12 orvosi dolog, amit ki tudunk ma nyomtatni 3D-ben

2015.02.26.18:59 Meskó Berci

Most jelent meg cikkem a 3dprintingindustry.com-on, az egyik legnagyobb 3D nyomtatással foglalkozó oldalon. Ezekről írtam:

1) Szövet erekkel

2) Olcsó művégtag

3) Gyógyszer

4) Személyre szabott szenzorok

5) Orvosi modellek

6) Csont

7) Szívbillentyű (a képen is ez van)

8) Fülporc

9) Orvosi eszközök

10) Koponyapótlás

11) Szintetikus bőr

12) Szervek

Szólj hozzá!

Cunamiként közelít a technológia

2015.02.24.10:53 Meskó Berci

Sebők Orsolya írt cikket azokról a koncepciókról és a jövőt érintő kérdésekről, melyeket a The Guide to the Future of Medicine című könyvemben fejtettem ki. Egy részlet:

"– De nem a technológia fog válaszolni a problémára, csak megmutatja, hogy merre kell keresni a megoldást. Az adatok alapján az okra a betegnek és az orvosnak kell rájönnie – mondja Meskó Bertalan, aki szerint a pár száz eurós eszközök megváltoztatják az életmódunkat is. – Segítenek, hogy tudatosan figyeljük magunkat, azt, hogy a szervezetünknek mi a jó, mikor tud a leghatékonyabban működni."

Szólj hozzá! Címkék: jövő technológia orvoslás

Hol jár ma a robotika?

2015.02.21.09:08 Meskó Berci

A Google által felvásárolt Boston Dynamics bemutatja, hol tartanak a fejlesztések. Rövid videó, de érdemes végignézni, micsoda "állatkertjük" van már.

Szólj hozzá! Címkék: technológia

Smart City Lab Pályázat

2015.02.19.14:03 Meskó Berci

Meglepő és izgalmas felkérést kaptam, hogy vegyek részt a zsűri munkájában a Smart City Lab pályázatban. Íme a kiírás:

"A Smart City Lab Budapest a Design Terminál kezdeményezésében valósul meg – fő támogatója a T-Systems Magyarország Zrt., amely élen jár a digitális városok megvalósítását segítő innovatív megoldásokban – azzal a céllal, hogy lehetőséget adjon kreatívipari szereplők számára a városfejlesztés és technológia kapcsolatának kiaknázására."

 

Szólj hozzá!

Internet szerepe az orvosok gyógyító tevékenységében: Kutatás

2015.02.16.10:05 Meskó Berci

Egy TDK kutatásban kérték a segítségemet, jelentkezőket keresnek egy érdekes feladathoz. Íme a részletek és kommentben lehet jelentkezni:

Vizsgálatunkban az orvosok internetezési szokásait szeretnénk feltérképezni. Tehát azt a keresési útvonalat, amin haladnak, ha céljuk az, hogy bővítsék orvosi ismereteiket. Rengeteg forrás áll rendelkezésünkre egy keresés során. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy megtalálják-e az orvosok a megfelelő weboldalt akkor, ha az ismert tünetek alapján diagnózist szeretnének felállítani. A résztvevőktől nem várom el, hogy helyes megfejtést adjanak. Az általuk szolgáltatott, keresésükről készített képek azért fontosak, hogy a meglátogatott oldalakból elkészíthessük a “keresési térképünket”.

 

Szólj hozzá!

Cikkem a British Medical Journal-ben

2015.02.13.15:58 Meskó Berci

Két örömteli hírt is szeretnék megosztani. Az egyik, hogy ezennel hivatalos köztestületi tagja lettem a Magyar Tudományos Akadémia Jövőkutatói Albizottságának.

A másik pedig, hogy megjelent egy cikkem a neves British Medical Journal-ban arról, hogyan kellene felkészülni a technológiai változásokra az egészségügynek a pácienssel a középpontban.

Szólj hozzá! Címkék: digitális technológia orvoslás health2.0

Sántakutya igazmondóshow: Február 17-én!

2015.02.11.12:57 Meskó Berci

Nagyon izgalmas felkérést fogadtam el, szeretek kimozdulni a komfort zónámból. Remélem,sokan eljönnek, itt lehet még jegyet venni.

"A sántakutyában ismert művészek, tudósok és kulturális szereplők mesélnek történeteket saját életükről, alkotásról, válságról és sikerről, fordulópontokról, döntésekről és választásokról - őszintén.

A sántakutya nem stand up comedy: a kortárs kulturális élet mérvadó, vélemény- és ízlésformáló, aktív szereplői mondják el és osztják meg velünk valódi történeteiket. Mindenkinek van egy sztorija, ami mások számára is szórakoztató, tanulságos vagy inspiratív. Vannak, akiknek több ilyen is van. Ők állnak a színpadra.

Az első est témája: Így jöttem.

A sántakutya vendégei: D. Tóth Kriszta, Grecsó Krisztián, dr. Litkai Gergely, dr. Meskó Bertalan, Vajdai Vilmos"

Szólj hozzá!

A cukorbetegség kezelésének jövője: 8 ok az optimizmusra!

2015.02.09.18:45 Meskó Berci

Nagyjából 400 millió ember küzd a cukorbetegséggel világszerte. Ez egy olyan betegség, ami állandó odafigyelést igényel, eszközök használatát és orvosi kontrollt. Viszont az elmúlt évek technológiai fejlesztései több okot is adnak az optimizmusra. Íme néhány példa.

Digitális kontaktlencse

A Google szabadalma szerint hamarosan nem csak kontaktlencsén keresztül kapunk digitális információt a világról, de a lencse vércukorszint mérésére is képes lesz könnycseppből. A technológia még küzd néhány korláttal, de ha van egy cégnek kapacitása, hogy megoldja, akkor az a Google. Nem lesz több ujjbegyszúrkálás, inkább lehetővé válik az állandó és kényelmes mérés.

a.jpg

Gamifikáció

Nagyszerű okostelefon alkalmazások vannak, melyek abban segítenek, hogy a kezeléshez, odafigyeléshez szükséges motivációt fenntartsák a páciensben. Ilyen egy osztrák cég MySugr és MySugr Junior alkalmazása is. Utóbbit cukorbeteg gyermekeknek szánják, melyben a kezelés betartásával pontokat gyűjthet a gyermek és játékosan tanulhatja meg a kezelés sajátságait.

c.jpg

E-páciensek és big data

A Databetes projekt mutatja be legjobban, miért fontos a nagy adattömegekkel foglalkozni és elemezni azokat. Egy cukorbeteg hosszú időn át szó szerint mindent feljegyzett és mért magával kapcsolatban, amikből elképesztően hasznos következtetéseket tudott levonni a saját betegsége kezelése szempontjából. Azóta ez már alkalmazásként érhető el. Betegtársak szavaira is érdemes hallgatni (pl. Sixuntilme) és itthon az Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom a követendő példa. Ahogy a Sixuntilme világhíres cukorbeteg bloggere fogalmazott, az orvosa csak akkor értheti meg, min megy ő keresztül, ha neki is cukorbetegsége van. Ezért fontos betegtársakkal is beszélni.

screenshot6.jpg

A mesterséges hasnyálmirigy

Az lenne a cél, hogy a vércukorszint mérése folyamatos, biztonságos és kényelmes legyen, ami alapján mindig és folyamatosan a legpontosabb adag inzulint lehetne beadni. A bostoni egyetem kutatói pontosan ilyen rendszeren dolgoznak, azaz hogy digitálisan lehessen a hasnyálmirigy munkáját átvenni.

h.jpg

Ételszkennerek

Milyen nehéz betartani, hogy mikor mennyi szénhidrátot lehet bevinni a szervezetbe? Állandó számolgatás és tippelgetés. Mennyivel jobb lenne, ha egy eszközzel leszkennelnénk az ételt, ami megmondaná, abban pontosan mennyi kalória, nyomelem, szénhidrát van? A kanadai Tellspec cég ezzel a céllal jön piacra idén.

20130920171528-3-truffle_640x480.jpg

Zsebben hordott eszközök

A diabetes menedzseléséhez kész csomag szükséges mérőeszközökkel, strip-ekkel, ujjbegyszúró lándzsákkal. A Dario egy alkalmazással és kezben tartható eszközzel igyekszik a páciensek dolgát megkönnyíteni, amivel az okostelefonunk válik a vércukorszintet mérő eszközzé.

i.jpg

Vezeték nélküli mérőeszközök

Az Abbott cég ált elő tavaly a FreeStyle Libre rendszerrel, ami egy bőrön hordható eszköz és vezeték nélkül képes vércukorszintet mérni. Az Édes Szívem bloggere tesztelte is.

k.jpg

Digitális tetoválás

A viselhető eszközök forradalmának nem az lesz a vége, hogy tele leszünk "kütyükkel", hanem hogy meg tudjuk mérni az egészségügyi paramétereinket, amikor valóban szükségünk van rá, ráadásul kényelmesen. Cukorbetegek jól tudják, mennyi vesződéssel és kellemetlenséggel jár az ujj szúrkálása és a vércukorszint állandó mérése. Egy új feljesztés ezt hivatott megoldani, mivel bőrön keresztül tud vércukorszintet mérni. Az erről szóló tanulmányt most publikálták és ideje, hogy a kényelmes vércukorszintmérés korszaka jöjjön el a cukorbetegség kezelésében.

k0v6iwagrnwgdlvsyzb81.jpg

Folyamatosan fognak ezek beszivárogni a mindennapi betegségmenedzsmentbe elérhető áron, ezért is van okunk az optimizmusra. Cukorbetegek, kitartás!

Több részlet a fenti példákról angolul:

3 komment Címkék: mobil videó tudomány cukorbetegség digitális technológia orvoslás újítás health2.0

Két bűvész az oltások mellett: Így kell ezt!

2015.02.04.16:25 Meskó Berci

Penn és Teller két amerikai illúzionista zseniálisan osztja ki a gyermekek kötelező oltatása ellen törekvőket. Nem új a videó, de még mindig tökéletes és nem lehetne jobbkor megnézni, mint most a kaliforniai, Disney parkban kezdődött kanyaró járvány kapcsán. Tessék oltatni! Jöhetnek az antivakcinációs trollok. 

 

2 komment Címkék: videó orvoslás

A sántakutya: Február 17-én!

2015.02.01.15:21 Meskó Berci

Nagyon izgalmas felkérést fogadtam el, szeretek kimozdulni a komfort zónámból. Remélem, sokan eljönnek.

"A sántakutyában ismert művészek, tudósok és kulturális szereplők mesélnek történeteket saját életükről, alkotásról, válságról és sikerről, fordulópontokról, döntésekről és választásokról - őszintén.

Igazmondó monológok

A sántakutya nem stand up comedy: a kortárs kulturális élet mérvadó, vélemény- és ízlésformáló, aktív szereplői mondják el és osztják meg velünk valódi történeteiket. Mindenkinek van egy sztorija, ami mások számára is szórakoztató, tanulságos vagy inspiratív. Vannak, akiknek több ilyen is van. Ők állnak a színpadra.

Az első est témája: Így jöttem.

A sántakutya vendégei: D. Tóth Kriszta, Grecsó Krisztián, dr. Litkai Gergely, dr. Meskó Bertalan, Vajdai Vilmos"

Szólj hozzá!