MedIQ

Írtam már róla és most az Egészségügyi Minisztérium is említést tett arról a tanulmányról, mely az európai orvosok számítógéphasználati szokásait elemezte. A tanulmány szerint a magyar háziorvosok 100%-nál van számítógép, de szélessávú Internet már csak nagyjából a harmaduknál.

Ha pedig az elektronikus receptírásról vagy a telemedicináról van szó, nagy lemaradást kell bevallanunk.

Meggyőződésem, hogy ez a történet elsősorban nem az egyes országok költségvetéséről vagy lehetőségeiről szól. A web 2.0 egyre nagyobb szerepet fog kapni az orvoslásban és ezt a folyamatot csakis a páciensek indíthatják el. Ha van igény ilyen szolgáltatásra, akkor lesz is. Ilyen egyszerű ez.

Az e-páciensek fogják alakítani a jövő egészségügyét. Az e-páciensek olyan páciensek, akik szeretnének online, e-mailen vagy akár Skype-on beszélni orvosukkal; akik blogot írnak egészségük menedzseléséről vagy éppen közösségi site-ok tagjai. Ők határozzák majd meg, milyen igények szerint kell online szempontból is átalakítani az egészségügyet.

Kedves e-páciensek, halljuk az igényeket!

Olvasmány:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr37624282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zslog 2008.08.20. 13:51:54

A szándékkal: több számítógép használat nincs probléma. A gond többek között az a törvény pl. ami az egészségügyi dokumentáció kötelező hosszú idejű tárolásáról szól. A másik az intézetek közötti még ki nem épített számítógépes kapcsolat, amelyen megoldható a betegdokumentáció biztonságos továbbítása. Még soxor előfordul, hogy a beteg leleteit, rosszabb esetben magát a beteget kell más intézetbe küldeni konzílium céljából. Ha az u.n. e-rendelés-, vagy e-konzíliumra gondolok szinte csak előnnyel járna. Képzeljük el: egy egyedüli döntésre kényszerülő háziorvos szinte azonnali segítséget kaphatna kérdéses esetben. A rendelőből (hovatovább egy beteglátogatás során a beteg lakásáról) kérhetne konzíliumot.

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2008.08.20. 17:35:23

Én is ebben az irányban látom a jövőt, hogy az orvosok által feljegyzett információkat egy-egy betegről 1 helyen, online bejelentkezve meg lehessen tekinteni.
Itt megint az lesz a baj, hogy száz féle rendszer, és nem lesz semmilyen központi szerv, akik megfelelő specifikációt fognak írni, hogy ne legyen akkora inkompatibilitás.

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2008.08.20. 18:04:43

Persze, ezt diktálná a józan ész, és alapvetően adott is a technológia. De ahogy az én szakmámban (mérnökként) se lehet rávenni idősebb kollégákat (sem) a netes, on-line kommunikációra, vagy csak minimálisan - skype, webcam, digitális adatszolgáltatás helyett továbbra is személyes találkozók, elfaxolt skiccekkel bénáznak - úgy az orvosi körökben sem várok fejlődést, sőt, talán ott még inkább ez a földhözragadt hozzáállás a jellemző.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2008.08.20. 21:41:34

Az intézetek közti kommunikációval kellene kezdeni. Sajnos, a hírek arról szólnak, hogy a különböző intézmények nem minden esetben választanak olyan számítógépes rendszert, mely az adatokat meg tudná osztani más intézetekkel. Gondolok én arra, hogy budapesti lakosként egy nyaralás során ha mondjuk balesetet szenvedek Szegeden, akkor egy központi adatbázisból le tudnák kérni a TAJ számom alapján, hogy mi a vércsoportom, milyen allergiám van, és kétszer volt spontán PTX-em, tehát túlnyomással nem nagyon kéne altatni. (majd jönnek és hörögnek, hogy "jajj, jajj, a személyes adataim!". B*rom - mondom én, - az életed múlhat rajta.)

De én még pénzt is áldoznék arra, hogy a TAJ kártyám chip kártya legyen, minden adatommal, amit adott esetben egy kártyaolvasóval lehetne ellenőrizni.

