MedIQ

Sokat írok és sok videót készítek a viselhető eszközökről, melyek segítenek egészségesebben élni úgy, hogy megmérik a paramétereinket, vagy úgy, hogy konkrét tanácsokkal szolgálnak. Évekkel ezelőtt azt hittem, sportolóktól fogom a legtöbb üzenetet és kérdést kapni, de nem. Terhesség előtt álló és állapotos hölgyek írnak legtöbbször, hogy milyen technológia segíthetne nekik biztosítani a magzat egészségét, illetve a sajátjukét is.

Okkal kell orvoshoz menni és sorban állni a CTG-ért, de olyan eszközök jönnek, amikkel hamarosan akár otthon egy védőnővel is megtehetjük ezt, az eredményt pedig kezelőorvosunkhoz továbbítják. Az IEEE olyan tanulmányt publikált az idén, mely szerint a viselhető eszközök motiválhatják az állapotos nőket az egészségesebb életmódra azáltal, hogy egyből mérhető paramétereket adnak a kezükbe; illetve csökkenthetik a nem várt komplikációkat azáltal, hogy azonnal információt adnak a magzat állapotáról.

Gondoltam összeszedek néhány hasonló megoldást egy listába (az alkalmazásokat szóba sem hozom). A java még csak most jön. 

A Bloom egy bőrre helyezhető kis eszköz, mely életjeleket, stresszt, magzatmozgásokat és szülés előtt a fájások erősségét is méri.

download.jpg

A Pregsense olyan övet tervez piacra dobni, amivel okostelefonon lehet majd követni a magzat állapotát. Az öv felcsatolásával a szenzorok a bőrön keresztül érzékelik a magzat életjeleit és kiszűrve a felesleges zajt küldenek mindent az okostelefonra.

1_7.jpg

A Ritmo Pregnancy öve arra lett kifejlesztve, hogy az anya által választott zenéket és hangokat továbbítson a magzatnak. Közben pedig mérjen, amit csak tud.

2_1.jpg

A Sound Beginnings, Bellybuds és a Lullabelly is hasonló megoldással állt elő.

4_3.jpg

A MyHealthBee gyűjtőoldalon még többet lehet találni.

A BleepBleeps pedig eszköztárral fog előállni hamarosan (bármilyen szkeptikus is vagyok), melyek között lesz:

Ovuláció tesztelő:

oliviapstickshero.png

Házi ultrahang, bármilyen durván is hangzik:

ultrastanhero.png

Sperma számláló:

masterbateshero.png

A napokban folyik a közösségi finanszírozó kampánya a Yono fülhallgatónak, mely folyamatosan méri a testhőmérsékletet, kiszámolja az alaphőmérsékletet és konkrétan jelez, amikor a viselője a legnagyobb eséllyel tudna teherbe esni. 

tumblr_inline_nsii1jkqyf1qjalpc_500.jpg

Vannak még okosmérlegek, melyek segítenek vizualizáltan az okostelefonon követni a súlygyarapodást. A Qardio és a Withings a legismertebbek.

9.jpg

Egyrészt az újszülöttek és kisbabák számára fejlesztett eszközökkel külön posztban fogok foglalkozni, másrészt érdekelne, vannak-e állapotos olvasók, akik használtak már vagy használnának ilyen eszközöket.

Nemrég írtam azokról a technológiai újdonságokról, amik forradalmasíthatják a cukorbetegek mindennapjait. Nagy hír most, hogy egy izraeli cég megkapta a CE minősítést és az FDA engedélyére pályáznak egy olyan eszközzel, amit a fülre lehet csiptetni és így mér vércukorszintet.

Tehát semmi vércsepp vagy más invazív megoldás. A fül vékony bőrén keresztül több technológiát is használva tud szerintük pontos becslést adni a vércukorszintről. 3000 mérést tud tárolni és könnyű használni.

Most az FDA-nél van a labda, hogy tényleg pontos-e a készülék. Jövő év elején kezdődhetne a klinikai vizsgálat.

Íme egy videó is a működéséről.

Íme az elmúlt napok legérdekesebb, legfontosabb hírei a jövő orvoslásáról és egészségügyéről.

1) Bionikus fül segítségével hall újra a süket fiú.

2) Tereprollátort, azaz nehéz terepen is használható guruló járókeretet fejlesztettek ki német, svéd és svájci mérnökök. A termék 2016-ban kerülhet piacra.

3) Az FDA elfogadta az első olyan gyógyszert, amit 3D-s nyomtatóval állítanak elő. A videón az látszik, porózus anyagának köszönhetően, mennyivel gyorsabban oldódik fel, mint társai.

4) Így néz ki az ember mozgása szex közben, ha egy Fitbit aktivitásmérő eszköz is van rajta.

55cca00e170000b700567660.jpeg

5) A Nature lapjain jelent meg egy szuper összefoglaló cikk azokról a mikrochip-ekről, melyek egy-egy szer működését próbálják utánozni. 

Sokan félnek a vérvételtől többnyire azért, mert már volt rossz élményük, amikor nem találták el a vénát. A legtapasztaltabb ápolóval is megesik és mégsem lehet kiküszöbölni. Pedig a megoldás egyszerű lenne. A bőr alá kellene tudni látni, hogy pontosan hol van a véna, így nem csak tapasztalatra lehetne alapozni.

