A jövő orvoslása: BME Management Szakkollégium

2015.04.20.19:50 Meskó Berci

Nemsoká előadást tartok Horváth Tamás barátommal és kollégámmal a jövő orvoslásáról. Szeretettel várunk mindenkit.

"Érdekel miként alakul át az általunk ismert orvoslás? Gondolkodtál már azon, hogy a technológia hatására miként fejlődik robbanásszerűen az orvostudomány? Kíváncsi vagy miként fonódik össze az informatika, az okostelefonok és az életmentés? Ha bármelyik kérdés felkeltette az érdeklődésed, akkor gyere el Te is a 2015.04.22-én, a Szakmarathon előadássorozat második napjára."

Szólj hozzá!

Digitális Medicina Workshop: Új alkalom!

2015.04.16.17:04 Meskó Berci

Április 23-án 12:30-tól tartjuk a következő Digitális Medicina workshopunkat, amire már lehet is jelentkezni. Ezeket a témákat fedjük majd le:

Már nem csak Amerikában foghatjuk kezünkbe az orvoslás jövőjét: EKG mérő okostelefonon, Withings Pulse, Tinké, Pebble okosóra, okosvilla, EEG merő fejpánt és a Withings Blood Pressure vérnyomásmérő. Naprakészség, online keresés, szakmai tartalmak felkutatása, e-páciensek, orvosi weboldalak és sok más gyakorlati útmutató és tanács a 3 órás workshopon! Személyesen segítünk, hogy már aznap alkalmazhassa a tanultakat. Mindent megtanítunk Önnek, amit egy egészségügyi szakembernek az internet alapjairól tudni érdemes.

Ha valaki elakad, személyesen segítünk, mert a cél az, hogy már aznap alkalmazhassák a résztvevők a tanultakat. Szeretettel várunk minden jelentkezőt, orvost, medikust, nővért, bármilyen egészségügyi szereplőt!

Szólj hozzá!

Dr. Tóth jobb, mint Dr. House: cikk a Média 2.0 blogon

2015.04.16.16:17 Meskó Berci

Nagyszerű összefoglalást írt Pintér Dániel Gergő a Média 2.0 blogon az e-páciens mozgalomról, az orvosok reakciójáról és az internet szerepéről az egész folyamatban. Részlet:

"A közösségi médiában posztoló gyógyítók, forradalmi eljárásokat bemutató Youtube-videók és a televízióban előadó sztárdoktorok az egyik oldalon, a magyar egészségügyi ellátás színvonaltalansága, fülledt várótermek és akadozó orvos-beteg kommunikáció a másik oldalon. Rendelők helyett egyre többet térünk be inkább fórumszobákba, pedig a megbízhatatlan információk és az öndiagnosztizálás akár végzetes is lehet. Szerencsére akadnak pozitív példák is, de egyelőre még a legjobb egészségügyi blog sem helyettesítheti a személyre szabott tájékoztatást."

Szólj hozzá! Címkék: web2.0 health2.0 e páciens

A közösségi finanszírozás 10 legjobb orvosi kampánya

2015.04.15.11:13 Meskó Berci

Az internet egyik legjobb tulajdonsága, hogy közösségileg lehet finanszírozást találni egy projektre, ha az valóban jó és mellé lehet állítani embereket. Legújabb videómban összeszedtem a 10 legjobb orvosi közösségi finanszírozós kampányt. Van benne életjeleket mérő eszköz és ételszkenner is.

Szólj hozzá! Címkék: web2.0 videó technológia orvoslás

Az orvostechnológia 40 40 év alatti innovátora között

2015.04.14.16:25 Meskó Berci

Nagyon nagy megtiszteltetés ért, amikor a Boston Medtech kiválasztotta a 40 legnagyobb hatásúnak vélt 40 év alatti innovátorát az orvosi technológiák területén. Az ilyen listák nem jelentenek valójában sokat, de azt mindenképpen, hogy így lehetőségem van 39 progresszíven gondolkodó fiatallal felvenni a kapcsolatot és tanulni tőlük.

