MedIQ

Az E-Health Europe oldalán jelent meg cikk arról, mi történik akkor, amikor betegek keresik meg a népszerű közösségi oldalakon az orvosukat vagy általuk személyesen nem ismert orvosokat. Sok orvos azért válaszol ilyenkor, mert illetlennek gondolná, ha nem írna vissza semmit, de a Medical Defence Union jogi tanácsadója teljesen helytelennek tartja, ha interakcióba lép orvos betegével közösségi oldalakon keresztül. Ennek több oka is van.

Egyrészt nem tanácsos online diagnosztizálni, másrészt orvosi értelemben a felelősség kérdése minden ilyen beszélgetéskor felmerül. Példaként hozza fel a cikk annak a doktornőnek az esetét, akit randira hívott betege a műtét után. Miután a doktornő nemet mondott, a beteg virágokat küldözgetett neki, mivel kedvenc virágát és címét is megtalálta az orvos Facebook oldalán. Egy medikusnak, orvosnak különösen vigyáznia kell arra, mit oszt meg magáról online.

Megoldás? E-mail, melynek végén ott található a jogi leírás, magyarázat, melyben az orvos jelzi, nem ad orvosi tanácsot, legfeljebb információkat oszt meg. Ezt pedig az e-mail megírásával a beteg is tudomásul veszi.

Mióta végeztem az egyetemen, egyre többször kapok orvosi témájú kéréseket, kérdéseket leginkább az IwIw-en. Ilyenkor a legtöbb amit tehetek, hogy olyan megbízható orvosi információs anyagokat osztok meg a kérdezőkkel, amik segítséget nyújthatnak, de én magam tanácsot sohasem adnék.

A világ első online orvosa, Jay Parkinson, aki betegeivel netes eszközökkel érintkezik, is először élőben ismeri meg a beteget, megvizsgálja és később a kommunikáció meggyorsítására használja az üzenetküldő szolgáltatásokat, de nem a diagnózis megalkotására.

 

Ma az interneten nem lehet elbújni, sőt. Ez pedig tipikusan olyan terület, ahol jó lenne, ha Keserű Imre, a JogIQ bloggere is elmondaná véleményét.

A Debreceni Egyetemen másfél éve folyó kurzusomon (Internet az orvoslásban) több előadáson is ezzel a témával foglalkozok. Aki szeretne többet hallani erről, februárban indul a negyedik szemeszter, ezúttal angol nyelven.

· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr171576033

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tönkremehet a tömegközlekedés Debrecenben? 2009.12.08. 13:28:32

Idén júniusban a debreceni fideszes többségű közgyűlése elfogadott egy olyan bérletkonstrukciót, amely a helybeli családoknak éves szinten akár egy átlagfizetésnyi 100–120 ezer forintos többletköltséget jelent. A debreceni közgyűlés június 25-i ...

Trackback: Tízmilliós végkielégítések Debrecenben 2009.12.08. 13:27:41

Több tízmilliós végkielégítések. Önkormányzati vállatoknál. Debrecenben is történtek hasonló kifizetések, de a fideszes városvezetés tagjai, mint valami első áldozós ministráns fiúk szemérmesen próbálják elhallgatni az egészet. Az ország nagyvárosaiban...

Trackback: Facebook: protecting yourself 2009.12.06. 13:34:37

Meskó Berci írt tegnap egy bejegyzést a MedIQ blogon, hogy nagyon kell vigyázni, hogy egy medikus milyen információt oszt meg magáról az interneten. Nagyon érdekes kérdéskört boncolgat a virtuális “boncasztalon” Berci, meg kell hogy mondjam...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SimiLarry 2009.12.09. 08:41:52

"A Debreceni Egyetemen másfél éve folyó kurzusomon (Internet az orvoslásban) több előadáson is ezzel a témával foglalkozok." A mesterséges intelligenciák fejlődésével nem tartanám eretnekségnek, ha a leletek szabványos formában (vö. EDI) keletkeznének, melyeket egy ingyenes központi orvosi szakértői rendszerre fel lehetne tölteni, mely a sakkautomatához hasonlóan megadja a legvalószínűbb diagnózist és terápiát. Ez számomra semmivel sem veszélyesebb és hiteltelenebb, mint egy kapkodó, túlterhelt orvos szakvéleménye személy találkozásra is alapozva. Miért? Mert az orvos-robot minden eddigi betegség lefolyást ismerve optimalizálja egészség-"termelési függvényét", míg az orvos csak részleges tényadatvagyonra, DE cserébe a teljes intuíciós kapacitását bevetve. Amivel nincs is semmi gond, de a XXI. században én már nem szívesen mondanék le a robot által közvetített (emberi agyak konzerválásból keletkező) szakvéleményről... S ennek létéből az orvosok is profitálhatnának. Hiszen mennyivel másabb látni, hogy széllel szembe gyógyít, s ha bejön róla nevezik el az algoritmusfejlesztés azon időszakát... Persze a lusta, kreativitás hiányos orvosok majd mindent a gépre hagynak, de minden olyan esetben, amikor a gép téved, azt nekik írják "jóvá" a minősítő kartonjukon, (HA LESZ EGYSZER VÉGRE OLYAN - S VÉGRE TUDJA AZ ORVOS ÉS A BETEG IS, HÁNYSZOR VOLT TÉVES A DIAGNÓZIS 100-BÓL... A robotnak ez a világ lételeme, a mai orvoslásban ez ma még eretnekség!?)
süti beállítások módosítása