MedIQ

Jill Price élete minden percének legapróbb részletére is emlékszik. Rengeteg fontos eseményhez köthető  dátumot tud felidézni napra pontosan. Sőt dátumokhoz is hozzá tud rendelni jelentős eseményeket. Ő volt az első, akinél a hyperthymesia nevű kórképet diagnosztizálták és publikálták 2006-ban. Hyperthymesiásnak azokat nevezhetjük, akik egyrészt sok időt töltenek el múltjuk elemzésével; másrészt vissza tudnak emlékezni a legjelentéktelenebb részletekre is.


Photo: Robert Hanashiro, USA TODAY


Elmondása szerint, amikor 8 évesen elköltözött a család a nyugati partra, akkor kezdett el másként emlékezni, illetve részletes naplót is vezetni életéről. Több fóbiája van és 96 az IQ-ja, de a memóriateszteken rendre maximális értékeket produkál (40 szagból 40-et ismert fel újra; az arcmemóriája tökéletes és több tucatnyi szót tud megjegyezni). Egy rádiós beszélgetését itt lehet meghallgathatni.

De nemcsak ő küzd ilyen áldással/átokkal. Az MSNBC Rick Baronnal készített interjút:



Illetve dokumentumfilmet forgattak Brad Williamsről a "Felejthetetlen" címmel:


4 publikált esetről tudunk, de okot nem nagyon tudnak a kórképhez kötni. Az Asperger-szindrómával és a paranoia bizonyos formáival próbálják összefüggésbe hozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr79485141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mindfield 2008.05.24. 12:45:33

Hát, így a vizsgaidőszakban csak nem lenne rossz egy ilyen...

gery · http://gery.blog.hu 2008.05.24. 13:06:00

Mindfield: bölcsészeknek esetleg. :P amúgy érdekes poszt, több ilyet az index címlapra!

_Cactus_ · http://gergo.erdi.hu/ 2008.05.24. 15:42:59

Borgesnek volt egy novellaja 'Funes, az emlekezo' cimmel egy emberrol, aki egy baleset kovetkezteben ilyenne valik.

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.05.24. 15:54:55

Adrian Monk! Adrian Monk!
A kedvencem!
"Ez áldás és átok is!"

proteus · http://taxismundi.blog.hu 2008.05.24. 16:04:58

_Cactus_ - kösz, mert nem jutott eszembe a címe, viszont eléggé érdekes a problematikája, miszerint, ha valaki mindenre emlékezne, az ugyanúgy megélne mindent mégegyszer, viszont ehhez éppen ugyanannyi idő kéne, mint amikor valójában történtek a dolgok. ilyesmi.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2008.05.24. 16:09:01

Berci, nem ez volt az első. Szovjetunióban az 50-es, 60 as években egy Lurija nevű pszichiáter 30 éven keresztül megfigyelt egy orosz újságírót, aki szintén hipermnéziás volt. Publikálta is a Kis könyv a nagy emlékezetrőlcímű könyvében. nekem meg is van ez a könyv.

És Kínában is volt egy másik eset, azt hiszem a 80-as években, azt is publikálták.

_Cactus_ · http://gergo.erdi.hu/ 2008.05.25. 01:28:26

A novellaban ami engem a legjobban odabaszott, az Funes szamrendszer nelkuli notacioja a termeszetes szamokra: minden szamhoz egy random fogalmat rendel, es mivel a hozzarendelest azonnal meg is jegyzi orokre, semmilyen rendszerre nincs szukseg, nyugodtan lehet a 942 a szomszed fekete macskaja ahogyan egy nyaresten nezett a keritesen at, a 943 meg annak az almanak a szaga, amit tizenket eve kidobott.
süti beállítások módosítása