MedIQ

Talán a legizgalmasabb technológia, aminek van esélye az orvoslást alapjaiban megváltoztatni és olcsóbbá tenni az a 3D nyomtatás. Napról napra jönnek ki a hírek, hogy mit sikerült nyomtatni és a tanulmányok is, amik ezeknek a hatékonyságával és biztonságával foglalkoznak. Íme néhány példa arra, hogyan lett egy science fiction technológiából valóság.

1) Olcsó művégtag

Az e-Nable projekt tagjai megoldották, hogy afrikai országokban nyomtatókat telepítsenek és egy olyan rendszert dolgoztak ki, amivel kb. 6000 Ft-os költséggel tudnak kinyomtatni teljes művégtagot elsősorban gyerekeknek. Volt szerencsém egy ilyet élőben látni. A műanyag és damil keverékéből kap az ember egy pohár megfogására is alkalmas eszközt. Ha bármelyik rész megsérül, percek alatt nyomtatnak másikat. Nemrég kaptak a Google-től egy 600 000 dolláros támogatást.

1.png

2) Gyógyszerek

Ez még nem teljesen kiforrott technológia, de Lee Cronin vegyész és csapata Skóciában azon dolgozik, hogy személyre szabott gyógyszert lehessen nyomtatni olcsón és gyorsan ott, ahol szükség van rá. Egy egész gyógyszeripart tud ez megreformálni. Egyelőre még az egyetlen összetevő is nehézkesen megy, de nincs kétség, hogy sikerülni fog.

3) Orvosi modellek

Nem egy példa volt már rá, hogy a páciens kinyomtatta egy radiológiai kép alapján a szervét, hogy a sebészei azon gyakoroljanak még mielőtt az operáció elkezdődne. Japánban számos klinikán már része a rutinnak. Mégiscsak jobb látni a szervet előre nagy méretben, tisztán, mint majd ott élesben a műtét során. Egy ausztrál egyetemen már anatómiai kellékeket is nyomtatnak, ha nincs tetem a boncoláshoz.

2.png

4) Szívbillentyű

Szintetikus anyagot és élő sejteket felhasználva egy amerikai kutatócsoport tudott nyomtatni szívbillentyűt, amit hamarosan bárányokon fognak tesztelni. A páciens pontos szívparaméterei alapján lehetne személyre szabott billentyűt készíteni olcsón.

3_1.jpg

5) Szintetikus porc

A fül 3D-s képe alapján keretet készítettek, amibe marha porcsejteket tartalmazó gélt fecskendeztek. Mialatt a sejtek osztódtak, a makroszkópikus szerkezet igazodott a fül alakjához. Már dolgoznak hasonló módszerrel a porckorongsérv kezelésén is.

4.jpg

6) Eszközök

Nyomtattak már ki kórházi informatikusok a kábeleket összetartó elemeket is, pénzt spórolva az intézménynek. De mankót, sőt Haitin az újszülöttek köldökcsonkját lezáró kapcsot is. 

5_1.jpg

7) Műanyag gipsz

A képet Dubai-ban készítettem, ahol találkoztam azzal, aki az első olyan páciens volt, aki zuhanyozni is tudott miután megkapta a gipszet a törött karjára. Egy szkennerrel felmérték a karja méretét és alkottak egy szoftver segítségével egy vázat, amit rövid időn belül kinyomtattak neki. Le tudta venni egy pattintással, hogy fürödhessen vagy az orvosi viziten gyorsan végezzenek (a gipsz levágásához és újra felrakásához képest). A költség kb. 10 000 Ft. 

ckqeoq3uaaaepx2.jpg

8) Csontpótlás

Az elmúlt hónapokban a legtöbb hír arról szólt, hogyan pótoltak elveszett, eltört vagy tönkrement csontrészeket 3D-s nyomtatóval. Volt már példa teljes koponyacsont-rekonstrukcióra is. Olyan elemet kap a páciens, ami tökéletesen illik a hiányzó terülere. 

6.jpg

9) Szintetikus bőr

A L'Oréal kozmetikai cég állt össze az Organovo céggel, hogy megalkossák a szintetikus bőrt, amin a cég gyorsabban tudna klinikai vizsgálatokat és teszteket végezni a termékeivel. Később lehetne alkalmazni az elveszett vagy megrongált bőr pótlására is.

7.jpg

10) Szervek, szövetek

Egyértelműen ez a szent grálja a területnek. Az összes transzplantációs várólista megszűnne végre. Az első lépések egyike ezen az úton, hogy az Organovo cég olyan májszövetet tud már nyomtatni, mely 40 napig májként tudott működni. Idén álltak elő a veseszövettel és sok van még a tarsolyukban. Azt szeretnék előbb elérni, hogy a gyógyszeriparban ne kelljen állatokon tesztelni, hiszen a nyomtatott élő szövetek is ellátnák ezt a feladatot.

8.png

Évek alatt egy távolinak tűnő technológiából olyan példatár lett, ami jól mutatja, milyen változásokat hoz a technológiai robbanás az egészségügybe. Amikor a 3D-s nyomtatás már nemcsak személyre szabott lesz, de tényleg sokkal olcsóbb, mint bármilyen mai gyártási technika, még a legvehemensebb ellenzők is meggondolják majd magukat.

Még több példa a 3dprintingindustry.com-on megjelent angol nyelvű cikkemben olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr357652380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varga_Zoltán 2015.07.25. 13:48:04

Kedvelem az ilyen összefoglaló, listázó jellegű cikkeket. Kár, hogy nehéz megtalálni, mert a főoldalon nem jelenik meg. (legalábbis én nem látom ott)
süti beállítások módosítása