10 ígéretes technológia a jövő orvoslásából

2014.09.26.14:53 Meskó Berci

immersive2_1411735954.png_532x428

Írtam egy cikket azokról a technológiákról és trendekről, amik nemhogy elszemélytelenítik majd az orvoslást, ahogyan azt sokan gondolják, de éppen azt teszik lehetővé, hogy az orvos végre a beteggel törődhessen, a páciens pedig az egészségével.

Íme a cikk.

2 komment

IBM Watson akcióban

2014.09.25.12:54 Meskó Berci

Így néz ki röviden összefoglalva az IBM Watson nevű szuperszámítógépének orvosi használata.

Szólj hozzá! Címkék: technológia orvoslás

Az otthonápolás jelentősége

2014.09.23.10:53 Meskó Berci

icsm-logo_1411462318.jpg_5594x2635

Ha egy cikket olvastok ma el, ez legyen. A NOL írt egy cikket a Mount Sinai Hospital elnökéről és nézeteiről. 

Miközben a Mount Sinaiban igyekeznek csökkenteni a rendkívül drága intenzív osztályos ellátást és általában a kórházi felvételek számát, jelentős összeget költenek az otthoni kezelés kibővítésére. – Sokkal olcsóbb kiküldeni orvosokat és nővéreket a betegekhez, az internet és a technológiai fejlődés pedig lehetővé teszi egy otthon fekvő beteg állapotának követését. Sürgős esetben gyorsan be tudunk avatkozni – hangoztatta Klein.

Szólj hozzá!

Így nézne ki a bionikus ember?

2014.09.18.17:24 Meskó Berci

1_1411053467.jpg_367x770

Az amerikai The National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering bemutatta, milyen kutatócsoportokat támogat és azok milyen orvosi újdonságokon dolgoznak. Ezekből a néhol futurisztikus fejlesztésekből simán össze lehetne rakni az első bionikus embert.

Itt látható a lista

Szólj hozzá!

Nyerd el a The Guide to the Future of Medicine egy példányát

2014.09.16.20:10 Meskó Berci

A Goodreads.com oldalán egy kattintással lehet jelentkezni arra a versenyre, melynek végén a könyvem 10 kópiáját kisorsolják. 

Hajrá! 

Szólj hozzá!

Az orvoslás 2064-ben

2014.09.16.20:04 Meskó Berci

Daniel Kraft, a Singularity University orvosigazgatója pár percben foglalja össze általános előadását arról, milyen lesz az orvostudomány 50 év múlva. 

Szólj hozzá!

Előadás a San Marco Szabadegyetemen

2014.09.12.08:27 Meskó Berci

10600363_837166066315367_1505184064928962655_n_1410420485.jpg_720x405

Az orvosi kommunikáció forradalma címmel fogok szeptember 15-én 18:00 órakor előadást tartani az Óbudai Kulturális Központban (III. kerület, San Marco u. 81.). A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várunk!

Beszélek majd új technológiákról és a jövőről is, illetve viszem a viselhető egészségügyi eszközeimet bemutatni.

Szólj hozzá! Címkék: jövő előadás orvoslás

5 dolog, amit a páciensek várhatnak a jövő orvoslásától

2014.09.11.15:02 Meskó Berci

Egy cunami méretű technológiai változáshullám tart felénk és senki sincs rá felkészülve. Márpedig ha így ér minket, az orvoslásból egy pusztán üzleti alapú, személyes interakciótól mentes szolgáltatást fog faragni. Abban még a legnagyobb geek-ek is egyetértenek, hogy a beteg-orvos személyes viszonnyal az esszenciáját veszíteni el az orvoslás. Rajtunk múlik, bekövetkezik-e ez. Meggyőződésem, hogy egyensúlyt lehet találni az egyre innovatívabb technológiák használata és a személyes viszony megőrzése között. Sőt, ez egy hatékonyabb, olcsóbb és emberségesebb egészségügyi rendszert tudna teremteni akkor, ha orvos, beteg, döntéshozó egyaránt fel lenne készülve.

Öt nagy indokot látok arra, miért lesz előnyös a technológiai fejlődés ezen elveket szem előtt tartva a páciensek számára.

1) Egészségmenedzsment: A modern kori ember leginkább akkor foglalkozik az egészségével, amikor beteg lesz. Az egészségmenedzsment fogalmát általános iskola első osztályától kellene tanítani. Azért van ez, mert eddig rettentően nehéz volt segítséget kapni az egészség fenntartásához. A viselhető eszközök forradalma viszont éppen ezt teszi lehetővé. 

Ami eddig csak az orvoslás elefántcsonttornyában volt mérhető, az mostmár otthon is. EKG, vérnyomás, EEG, oxigénszaturáció, pulzusvariabilitás, alvás és még sok más. A jobb, minőségibb alvást elősegíteni, a vérnyomásunkról tudomást szerezni vagy a sportolás hatékonyságát mérni ma már gyerekjáték az eszközök miatt. Ezekből egyre több lesz, egyre olcsóbbak és kisebbek lesznek, hogy csak akkor használjuk őket mérésre, amikor valóban szükség van rá. 

Viszont bárki mérhet velük, nemcsak a klinika, kórház, orvos.

alivecor-ecg.jpg

2) Partneri viszony: Eddig az orvos volt minden tudás és eszköz birtokosa, a beteg pedig alárendelt szerepet kapott. A digitális forradalom szerencsére és mindenki javára ezt megváltoztatta. Legyen ez adat, információ, tanulmány vagy eszköz, bárki hozzáfér online. A partneri viszony lehetővé teszi a páciensnek, hogy az orvosi döntés meghozásában teljes joggal részt vegyen. Egyben a felelősséget is megosztja az orvossal. A partneri viszonyt az e-páciens mozgalom évek óta lehetővé teszi, az orvosok hozzáállásának megváltoztatását pedig igyekszünk megváltoztatni.

bigstock-Vector-Progress-Background--P-61073015 üres.jpg

3) Közösségek: A közösségi média nem arról lett híres, hogy betegtársakat kötött össze, de elképesztően pozitív történetek vannak már arról, hogyan találhatja meg könnyen páciens a hasonló cipőben járó pácienst. A közösségi média térnyerésével végre senkinek sem kell egyedül éreznie magát egy betegségben, egy diagnózis után. Lehet kérdezni, tanácsokat osztogatni, ahogy eddig is tettük, de inkább fizikai közelségünkben. Ez immáron határtalanná és óriásivá vált. Eddig is voltak veszélyei, amikor szomszéd a szomszéddal osztotta meg a gyógyszerét, hiszen neki használt, ezentúl is lesz. De az előnyök bőven túlmennek a potenciális veszélyeken.

Közösségi oldalak, fórumok, Twitter és Youtube csatornák, blogok tömkelege szól a pácienseknek. A világ egyik leghíresebb cukorbeteg bloggere, Kerri Morrone, mondta azt, hogy az orvosa a szakember, de azt, hogy ő mikkel küzd meg minden nap, csak betegtárs értheti meg.

internet concept.jpg

4) Hozzáférni az adatokhoz: Az Egyesült Államokban van egy ún. Blue Button mozgalom, ami lehetővé teszi, hogy a páciens hozzáférjen és letölthesse a saját orvosi papírjait, hiszen az azokban lévő adatok hozzá tartoznak. Az ő tulajdona, ő fizetett érte. Nem CD-t kell vinni a klinikára, hogy megkapjunk egy Röntgen leletet és nem füstjelekkel kommunikálnak a kórházak egymással, hanem egyszerű, biztonságos rendszeren keresztül. 

Nem rakétatudomány ezt megoldani és 2014-ben még mindig kardinális probléma nemcsak nálunk, de számtalan országban. E-patient Dave mozgalma, a Gimme my damn data éppen arról szól, hogy adjuk oda az adatot annak, akié: a páciensnek.

blue_button_final.jpg

5) Megelőzés és cselekvés: Soha az orvoslás történetében nem volt annyi lehetősége a betegeknek a megelőzésre és a helyes életmódra, mint most. Bárki rendelhet akár genetikai tesztet is Kaliforniából, melyben meghatározzák, milyen ritka betegségeket, mutációkat hordoz. Van-e érzékenysége gyógyszerekre és mit tehet, hogy a megelőzhető kórképeket valóban megelőzze. Információ, mérés és eszköz tekintetében szinte már minden adott, csak használni kell őket. 

Szükség van a páciens együttműködésére diagnózis előtt, közben és után is. Ez végre a felelősség ésszerű megosztásához vezet és ha a kormányt az informált és a felelősséget vállaló/megosztó páciens tartja a kezében egy rosszul működő egészségügyi rendszer helyett, az mindenkinek jobb lesz.

De ezek akkor valósulhatnak csak meg, ha mindnyájan, betegek, orvosok, szakemberek, döntéshozók elkezdünk készülni a technológiai hullámra, hogy az emberi viszony nemhogy ne vesszen el, de egyenesen egy sokkal jobb rendszer kialakításához vezessen. 

The Guide to the Future of Medicine című könyvemben még több részlet és a felkészüléshez szükséges útmutató található meg.

8 komment Címkék: web2.0 mobil internet digitális egészségügy technológia orvoslás újítás health2.0 e páciens

Ingyen letölthető az új könyvem vasárnap reggelig

2014.09.06.13:56 Meskó Berci

konyvborito_online_final_s_350_1410004490.jpg_350x527

Az új könyvem, The Guide to the Future of Medicine, immáron túl van a 4000 letöltésen, bekerült az Amazon 100 legnépszerűbb Kindle-je közé és még vasárnap reggel 9 óráig ingyenesen letölthető

Szólj hozzá! Címkék: technológia orvoslás újítás

The Guide to the Future of Medicine: Ingyenes e-book!

2014.09.02.17:44 Meskó Berci

the_guide_to_the_future_of_medicine_ebook_cover_1409672492.jpg_1796x2694

Óriási öröm, hogy bejelenthetem, megjelent a könyvem, a The Guide to the Future of Medicine fekete-fehér és színes puhakötésű, illetve Kindle formátumokban. Ráadásul szombatig a Kindle formátum ingyenes, le lehet tölteni!

Több mint egy évnyi kemény munka, 70 interjú és 22 trend került bele, melyek meghatározzák majd a jövő orvoslását; sőt egy útmutató is arról, hogyan tud orvos, páciens vagy akár döntéshozó felkészülni a változásokkal teli következő évekre úgy, hogy a technológiák használata mellett nem veszítjük el az orvos-beteg személyes viszonyát.

Nagyon várom, mit gondoltok róla! 

Szólj hozzá! Címkék: mobil internet könyv digitális technológia orvoslás újítás e páciens