A Vein Viewer ezt a megoldást igyekszik elérhetővé tenni. Az elektromágneses spektrum közeli infravörös tartományát használva a bőr alá lát. 

cmwkkhowuaaivxw.jpg

Nemrég írtam arról, hogyan vesz vért egy robot. A két technológia együtt következménymentessé tehetné a vérvételt.

Még mielőtt a technológia ellenzői megjelennek, közel 100%-os sikerrel találják meg vele elsőre a vénát. Íme videón is a folyamat:

 

Elveheti-e majd egy ilyen eszköz az ember munkáját? El bizony, de ápolókra továbbra is szükség lesz olyan feladatokra, amit nem tud az eszköz helyettesíteni. Az ápolás nagy része ilyen.

Dubai-ban készítettem ezt a fotót a 3Dsystems cég vezetőjéről, Scott Summit-ról. Azt mesélte, hogy kétszer volt eltörve a keze. Egyszer kapott rá egy szokványos gipszet, másodjára viszont a 3Dsystems tervezett a kezére 3D nyomtatott keretet. Ezt ki tudta bármikor nyitni, tudott vele zuhanyozni és kényelmes volt. Az összköltség valahol 8000 Ft körül lehetett.

Ezt lehetne még olcsóbbá tenni azáltal, hogy a döntéshozás nyit az ilyen megoldások felé. A páciens életét könnyíthetjük meg vele, gyorsabb az orvosi vizit, nem kell senkinek gipszelnie, és még sorolhatnám az előnyöket.

A hasonló technológiák kicsiben és nagyban, de ennyire tudják átalakítani az egészségügyet. Már dolgozik is az ügyön egy spanyol cég.

A kedvenceim azok a science fiction sorozatok, amik nem az akcióra, vagy a meghökkentésre, hanem a jövőbeli mindennapi élet bemutatására helyezik a hangsúlyt. A nyár egyik meglepetése a Humans című sorozat volt ebből a szempontból. 

Egy jövőbeli világról szól, ahol vannak mesterséges intelligenciával ellátott, emberszerű robotok, amik az életünk részévé válnak. Innen kezdődik a történet és Sixx a Comment blogon már megírta a lényeget róla. Most íme 5 gondolat, miért olyan jó a sorozat robotikai és orvosi szemszögből is. 

amcs-new-hit-show-humans.jpg

1) Inkább szól a karakterekről, mint a science fiction-ről.

Amint elkezdünk használni egy technológiai újítást az életünkben, nem maga a technológia lesz fontos, hanem ahogyan használjuk azt a mindennapok során. A sorozat erre helyezi a hangsúlyt. Szuper lenne tudni, milyen algoritmusok vezérlik a robotokat és Asimov törvényei mennyire érvényesülnek, de az számít az átlagember számára, aki nem a technológiának él, hogy hogyan fognak ezek beépülni az életünkbe. Erről szól a Humans.

2) A robotok a tudatra ébredés határán vannak.

Csak a nagyon naív emberek gondolják, hogy tudunk olyan mesterséges intelligenciát létrehozni, ami barátságos lesz és jól megfér majd az ember mellett. Jelenleg nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem tudjuk majd kontrollálni az AI-t és a robotok öntudatra ébrednek. A sorozat ezt a hatalmas váltást boncolja ki.

3) Terveznek robotokat az idősek ellátására.

Kihagyhatatlan elem, hogy olyan robotok is lesznek a jövőben, melyeket direkt az idősek ellátására hoznak létre. Előre programozott protokollok alapján segítik a pácienst és egészséges életmódra kényszerítik, hiába ellenkeznek. Főznek, bevásárolnak, gyógyszert adagolnak.

4) Bármilyen orvosi paramétert meg tudnak mérni.

Néhány másodpercre megérinti a pácienst és a robot máris jelzi a főbb orvosi paramétereket. Rendelkeznek a páciens orvosi papírjaival és adataival, amikhez más nem fér hozzá, csak a célszemély és ezek alapján rendelnek el vizsgálatokat vagy látják el a gazdájukat.

5) Szexuális funkcióik is vannak.

Végre egy sorozat, ami hihetően és valóságosan bánik ezzel a kérdéssel. Ha a robotok az otthonunkban emberi kinézettel bírnak (és nem is akármilyennel), egyértelműen felmerül a szexualitás. Van egy speciális piros kódjuk, amivel kiválthatók ezek a funkciók és sok kavarodást is okoz a lehetőség a sorozatban. 

Íme a trailer és tényleg érdemes belekezdeni, a nyár egyik legjobb sci-fi sorozata.

Hányszor kapom meg még kollégáktól is, hogy a technológia szép, de még messze van és/vagy drága. Pedig annyi példa van, hogy miért nincs igazuk. Egy Cambridge-ben lévő design központ most olyan eszközt tervezett, ami az orra kapcsolva azonnal mérni és jelezni kezdi a szívritmust és a légzésszámot. 

Vészhelyzetben, például balesetnél, mádospercek alatt minden sérült kap egy ilyet és onnan élőben lehet követni a sérültek állapotát. Hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban is.

Száz meg száz hasonló eszköz jön a piacra elérhető áron. Ez a digitális egészségügyi forradalom (#digitalhealth).