MedIQ

Egy magyar orvosi blog, a Dr. Ház a napokban hagyta abba a posztolást, mondván:

 

Tanult barátom aztat mondta,hogy túl őszzinte vagyok és ezért engem kemény joghátrányok fognak érni,tehát az eddigi bejegyzéseimet és a kommenteket törlöm, a blogom írását átmenetileg(vagy végleg) felfüggesztem.

Üdv Mindenkinek!

Szerintem, ha a véleménynyilvánítás szabadsága zavart szenved, akkor mindennek vége. Én csak azt nem értem, hogy egy anonim blogger, aki a munkájáról ír, azt miért érhetik joghátrányok. Írtam már egy hasonló esetről, de ott a blogger durva szavakkal illette az éppen ellene perelőket. Van egy blogetikett, amit ha egy blogot író orvos betart, nagy baj nem érheti.



Mit gondoltok erről? Egy orvos írhat eseteiről, ha azokban a páciensek kiléte egyáltalán nem ismerhető fel? Írhat arról, milyen hátrányok (vagy előnyök) érik munkahelyén?

Egyébként új blog jelent meg a magyar orvosi blogoszféra egén, a Keep Da Law! és azért emelem ki, mert ars poetica-ja megfogott:

Célom annak elfogadtatása, hogy az orvosok is emberek, elfáradnak, ingerültek és néha egyszerűen elegük van mindenkiből. Nem lenne rossz az egészségügyben dolgozók összefogása és bátorítása, azért, hogy fellépjenek a jogtiprás és törvénysértések ellen; egymásnak tanácsokat adni és értelmezzük együtt a nehéz jogi szöveket, egy tudásbázis létrehozása, amiben bármely érdeklődő megtalálja a számára szabott válaszokat.
Remélem, egyre több hasonló blog fog megjelenni, és nem fog eltűnni egy sem. Orosz Viktória például a napokban vállalta fel, hogy ő a Cogito blog szerzője. Néhány hónapja még egy kezemen meg tudtam számolni, hány magyar nyelven íródó orvosi blog van. Ma már arról beszélünk, hogyan morzsolódnak, születnek újak. Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr25119101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

holden caulfield 2007.07.16. 19:09:13

így van. okosan, de meg kell mondani a véleményt. csak így haladunk előre.
nem lehetünk mind birkák :)

zslog · http://lata.blog.hu 2007.07.17. 13:03:27

A lényeg sz.tem: nem szabad a betegekről konkrétumot (pl. ilyet, hogy a minden héten a rendelésen megjelenő, kockás nyakkendős, fülzsibbadásban szenvedő beteg...) irni, még név nélkül sem. Általános tapasztalatokról, a mindennapi munkáról, a szabályokról,stb. Sajna drHáz oldalán olvashattunk \"azonosításra alkalmas\" jelzőket is:-(

zslog · http://lata.blog.hu 2007.07.17. 13:06:03

Az orvosi blogokban nem irhatunk semmi olyasmit, ami a betegek azonosítására alkalmas. Sajna drHáz oldalán olvasni lehetett erre alkalmas jelzőket, mozzanatokat:-(

zslog · http://lata.blog.hu 2007.07.17. 13:07:27

Bocs nem akartam 2x hozzászólni, de úgy tünt az első nem ment át.
süti beállítások módosítása