Ez "E-páciens" hátránya, hogy (tapasztalatból mondom) a lakosság erős többsége nem rendelkezik számítógéppel, szélessávval és számítógépes tudással. Most ne magunkból indúljunk ki, hanem mondjuk "belsősomogymegye" kistelepülésén élőkről.

Syolos 2008.08.21. 11:20:58

Mondjuk nagyon jó lenne, ha nem nekem kellene átcipelnem a "papírjaimat" az egyik osztályról a másikra; ugyanakkor ne csak úgy tudhassam már magamnál az ilyen irányú adataimat, ha a két osztály között gyorsan fénymásolok egyet magamnak. Miért nem lehet ezt elektronikusan (értelemszerűen egy megfelelően jó titkosítási/azonosítási procedúra mellett) végezni?

Meg azt sem értem, hogy miért kellegy krónikus betegnek rendszeresen visszamenni a háziorvosához gyógyszert íratni. Ha már muszáj az orvosi beavatkozás, akkor miért nem lehet ezt szintén elektronikusan elintézni? Mindenkinek jobb lenne, a dokinak több ideje lenne azokra a betegekre, akikkel tényleg foglalkozni kell, a felíratóknak meg nem kéne elballagni, várni, hazaballagni.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2008.08.21. 11:58:38

:Syolos

Pontosan erről beszéltem.
Nálunk az SZTK-ban elég komoly kartonom volt már, hiszen 20 éve ugyanott lakom. Most már csak számítógépes adatbázis van, és az adott osztályon az orvos csak hozzáír, és minden dokumentálva van.
A héten voltam fogorvosnál, és megkérdeztem, hogy mi van az adatbázisomban. Azt mondja a nő: Minden, ha akrja kinyomtatom magának. Azt hittem még a kábítástól hallok félre.
Viszont tudom, hogy nem minden intézetben van ilyen. A miénket a vizitdíjból és valami EU-s támogatásból ujították fel, és komolyan mondom olyan modern, mint az amerikai filmeken.
Innen már csak egy lépés lenne, hogy az adatbázisok lekérhetőek legyenek egy másik intézetből is. De ez nagyon sok pénz kérdése, és nem hiszem, hogy minden intézet és orvos megengedheti magának. Az orrsövényemet pölö magánpraxisban operáltattam meg, és gyakorlatilag nincs nyoma a "kartonomban". Pedig készült egy nagyon komoly és részletes koponya CT, ami esetleg még a jövőben kellhetne.
Az meg aztán tényleg csak egy álom, hogy az adatbázisomba esetleg én itthonról beleolvashassak, vagy a háziorvosom belelásson a szakorvosi "kartonomba".
A magánpraxisból származó vérképemet én elvittem a háziorvoshoz és kielemztettem vele. Ha már csináltak, legalább átnézettem. És ott derült ki a májenzimek minimális eltérése, amit utána ellenőriztek. Nem sokan csinálják ezt, de ha a háziorvos automatikusan megkapná mondjuk e-mail formában, akkor csak belepillantana, és ha gondot látna, küldene egy e-mailt és megnézne.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2008.08.21. 12:27:53

Ja, és még valami, amit fontosnak tartok.
Lehet, hogy az elektronikus rendszerek kialakítása hihetetlen pénzekbe kerül. De ez egy befektetés, ha úgy vesszük befektetés a betegségmegelőzésbe. És mint tudjuk megelőzni a betegséget sokkal olcsóbb, mint kezelni.
Bár nem tudom az arányokat, sőt, talán nem is mérhető, de úgy gondolom: mondjuk 10 millió befektetés a betegségmegelőzésbe simán 50 millió megtakarítást jelenthet a kezelési költségekbe. Mármint az egész rendszernek.

nyari mikulas (törölt) 2008.08.25. 22:43:20

www.epicsystems.com/ gyartja szoftvert amit a nagy viznek ezen az aoldalan hasznalnak sok rendeloben es klinikan...

nita · http://freeyourmind.blog.hu 2008.08.27. 18:51:06

Alig hittem a szememnek, amikor ráakadtam erre az oldalra. On-line rendelő, e-fogorvos, orvosoknak konzultációs lehetőség és mindez Magyarországon!! Van remény! :)www.medon.hu/index.php

Bocs, ha kicsit off..
süti beállítások módosítása