MedIQ

Az iPhone őrület begyűrűzött az orvosi blogoszférába is. Joshua Schwimmer, az egyik legjobb orvosi techblogger összeszedte, mikre lehet alkalmas az Apple készüléke. Én meg kiegészítem a történetet azzal, mi mindenre használhatók a PDA-k az orvoslás világában.



Nem mintha csak az iPhone lenne alkalmas erre, de kényelmessége miatt előnyös lehet orvosi podcastek (hallgatható blogposzt), videocastek (nézhető blogposzt) lehívására.

Egy amerikai nemrég iPhone-ja segítségével diagnosztizálta saját infarktusát és ugyanazon a készüléken keresztül máris tudta hívni a mentőket. Joshua viccesen megjegyzi, reméli, Steve Jobs legközelebb egy defibrillátort is beépít a készülékbe...

Felmerül, hogy amikor egy orvos éppen magyarázza a páciens betegségét, akkor egy röptiben bemutatott videó hasznos lehet a vizualizálásban. Egy mozgóképes magyarázat hasznosabb, mint az élőszó önmagában.

De igazából minden, ami a web 2.0-ben hasznos az orvostudománynak, azt az iPhone is tudja nyújtani. Nem elhanyagolható az iPhone lehetséges szerepe az orvosi oktatásban sem. Erről már írtam egyszer, de még az iPod kapcsán.

Én PDA-n a Diagnosaurust használom. Ez egy olyan program, melyben ha kiválasztok egy tünetet a sok száz közül, a szoftver felvázolja a felmerülő betegségeket, azaz differenciál diagnózisban világbajnok.



Ez egy felhasználás, ezen kívül elképesztő mennyiségű szoftvert dolgoztak már ki a vesebetegségek kapcsán felmerülő laborértékek számításától az ügyeleti rend beosztásáig.

Ha tudtok, informatika-kommunikációs eszközök orvosi felhasználásáról, a MedIQ issza szavaitokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr75109130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoli (SSDB) · http://ssdb.blogter.hu 2007.07.01. 19:08:55

Szerintem nincs olyan eszköz amit ne lehetne használni az orvoslásban valamilyen szinten. :) Bár szerintem az iPhone nem a legjobb ezekre, lesz még ennél jobb, idővel;)

Kobaljov 2007.07.03. 22:26:20

Esetleg a Bethesda gyermekkórháznál volna érdemes majd ősszel szétnézni, hogy hogyan használják, mik a tapasztalatok a Cisco - T-Com adományozta IT rendszerről, eszközökről

holden caulfield · http://kaizen.freeblog.hu 2007.07.04. 18:40:17

nekem személy szerint dr. House flipchartos, teammunkás/brainstormingos differenciáldiagnózisa jobban tetszik, de ez minden bizonnyal szakmai ártalom :)
süti beállítások módosítása