MedIQ

A hét képe díjat kétségtelenül a lenti ábra érdemelte ki, ugyanis részletesen mutatja be 3 fertőző betegség útját a világban jelezve a kiindulási pontot és azt is, mikor hová ért el a járvány. 3 kórképet látunk rajta, a maláriát, feketehimlőt és a leprát. Ebből például megtudhatjuk, hogy

  • 2005-ben még volt Romániában lepra-kolónia, méghozzá az utolsó európai
  • Afrikában minden 30. másodpercben meghal egy gyermek maláriában
  • Nagy Sándor hada juttatta el a leprát nyugatra.

Katt a képre a nagyobb felbontásért:

(Forrás: Haisam Hussein)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr411591768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

changebug (törölt) 2009.12.12. 10:42:14

Hmmm. és Ausztráliában semmi? malária se? (többit még elfogadom) Jó, hogy nem sűrűn lakott, meg későn és a parton benépesült, de azért csak kaptak ők is a "jóból"?

Tényleg van olyan atlasz/webhely/vmi ami a történelmi atlaszok mintájára bemutatja egy-egy adott járvány útját ('hadjárat'/előretörés/áldozatok/ visszaszorul/megsemmisül avagy elfoglal)
természetes határok: hőmérséklet/hegyek/tudomisén
járvány katona-stratégiai térkép

KenSentMe 2009.12.12. 11:12:10

És mit csináltak a románok a leprateleppel?

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.12.12. 11:56:00

Nekem a himlő Oroszországban és USA-ban való tárolása tűnt fel. Ha nem akarják, hogy biológiai fegyverként használja fel valaki, akkor miért nem semmisítik meg? Mire lehet még azon kívül felhasználni, ami miatt megtartják?

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.12. 12:12:10

@danaz: Miért van minden ismert vírusból minta? Talán, hogy tanulmányozni lehessen, ellenszert készíteni arra az esetre, ha újra feltűnne s hasonlók.

2009.12.13. 03:07:13

@Krajcs: pontosan. Ha beazonosítható egy adott vírus/baktérium törzs, gyorsabban lehet rá reagálni, esetleg laboratóriumi körülmények közt lehet kutatni, ellenszert keresni stb... persze nem mindig békés célokra vannak használják a mintákat.
süti beállítások módosítása