Ingyen letölthető az új könyvem csütörtökig!

2014.12.16.09:00 Meskó Berci

Az új könyvem, The Guide to the Future of Medicine, mely bekerült az Amazon 100 legnépszerűbb Kindle-je közé, csütörtök éjjelig ingyenesen letölthető

Ha nincs Kindle-je valakinek, akkor is tudja olvasni a cloud.amazon.com oldalon.

2 komment Címkék: web2.0 mobil internet tudomány digitális egészségügy technológia orvoslás újítás health2.0 e páciens

Miért érdemes mérni és követni a betegségünket?

2014.12.11.19:00 Meskó Berci

Nem új a sztori, de egyszerűen lenyűgöző az eredménye és az alapelve is. Doug Kanter konkrétan követni kezdte a cukorbetegsége alakulását, a szokásait, vércukorértékeit, azaz azokat az adatokat, amik addig is megvoltak neki, de nem emészthető formátumban. Ezeket most rendszerezte és rájött, mióta követi a betegségét, jobban tudja menedzselni a tüneteket, értsük ezalatt azt, hogy alacsonyabb az átlag vércukorszintje, mint azelőtt.

Kell ennél jobb bizonyíték?

Ez alapján dolgozott ki egy szolgáltatást cukorbeteg társai számára.

2 komment

Aktivitásfigyelő Karácsonyra Svédországban

2014.12.08.10:07 Meskó Berci

A svédországi szakszervezetek szövetsége minden évben kiválasztja, mi lesz a sláger a Karácsony előtti vásárlásoknál és idén az aktivitásfigyelő viselhető eszközöket választotta. Nem véletlenül. Kiemelték azt is, hogy az egészségünkkel való törődés végre trendivé kezd válni.

Szólj hozzá! Címkék: egészség egészségügy technológia e páciens

Mérjünk egészségügyi paramétereket otthon!

2014.12.07.11:03 Meskó Berci

Az egészségünk menedzselésének kulcsrésze, hogy egyáltalán olyan adatokhoz tudjunk jutni, amikhez eddig nem tudtunk. Az elmúlt másfél év termése egy olyan eszköztár, melyek csak most kezdenek egyre kisebbekké, olcsóbakká válni. Ezekkel már klinikai minőségben tudunk otthon EKG-t, EEG-t, vérnyomást, pulzust, alvást és sok mást is mérni. 

Ezeket mutatom be ebben a videóban.

Az orvoslás elefántcsonttornya lépésenként omlik össze.

Szólj hozzá! Címkék: videó digitális technológia health2.0 e páciens

Az Organovo hamarosan szervet nyomtat

2014.12.05.15:51 Meskó Berci

Az Organovo amerikai cég olyan májszövetet tud kinyomtatni 3D-ben, melyet a gyógyszeripar használhat gyógyszerek elemzésére. Az a hosszú távú céljuk, hogy feleslegessé tegyék az állatkísérleteket. Novemberben jelentették be, hogy az általuk nyomtatott májszövet 40 napnál is tovább funkcionált májszövetként, most pedig a Yale Egyetemmel kezdenek bele közös kutatásba, hogy a 3D nyomtatott szerv ötlete hamarosan valósággá váljon.

Nem science fiction már ez, azonban nagyobb esély van arra, hogy előbb egyszerűbb szerveket nyomtatnának ki, mint a bőr, húgyhólyag vagy szív. Nekik legyen igazuk. Íme a lényeg videón:

Szólj hozzá! Címkék: jövő ötlet technológia orvoslás

Mérjük az alvásunk minőségét!

2014.12.03.18:39 Meskó Berci

Egy éve mérem az alvásom minőségét, hogy adatok alapján javíthassam azt. Így most kevesebbet alszom, mint régen, de könnyebben kelek. Ehhez két egyszerű eszközt használok, egy aktivitásmérőt (Withings Pulse) és egy okosórát (Pebble). Teszteltem sok más eszközt is, de ezek bizonyultak a legjobb ár/minőség arányúaknak.

A Pulse-t a csuklómon hordom éjjel egy kényelmes és vékony karkötőn, míg a Pebble a másik karomon van. A Pulse alapján tudom, hogy mennyi időre van ma éjjel szükségem, hogy elegendő mélyalvásom legyen, ami alapján beállítom a Pebble Morpheuz nevű alkalmazását, hogy például 6 és 6 óra 20 perc között keltsen fel a legjobbkor. Amikor elkezdek abban az időszakaszban mozogni, tehát már nem vagyok mélyalvásban, akkor vibrációval felkelt, hogy ne töltsem az időt feleslegesen felszínes alvással.

A legújabb videómban erről beszélek. Meggyőződésem, hogy rengeteg ember azért ingerült egész nap, mert évek óta rosszul alszik. Keressünk erre megoldást!

2 komment Címkék: mobil digitális technológia orvoslás

Mégsem lopják el a munkánk a robotok?

2014.11.27.18:45 Meskó Berci

"Leválthatják-e az embert a gépek? A technika fejlődésével mindig felmerül a kétség, hogy nem válik-e fölöslegessé az ember azáltal, hogy egyre hatékonyabb, okosabb eszközöket tervezünk."

Ennek az egészségügyi vetületéről beszélgettünk a Gazdasági Rádión.

 

Szólj hozzá!

Új világ jöhet az orvoslásban

2014.11.23.17:32 Meskó Berci

screenshot_1416587570.jpg_872x302

A machine-to-machine technológiákról jelent meg cikk és interjú az m2mzona.hu-n. 

"Az orvosok oldalán megnyilvánuló előnyöket az orvosi jövőkutató az IBM szuperszámítógépével szemléltette. Jelenleg, ha egy egészségügyi szakember ritka kórképpel találkozik a praxisában, akkor a lehetséges terápiáknak sokszor az éjszakáit feláldozva kell utánanéznie lapokban és internetes adatbázisokban, de nem biztos, hogy rábukkan a legmegfelelőbb kezelésre. A Watson azonban átnézi a beteg leleteit, a szaklapokat, és ez alapján megadja a legvalószínűbb megoldásokat. A javaslatok közül ezt követően már a szakember választja ki a szerinte legmegfelelőbbet."

1 komment

Milyenek leszünk a jövőben: Dokumentumfilm

2014.11.22.18:29 Meskó Berci

A QUEST dokumentumfilmjében arról hallhatunk, milyen lesz az életünk a jövőben a viselhető eszközök forradalmának köszönhetően. 

Szólj hozzá!

Új Youtube csatorna: The Medical Futurist

2014.11.21.17:32 Meskó Berci

Youtube csatornát indítottam, melyben az orvoslás jövőjét meghatározó trendekről, technológiákról és filozófiákról fogok beszélni. Kíváncsi vagyok, mit gondoltok. Heti 1-2 videóval fogok jelentkezni.

Szólj hozzá! Címkék: jövő videó technológia orvoslás