Szólj hozzá! Címkék: technológia orvoslás

Így néz ki, ha robot vesz vért

2015.04.14.16:09 Meskó Berci

Kb. egy éve írtam arról, hogy egy kaliforniai cég olyan roboton dolgozik, mely az embernél pontosabban és kisebb hibaszázalékkal tudna vért venni. Úgy tűnik, végfázisba került a fejlesztés. Íme.

3 komment Címkék: robotika technológia orvoslás

A jövő orvoslása: BME Management Szakkollégium

2015.04.14.08:02 Meskó Berci

Nemsoká előadást tartok Horváth Tamás barátommal és kollégámmal a jövő orvoslásáról. Szeretettel várunk mindenkit.

"Érdekel miként alakul át az általunk ismert orvoslás? Gondolkodtál már azon, hogy a technológia hatására miként fejlődik robbanásszerűen az orvostudomány? Kíváncsi vagy miként fonódik össze az informatika, az okostelefonok és az életmentés? Ha bármelyik kérdés felkeltette az érdeklődésed, akkor gyere el Te is a 2015.04.22-én, a Szakmarathon előadássorozat második napjára."

Szólj hozzá! Címkék: előadás technológia orvoslás

Fókuszban: az okos egészségügy

2015.04.13.09:00 Meskó Berci

A 168 Óra jelentetett meg egy nagyobb cikket az okos eszközök előretöréséről az egészségügyben. Részlet:

"Mondják: a fonendoszkóp óta az okostelefon a legnépszerűbb orvosi eszköz. Digitálisan mérhető minden biológiai paraméterünk. Okosórával, okosnyaklánccal, okosvillával, okoskéssel is. A 168 Óra írásából az is kiderül, miért gondolják szakértőink: elmosódtak a sci-fi és a valóság határai, amióta az infotechnológia, az IT-szektor „diktál” a gyógyászatban is. De hova vezethet a milliónyi mobilalkalmazás az „okos egészségügyben”? Vajon hamarosan az embert is meghekkelhetik? Orvosi jövőkutató szerint ha ma nem foglalkozunk mindezzel, holnap esélyünk sem lesz rá. Akkortól ugyanis már a gépek vezethetnek minket."

Szólj hozzá! Címkék: technológia orvoslás

Veseszövetet nyomtattak

2015.04.12.09:00 Meskó Berci

Amikor tavaly bejelentette az Organovo nevű cég, hogy sikeresen nyomtattak 3D-s nyomtatóval májszövetet, kételkedtünk. Aztán előálltak a módszer leírásával, bemutatták, hogy a cél az állatkísérletek felváltása a gyógyszeriparban ilyen szövetekkel, melyek májként tudnak funkcionálni és lehet rajtuk tesztelni a gyógyszerjelöltek toxicitását.

A napokban bejelentette a cég, hogy már veseszövetet is tudnak nyomtatni. Pár nappal később pedig azt, hogy a L'Oreal-lal is közös munkába kezdtek azzal a végcéllal, hogy bőrt nyomtassanak.

Másfél év alatt elérkeztünk a májszövet jövőbeli nyomtatásának tervétől a termékig és két új típusú szövet nyomtatásáig. Mi lesz itt újabb másfél év múlva?

 

Szólj hozzá! Címkék: tudomány technológia orvoslás újítás

Az e-páciens mozgalom: Új blog

2015.04.07.09:46 Meskó Berci

Mindig nagy öröm, amikor látok lépéseket az e-páciens mozgalom élén és ez az új blog is nagy reményekkel indul. Ideje, hogy a saját kezünkbe vegyük az egészségünket.

"Minden embert érint, hiszen mindenki páciens. Aki nem beteg, mindent megtesz azért, hogy ne is legyen. Aki beteg, mindent megtesz azért, hogy meggyógyuljon. Menedzselnünk kell az egészségünket. Hiteles, tudományosan bizonyított, érthető információkra van szükségünk ehhez. Az orvos és a beteg ezen túl partner lesz a gyógyítás folyamán. Ez a mozgalom független, a páciensek és az orvosok közötti partneri viszony kialakításáért jött létre."

Szólj hozzá! Címkék: blogolás e páciens