MedIQ

Ezzel a címmel jelent meg egy cikk a Medipressen.

Közismert tévhit, hogy a tudósok igyekeznek elkerülni a médiaszerepléseket, és többnyire csalódottak egy-egy ilyen szereplés terjedelme miatt. A Science egyik legfrissebb cikke szerint épp az ellenkezője igaz.

A megkérdezett kutatók több mint fele állította, hogy alapvetően jó kapcsolata van az újságírókkal, és tízből négyen hasznosnak ítélték karrierjük szempontjából a médiaszerepléseiket. A „tudomány elefántcsonttornya” eltűnni látszik. „Egy másik előítélet, melyet meg kell cáfolnunk, hogy a német kutatók nehezebben boldogulnak az újságírókkal, és kevésbé motiváltak eredményeik megosztásában, mint egyesült államokbeli kollégáik” – mondta el Hans Peter Peters professzor, a Jülichi Kutatóközponttól, a vizsgálat vezetője. A vizsgált országokban – Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Japánban és az USA-ban – hasonló eredmények születtek a médiaszereplések számának tekintetében. A kutatók több mint kétharmadának volt kapcsolata a médiával az elmúlt három évben. A tapasztalat szintén minden országban pozitív. Ennek oka valószínűleg a társadalmi igény a tudomány nyilvános jóváhagyására, legitimációjára.

Ezt csak a közvélemény döntheti el. Igazak-e az elhangzottak?

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr39567718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása