MedIQ

Évek óta keresem a megoldást arra, hogyan aludjak konzisztensen jól és a technológia segített. Erről adtam ki egy angol nyelvű, ingyenes útmutatót, amit innen lehet letölteni.

Nemrég írtam arról, hogyan lehet rávenni a játékosokat a mozgásra gamifikációval. Aki játszott már bonyolultabb játékkal, tudja, milyen nagyszerű érzés végigvezetni egy szereplőt a karakterfejlődésen és milyen vele együtt fejlődni. Amikor mindez szó szerint a szemünk előtt játszódik le, már csak azt kell hozzátenni, hogy a napi testmozgásban is megjelenlen ez a plusz motiváció.

Ma végre kijött egy előrehaladott bemutatóval az Omni csapata. Virtuális valóság szemüveg, joystick és egy egész platform arra, hogy a játékos úgy mozogjon, mint a játékban. Íme lent a videón:

Közeleg a Karácsony, remélem az ismerőseim olvassák a blogomat.

Mindenki volt már vérvételen, várt a mintájára és kapott egy nehezen értelmezhető eredményt. A laborlelet újraértelmezésén több design cég is dolgozik, de a nap híre nem erről szól, hanem arról, hogy hogyan kísérleteztek a laborminták drónnal történő szállításával. Azt állítják egy tanulmány szerzői, hogy biztonságosabb nagy laborokban elvégeztetni a minták mérését és elemzését, de azok nincsenek minden sarkon, így drónt hívnának segítségül. 

Felmerült már az is, hogy vészhelyzetben, hamarabb kiérhetne egy-két automata készülék (pl. a félautomata defibrillátor), mint maga a mentő, ha drón reptetné azonnal oda. Sokat fogunk még hallani róluk.

Sok eszközt használok, amikkel az egészségemet igyekszem mérni, hogy jobb döntéseket tudjak hozni az életmódomról. Viszont foglalkoznom kell ezekkel, elemezni az adatokat, feltölteni őket, mielőtt lemerülnének nem is beszélve a meg-megszakadó Bluetooth kapcsolatokról. 

A Fusion Vital cég megkeresésének ezért örültem. Egy apró szenzort kellett 3 napon át hordanom éjjel-nappal.

006-firstbeat-studio-bg-web-4294-200x300.jpg

Így kell felhelyezni a szenzorokat:

 

A Fusion Vital mérések Bodyguard 2 névre hallgató, új generációs készülékének tervezésekor a finn fejlesztők törekedtek arra, hogy a mérések során még kényelmesebb legyen annak viselése. Vékonyabb elődjénél, csak egy kábellel dolgozik, így maga az eszköz látja el az egyik EKG elektróda szerepét, mely közvetlenül a jobb oldali kulcscsont alá helyezhető, míg a kábel végén található másik elektróda kerül a szív alá, a bal oldalra. Hosszabb ideig képes rögzíteni a szervezet fiziológiás jellemzőit, mint elődje és felhelyezés után azonnal magától elindul. A nyers HRV adatokat további feldolgozás céljából közvetlenül ki lehet exportálni .csv vagy .sdf-formátumokban.

Így néz ki az összefoglalója a 3 napnak (a piros a stresszes időszakokat, a zöld a feltöltődést jelenti).

3.PNG

Tapasztalatok a 3 nap alatt:

1) Olyan dolgokat tanultam magamról, amikről nem tudtam, pedig eléggé egészségtudatos vagyok. Szuper minőségű alvásom van és gyorsan regenerálódok (ez szerencse). Edzés után valóban jobban bírom a stresszt, úgyhogy minden nap meg kell oldanom, hogy legyen rá időm. 

2) Vannak módszerek, amik segítenek feltöltődni és ezekre oda kellene figyelnem. Egy 10 órás munka alatt például néhány perc Lumosity.com játék órákra feltöltött. Ezentúl építeni fogok erre. 

3) Nem elég egyszerű paramétereket és életjeleket mérni eszközökkel. Szükség van a mélyebb adatsorra és ilyen riportokra ahhoz, hogy jobban megértsük az életmódunkat.

4) Teljesen kényelmes volt hordani a szenzort, nem is éreztem, hogy rajtam van és nem kellett töltenem.

A negatívumok:

1) A szenzor könnyen leesik sportolás közben, pedig azt kellett volna igazán részletesen mérni

2) A reportot át kell nézni szakembernek, aki ilyenekkel foglalkozik. Tehát a dolog inkább szól a személyes coaching-ról, mint egy okos algoritmus önálló munkájáról. Ez szerintem a többségnek pozitív tapasztalat lenne, de nekem azt is kell néznem, hogy lehet skálázni globálisan.

3) Nagyon sok múlik azon, milyen részletes tevékenységnaplót tud írni a felhasználó. Én tudom, mikor mit csináltam és a látott adatot vajon mi okozhatta. Erre oda kellett figyelni a 3 nap alatt.

A verdikt:

Ha valaki szeretne többet tanulni az életmódjáról és a jelenlegi formájáról, mindenképpen javasolnám a Fusion Vital kipróbálását. Mint orvosi jövőkutató pedig azt várom, hogy egyre kisebb lesz a szenzor és egyre többet fog mérni, aminek eredményeképpen a riportot okos algoritmus hozza majd létre és szakember segít a kielemzésben, amennyiben szükség van rá. 

A digitális tetoválások kora közeledik és elég fényes jövőt mutat az egészségünket tekintve.

De jó hallani magyar ötletről, amely meghódítja a világot. Szántó Zalán mellkassebész és csapata fejlesztett egy tüdőszűrő applikációt, amit Magyarországon kb. 70 ezren töltöttek le. Több embert operáltak már meg ennek az app-nek a hatására.

Most jött ki a spanyol, olasz, és kínai verzió a magyar, német és angol mellé. Az összes magyar szűrőközpont mellett jelenleg az összes német és az összes amerikai szűrőközpont is az adatbázisukban szerepel. Együttműködésben vannak a Római Egyetemmel, a Yale Egyetemmel, illetve a Hong Kong-i mellkassebészekkel is. Hajrá! A HVG is írt már róluk.