MedIQ

Egy egészségügyi rendszer fejlesztésének titka nem a pénz vagy a technológia, hanem az egészségtudatosság. Egészségtudatos embereknek egyszerűbb és olcsóbb egészségügyet szervezni. Ha rajtam múlna, az általános iskola első osztályától részéve tenném a tananyagnak. De nem ám, mint egy apró tantárgyat, de egy olyan tartalmas, izgalmas tudásanyagot, amivel mindenkinek rendelkeznie kell. 

Szabadság van. Az dohányzik és iszik testmozgás nélkül a pacal mellett, aki akar. Hiába ismerjük évtizedek óta bizonyos életmódok egészségügyi hatásait, továbbra is mindenkinek a maga döntése, hogy hogyan él. (Megjegyzem, amint az életmód mérhetőbbé válik adatok szintjén, szó szerint luxus lesz egészségtelenül élni.)

Okkal mutatkozik jó ideje Obama amerikai elnök egy Fitbit aktivitásfigyelővel a csuklóján. Lehet találni róla képeket, amin kosarazik minimális szabadidejében is. Biztosan ő is tunkol a pörköltös tálból, de nem a kamerák előtt. Mert nem az a menő, hogy ki mennyit bír enni és inni, hanem hogy ki tud egészségesen élni. 

Nem maratonokról és kockás hasról van szó, hanem egészséges életmódról. Testmozgásról, pozitív gondolkodásról, mértékletes rossz szokásokról és választékos táplálkozásról. Ezért van egy a kamerák célpontjában lévő politikuson lépésszámláló. Hogy példát mutasson. Erre lenne szükség nálunk is. Ki fog ennek az élére állni?

Nagy örömmel osztom meg a hírt, hogy előadóként kaptam meghívást az Open Innovations Forum moszkvai konferenciára, amit tavaly Medvegyev orosz miniszterelnök nyitott meg. Az orvoslás jövőjéről fogok előadást tartani, október 29-én este pedig pár száz fő előtt lesz nyilvános interjúm a DI Telegraph épületében. Posztolok majd az élményekről képekkel, beszámolóval.

Sok-sok év kemény munka után végre megjelent a tanulmányunk arról a kurrikulumról, amit még 2008-ban kezdtem el csiszolgatni és most is fut a Semmelweis Egyetemen. A kurzus a közösségi média, mobil egészségügy és az igazán változást hozó technológiák témaköreit járja körül és felkészíti a medikust a felénk közeledő technológiai jövőre. 

Egyedi megoldások, e-learning platform, Facebook verseny és sok más módszer segíti a tananyag átadását. Itt lehet hozzáférni a tanulmányhoz.

Óriási öröm volt látni, hogy teljes teltház előtt zajlott le az első magyar digitális egészségügyről szóló meetup a Prezi központjában. A nyitó előadást tartottam meg arról, miért az egyre olcsóbb és hatékonyabb digitális technológiák jelentik az egyetlen kiutat a magyar egészségügy előtt. 

Már lehet is jelentkezni a következőre november 24-re.

Végre, végre! Alapító tagként izgalommal osztom meg a hírt, hogy szeptember 29-én rendezzük az első okos egészségügyről szóló magyar meetup-ot. Arról fog szólni, hogy a digitális egészségügy, változást hozó technológiák és startup-ok hogyan tudják alapjaiban megrengetni és átalakítani az omló magyar egészségügyet. A Prezi főhadiszállásán én fogom megnyitni egy előadással.

"Szeptember 29-én a Prezi előadótermében rendezi meg a Fenntartható Magyar Egészségügyért Egyesület az első Smart Healthcare meetupot. A rendezvénysorozat célja a magyar egészségügy jelenének és jövőjének formálása, a digitális orvoslás népszerűsítése, ezáltal az ellátás színvonalának javítása és egy aktív, a téma iránt elkötelezett közösség felépítése. Az alapítók és támogatók között olyan nevek szerepelnek, mint dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató, az Abbvie biogyógyszer-vállalat, a Magyar Telekom, a Mito kreatív ügynökség, és a T-Systems Magyarország."

Sok szeretettel várunk mindenkit, itt lehet regisztrálni.

Nagy örömmel osztom meg a hírt, hogy az új könyvem, My Health: Upgraded, végre megjelent. Az egészségügy globális kihívásait állítom szembe benne a technológia legújabb vívmányaival. Azt vallom, hogy egyre jobb technológiákhoz kell fordulnunk ahhoz, hogy az emberiség jövőjét bebiztosíthassuk. Mindezt anélkül, hogy algoritmusok által irányított cyborg-okká válnánk. 

Innen ered a címben lévő upgrade kifejezés is, ami angolul kifejezetten technológiai fejlődésre utal, de ezt én az emberiséggel és az egészségünkkel kapcsolatban használom. Még több részlet a weboldalon.

cover_front.jpg

Olyan nemzetközi szakértők és guruk adták a nevüket hozzá, mint Eric Topol, a világ top kardiológusa; Zoltan Istvan amerikai transzhumanista elnökjelölt, E-patient Dave a legismertebb e-páciens vagy Larry Chu, a Stanford Egyetem egyik vezetője. 

A könyv 3 részből áll:

1) A technológiai forradalom mit okoz az orvoslásban példákon keresztül.

2) A 40, valaha az előadásaim után kapott, legérdekesebb kérdésekre válaszolok a szervnyomtatástól a robotok jövőjéig. Ki kérdezett milyen háttértörténettel és miért ott. Megható, szarkasztikus és teljesen őrült kérdések és válaszok. 

3) Bemutatom, hogyan upgrade-eltem a saját egészségeset az elmúlt évtizedben.

Horváth Richárd grafikái és Rekeczki Roland interior design-ja segített abban, hogy minden víziómat és ötletemet vizuálissá tegyük. 

abr_27.png

Íme a könyv trailer videója: