oldalakon megvitatják bajaikat, így sokkal több kérdéssel érkeznek a rendelésre. Viszont a tájékozott páciens egyenrangú fél a kezelésben, könnyebben fogadja el az orvos tanácsait, mert pontosan érti, mi segíthet rajta. Exponenciálisan nő (az amerikai tanulmányok szerint) az ilyen páciensek – nevezzük őket e-páciensnek – száma, míg az internettel baráti viszonyban lévő orvosok száma messze nem. A 21. század orvosainak meg kell tudni felelniük az e-páciensek elvárásainak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr61752694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása