MedIQ

Duda Ernő tartott szuper előadást a TEDxDanubia-n nemrég. Részlet:

"Míg autóink tele vannak szenzorokkal, az üzemanyagszinttől az olajnyomáson át a kiégett izzókig addig a szervezetünkben zajló folyamatokról csak akkor szerzünk tudomást, ha a szervezetünk jelez. Tünetekkel. Duda Ernő szerint az egészségügynek változnia kell: egy reaktív, a betegségeket a tünetek jelentkezésekor hatalmas költségekkel és heroikus küzdelemmel kezelni tudó betegségiparból (amely finanszírozásának 97%-át a gyógyításra, és mindössze 3%-át költi megelőzésre) egy a megelőzést, az egészséges élettartam meghosszabbítását előtérbe helyező és adott esetben a privát szektorral szorosan együttműködő szolgáltatássá kell válnia."

A viselhető eszközök forradalmat hoztak az otthoni egészségmonitorozásba. Nekem néhány eszköz megreformálta az alvásomat, a napi aktivitáomat és a koncentrációmat is. De sokszor futok bele abba a kérdésbe, hogy mit kezdjen az ember a mért adatokkal.

A viselhető forradalom következő hulláma olyan alkalmazásokat és szolgáltatásokat szül, amik ebben segítenek. Az Exist.io például azt próbálja meghatározni, mikor tudunk a leghatékonyabban e-mailezni, dolgozni, illetve mik váltanak ki egészséges életérzést. 

Például jobban dolgozom, ha jól aludtam és akkor alszom jól, ha előző nap kimentem futni. Az eszközök adatainak összekapcsolásával olyan tanácsokat kaphatnánk, mintha egy személyi edző hadsereg dolgozna nekünk.

Itt lehet kipróbálni. Androidon és iOS-en is működik, az első 14 nap ingyenes, utána 6 dollár (kb. 1600 Ft) havonta. 

Jön az e-Recept

Meskó Berci 2015.06.21.

Ami máshol évek óta működik, végre nálunk is lesz, 1-2 éven belül.

"November végén adják át az e-Egészségügy informatikai fejlesztés során kialakított rendszereket, s 2016 tavaszától már a lakosság is tapasztalni fogja a változásokat. A tervek szerint 2016 márciusától ugyanis fokozatosan vezetik be az egyes elemeket, köztük az e-Recept rendszert, akárcsak a páciensek életút történetét rögzítő úgynevezett betegrekord rendszert, az e-Beutaló felületet, az e-Konzíliumot és az elektronikus időpontfoglalást – tájékoztatta lapunkat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) az elektronikus receptfelírással kapcsolatos kérdésünkre. Az ÁEEK-nél bíznak abban, hogy 2017 közepére a lakosság és az egészségügyben dolgozók is élvezhetik majd a rendszer valamennyi előnyét."

Mozi- és sci-fi rajongóként gondoltam összegyűjtök 10 olyan hibát, amit filmekben vétettek, de nehezen lehet őket észrevenni. Jöhetnek a kommentek és a még nagyobb hibák.

1) Különvélemény

2) Mátrix – Újratöltve

3) Árnyék nélkül

4) Star Trek: Kapcsolatfelvétel

5) Fantasztikus utazás

6) A majmok bolygója

7) Eredet

8) A vörös bolygó

9) A dolog

10) Vissza a jövőbe: 2. rész

Rengeteg üzenetet kapok, hogy milyen eszközökkel mérem az egészségi állapotomat. Ezekről már egyenként beszéltem a Youtube csatornámon, most viszont megosztom az eszközöket egy listában linkekkel együtt.

Paraméter | Eszköz | Weboldal

  1. Vérnyomás | Withings Blood Pressure | Withings.com
  2. Agyi aktivitás | Muse | Choosemuse.com
  3. Figyelem | Puzzlebox Orbit | puzzlebox.io
  4. Alvás | Withings Pulse | Withings.com
  5. Pulzus | Wahoo | Wahoofitness.com
  6. Testhőmérséklet | CheckMe | viatomtech.com
  7. Napi fizikai aktivitás | FitBit | fitbit.com
  8. Electrokardiogram (EKG) | AliveCor | alivecor.com
  9. Érrendszer állapota | Tinké | zensorium.com
  10. Stressz | PIP | thepip.com

Remélem, hasznát veszitek.

Egyre másra jönnek ki az érdekes és néha meglepő kollaborációk olyan cégek között is, melyek látszatra érthetetlenül koncentrálnak egy területre. De ha a részletek mögé nézünk, ezek olyan együttműködések, melyek nagyban befolyásolhatják az orvoslás jövőjét.

1) Oscar Health (egészségügyi biztosító) és Fitbit (aktivitásmérő eszköz): Ha a biztosított ügyfél eléri a napi meghatározott lépésmennyiséget, 1 dollárt kap, így motiválják az egészséges életmódra.

2) Qualcomm (vezetéknélküli technológiák) és Walgreens (gyógyszertárlánc): Lehetővé teszik a páciensek távoli vizsgálatát, a betegsége menedzselését mobilalkalmazáson keresztül is.

3) Patientslikeme (páciens közösségi oldal és AstraZeneca (gyógyszercég): Az oldal pácienseinek adatait használják fel új kutatásokhoz.

4) Organovo (organikus szövetnyomtatás) és L'Oréal (kozmetikai cég): Mesterséges bőr előállítása és kinyomtatása a cél.

5) Organovo (organikus szövetnyomtatás) és Merck (gyógyszercég): Olyan májszövet kinyomtatása a cél, mely helyettesítené az állatkísérleteket a gyógyszerek ellenőrzésénél.

31.jpg

6) Az amerikai nyugdíjaok szövetsége és a Pfizer (gyógyszercég): Viselhető eszközöket keresnek, melyekkel az 50 év felettiek életét lehetne javítani.

7) Boehringer (gyógyszercég) és Sutter Health (kaliforniai egészségügyi ellátó): Digitális megoldásokat és mobilalkalmazásokat keresnek páciensek számára.

8) Novartis (gyógyszercég) és a Google: A digitális kontaklencse a Google szabadalma és könnycseppből vércukorszintet is fog mérni.

ioptik-contact-lenses-augment-your-eyes-and-allow-for-futuristic-immersive-virtual-reality-fp.jpg

9) The Human Longevity Inc (a hosszú élet titkát kutató cég) és Clevelan Clinic (a top 1 klinikai az USA-ban): A klinikai pácienseitől származó mintákkal keresik az időskori betegségek ellenszereit.

10) Nestlé (étel- és italgyár) és ételnyomtató cégek: Amikor már ételnyomtatók lesznek otthonainkban, nekik kész ágazatuk lesz erre koncentrálva.

3d-printer-food.jpg

11) Calico (a Google idősekkel foglalkozó projektje) és Abbvie (gyógyszercég): új kezelések fejlesztését és forgalomba hozását célozták meg.

12) Pfizer (gyógyszercég) és egy DNS robotokat gyártó csoport: A gyógyszert a célsejtekhez lehetne eljuttatni.

13) Google és Levi's (farmergyártó): Viselhető textíliákon dolgoznak, amik átvehetnék a számítógép funkcióját.

spinning-the-yarn-1.jpg