MedIQ

Elnézést az elnevezésért, de Jay Parkinson tényleg megérdemel néhány szót. És habár még csak 2008 első napjaiban járunk, már odaítéltem részemről az év orvosa címet a 31 éves Brooklyn-ban élő háziorvosnak a következő indokok miatt:

  • Az első személyes találkozó után el lehet őt érni mobilon, e-mailen, MSN-en, AIM-en, GTalk-on vagy akár video chaten keresztül is.
  • Saját adatbázist épített ki környékének legjobb minőségben, de legolcsóbban dolgozó orvosairól, laboratóriumairól, stb.
  • A website tökéletes: lényegretörő, minden információ megtalálható rajta és az önéletrajza is olyan, amilyennek lennie kell. Persze az amerikai álomszöveget sem hagyhatta ki.
  • Online lehet bejelentkezni hozzá.



Hogyan lehet hozzá bekerülni?

  1. Bejelentkezel az online nyomtatvánnyal.
  2. Életkorod és lakóhelyed alapján eldönti, hogy fogad-e.
  3. Kapsz e-mailben egy nyomtatványt, amit kitöltesz az egészségi állapotodról, orvosi panaszaidról és egyeztettek időpontot is. Orvosi tanácsot az első személyes találkozó előtt nem ad.
  4. Viszont utána online is le lehet őt érni, vészhelyzet esetén a nap 24 órájában.

Az nem vitás, hogy az egész orvostársadalom nem működhet így. Az sem vitás, hogy nem is fog. De nekem például az vonzó tulajdonság, ha nem kell minden aprósággal az orvosomhoz mennem (akár laboreredményekért sem), hiszen elérem őt online a nap 24 órájában.

A magyar egészségügy felépítéséből adódóan nem adna teret egy ilyen módszerekkel dolgozó orvosnak, de az USA-ban mégis működhet. A "ha kreatívabb vagy és többet dolgozol, akkor többet keresel" algoritmus végtelenül vonzó, de az egyetlen terület, ahol ezt kizárólag veszéllyel lehet alkalmazni, az az orvostudomány.

És van persze a dolognak hátulütője. Ovosi tanácsot adni nagyon érzékeny mutatvány. Vajon az online beszélgetéseket tárolja az esetleges későbbi perek kedvéért? A tárolásról értesíti a pácienseket az adatvédelem jegyében?

Egyébként nemsoká (az írók sztrájkja után) szerepelni fog a Colbert Reportban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr50284286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zebi 2008.01.04. 15:04:31

Amellett, hogy elég modern megközelítését képviseli orvos-beteg kapcsolatnak, még önmagában is szép a lap. Azt furcsállom benne, hogy tulajdonképpen minden kép szöveg. Hogy talál így magának orvost valaki google-ben? :)

zebi 2008.01.04. 15:05:03

mod: minden szöveg kép :)

Megszűnt felhasználó. 2008.01.04. 22:51:15

Jó a marketingje, de vajon a tudása is?!

bpett 2008.01.05. 16:43:11

Fonendoszkoppal a hid alatt :D Naggggyon amerika. Egyebkent pofas honlap. Az egyszemu doki-logo is elmegy.
"I know doctors you'll remember forever" ..ez mondjuk inkabb rosszul hangzik, mint jol.
Egyet ertek veled, hogy nalunk nem mukodne, de nem biztos, hogy csak az egeszsegugyi rendszer felepitese miatt. Nem lapoztam vegig az oldalt, de en eleg meresz dolognak tartom az online tanacsadast ebben az esetben.

flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.01.11. 03:05:06

Kicsit sóbiznisz ízű a lapja de ötletes.Nálunk azért nemvalósulhatna meg mert az orvosok nagyrésze lezüllőtt és gusztustalan szakmai nulla.Meg nehezen lehetne elkönyvelni ugye az online hálapénzt.Hálapénz nélkül meg magyarorvos még egy mühibára sem hajlandó nemhogy segíteni.

,,És van persze a dolognak hátulütője. Ovosi tanácsot adni nagyon érzékeny mutatvány. Vajon az online beszélgetéseket tárolja az esetleges későbbi perek kedvéért? A tárolásról értesíti a pácienseket az adatvédelem jegyében?,,

Napersze nem azt közli online hogyan amputálja az ember a saját lábát vagy hogyan ültesen át szerveket, de nyilván egy hőemelkedést, torokgyuladást online is le lehet rendezni, és le is kellene.
Az embernek nincs ideje félnapokat orvosi rendelőben ücsőrögni halom leprás közt, jó is lenne ha volna ilyen itthon is nade ugye magyarországon még egészségügy sincs csak betegségügy.
süti beállítások módosítása