MedIQ

Ritkán lát ilyet az ember. A világ jelenlegi legmagasabb és a legkisebbnek hitt emberei egy képen, egymás mellett. Azért írok erről, mert szeretném tisztázni az okot, ami miatt ilyen magassággal lettek megáldva.



A magas úriember neve Xishun és 56 éves, illetve 2m 40cm magas. 16 éves koráig átlagosan fejlődött, viszont azóta rengeteget nőtt. Ilyet a növekedési hormon túltermelése szokott okozni, melynek hátterében akár agyalapi mirigy daganat (adenoma) is állhat. Ha felnőtt korában jelentkezett volna a túltermelés, akkor kifejezett acromegáliája lenne, azaz az akrális testrészei nagyobbodtak volna meg (fül, áll, orr).

Pingping 19 éves és 73 cm magas. Igazából nem ő a Guinness Rekordok Könyve szerinti legkisebb ember, mert annak Lin Yih-Chih-t tartják, de kandidál a címre. Édesapja szerint tenyér nagyságú csecsemő volt. Valószínűsíthető, hogy osteogenesis imperfecta, egy rendellenes csontfejlődéssel járó kórkép az oka alacsonyságának.

Ami a legérdekesebb a történetben, hogy mindketten Mongólia azonos területéről származnak.



A világ legmagasabb emberi a skandinávok és még inkább a Dinári-hegység lakói (átlag 186 cm-rel). A Wikipédia szerint a máltai 65 felettiek tűnnek a legalacsonyabbaknak Európában (165 cm), a pigmeusok pedig a Földön (150 cm átlaggal).

Persze nagyban befolyásolja az egyéni magasságot a tápláltság és az egészségügyi ellátás az adott területen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr39126207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eternity · http://eternity.blogter.hu 2007.07.28. 00:48:27

Vajon miért kell támogatni a kicsit? Tán nincs "állóképessége"?

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2007.07.28. 04:13:45

Vajon ök akarják saját magukat sztárolni, vagy valaki más gazdagszik meg a "freakazoid" státuszukból? Lehet, hogy a válasz egyértelmű...

Chintaran 2007.07.28. 04:48:36

Ezek a képek véletlenül nem akkor készültek, amikor Japánban voltak? Láttam egy műsort a japán TV-ben, a meghívottak között ők ketten is ott voltak.

Egyébként Pingping tök vicces volt, tudni kell róla hogy erős dohányos, és a műsorban két napra beköltöztették egy japán vendéglátó családhoz, majd a végén amikor megkérdezték, hogy milyen volt, azt mondta, minden nagyon szép, minden nagyon remek, csak már jó lenne rágyújtani (merthogy a családban nem engedték meg a bagózást).

Lebowski 2007.07.31. 22:37:33

Én úgy tudtam, hogy a világ legmagasabb embercsoportja a maszájok afrikában, európában pedig a montenegróiak.

YOJIKA · http://www.mrns.hu 2010.01.19. 12:53:27

Xishun nagyon durván néz ki, csodálom, hogy halivúd még nem szippantotta be.
süti beállítások módosítása