MedIQ

Szögezzünk le valamit viselhető szenzorokkal kapcsolatban egyszer s mindenkorra: a technológia nem tudja megváltoztatni az életedet; erre csak te vagy képes, de a megfelelő technológia segítségével. A jó aktivitásmérők és viselhető egészségügyi szenzorok segíthetnek céljaid elérésében azzal, hogy adatokat szolgáltatnak a szervezetedről. Ehhez segítek kiválasztani az eszközt, amely megfelel az életstílusodnak és a céljaidnak.

Az aktivitásmérők és a viselhető egészségügyi szenzorok önmagukban nem világmegváltó eszközök

Szingapúri kutatók egy érdekes kutatást végeztek, amelynek tárgya az egészségügyi trackerek motivációra gyakorolt hatása volt. Nyolcszáz szingapúri dolgozó felnőttet vontak be a kísérletbe, és véletlenszerűen különböző csoportokba osztották be őket. Néhányan a kontrollcsoportba kerültek, mások pedig egy trackeres csoportba vagy egy jutalmazott csoportba (az egyikben készpénz volt a díj, a másikban pedig egy egyénileg választott jótékonysági szervezetnek adományoztak). A jutalmakban a hetente megtett lépések száma alapján kapták meg egy hat hónapig tartó időszak alatt. A tudósok megvizsgálták a testmozgással kapcsolatos eredményeket, beleértve a megtett lépések számát, a kiugró aktivitást, az egészségügyi következményeket (például a testsúlyt és a vérnyomást) a kutatás végén, illetve másfél évvel a jutalmazási periódust követően.

a_2.jpg

Az eredmények azt mutatták, hogy az aktivitásmérők – a kísérlet előtti átlagos testmozgási szokásoktól függetlenül – önmagukban vagy jutalmakkal párosítva nem növelték a mozgásra irányuló hajlandóságot. A résztvevők közel fele fel is hagyott a trackerek használatával a hat hónapos kísérleti periódus végére.

Amikor hasonló történeteket olvasok emberekről, akik csalódottak voltak, mert a vásárolt mérőeszközök nem változtatták meg az életstílusukat, csak mosolyogni tudok. Méghozzá azért, mert idestova két évtizede folyamatosan számszerűsítem a saját egészségügyi állapotomat (hat-hét éve különböző szenzorokkal), és az egy dolog, amit biztosan tudok, hogy a technológia önmagában nem tudja megváltoztatni az életmódodat.

Csak te teheted lehetővé a változást!

Az egészséges életmódhoz szükséges motivációt rettenetesen nehéz megtalálni. Napjainkban ez a fitneszmániások és maratonfutók sajátja. Legtöbbünk azonban nem ilyen.

A diszruptív technológiákban megvan a lehetőség ennek megváltoztatására. Az egészségügyi trackerek újdonsült tulajdonosai azonban azonnali hatást várnak el. Pedig az életmódodon csak te tudsz változtatni. A jó technológia és az azzal mért adatok csak segíthetnek a céljaid elérésében.

Kicsit olyan ez, mint focizni. Még a legjobb, minden talajtípuson használható ergonomikus cipő sem visz ki magától a pályára. Viszont az is biztos, hogy ha buzog benned a motiváció, már nem lesz elég gumicsizmában játszani.

Példák a viselhető eszközök megfelelő használatára

Amennyiben már merítettél motivációt a változáshoz, ne habozz az eszköz beszerzésével, hiszen az azonnali visszajelzés tovább szíthatja a lelkesedésedet. Azonban – mint az élet minden területén – itt is meg kell találnod azt a kütyüt, amely a legjobban illik az igényeidhez. Másképp nem érhetsz el jó eredményeket.

Amikor adatokra alapozva akartam megváltoztatni az alvási szokásaimat, kipróbáltam a Pebble Time és az Android Sleep mérőeszközöket. A piacon elérhető aktivitásmérők közül a FitBit Surge vált be nekem a legjobban. Arra is rájöttem, hogy a PIP a legjobb miniatűr kütyü, amellyel a stressz-szintemet kordában tarthatom. Az összes személyes választásomról itt olvashatsz részletesebben. Tudnod kell azonban, hogy több évembe került kiválasztani a számomra leginkább megfelelő egészségügyi trackereket és viselhető mérőeszközöket. Azóta is folyamatosan próbálgatom az új termékeket, és a tapasztaltak alapján módosítási javaslatokat teszek a gyártók felé – azért is teszem mindezt, mert így hatással lehetek a viselhető eszközök következő generációjára.

c.png

Ha hozzád illő szenzorok és viselhető mérőeszközök segítségével szeretnéd kizökkenteni magad a régi kerékvágásból, kövesd az alábbi lépéseket – ígérem, nem fogsz csalódni.

Hogyan hozzunk tájékozott döntést viselhető mérőeszköz vásárlásakor?

1) Ismerd meg magad

Nem véletlen, hogy az ókori görög delphoi szentély homlokzatán is ez állt: Ismerd meg magadat. Nagyon fontos fel- és elismerni a határaidat, hogy mire vagy képes, és mire nem, bármennyire akarod is. Ne a vásárlással kezdd, hanem inkább vizsgáld meg életed javításra szoruló részeit. Változó az alvásminőséged? Nincs motivációd a testmozgáshoz?

Én azzal kezdtem, hogy mindennap egy 1-től 10-ig terjedő skálán pontoztam a mentális, érzelmi és fizikális egészségemet – eleinte papíron, majd végül egy Google táblázaton. Pár nap után látszott, hogy mozognom kell ahhoz, hogy másnap jobban tudjak koncentrálni. A nulladik lépés a tested, elméd és határaid jobb megismerése kell, hogy legyen.

b.jpg

2) Mi a célod?

A következő kérdés, amelyet fel kell tenned magadnak az, hogy mire akarod használni a kütyüt. Mérni szeretnéd a futásedzésed adatait? EKG-t, szívritmust vagy más egészségügyi paramétereket szeretnél szemmel tartani? A stresszt szeretnéd csökkenteni, vagy hatékonyabban meditálnál? Ha van egy egyértelmű elképzelésed, sokkal egyszerűbb lesz megtalálnod a számodra megfelelő alkalmazást vagy eszközt. Ne várd azonban, hogy az eszköz megoldja majd a problémádat.

Inkább legyen konkrét célod, amelyet a választott eszköz támogatni tud a mért adatok szolgáltatásával.

3) Hol keressek viselhető eszközt?

Kezdetnek nézd meg az Amazonon a viselhető eszközök piacát (Amazon wearable marketplace), esetleg vess egy pillantást az én javaslataimra. Érdemes még felkeresni a Wareables holnapját is, ahol fitnesztrackereket, okosórákat és hasznos értékeléseket találsz. Célszerű több értékelést is elolvasni a viselhető egészségügyi mérőeszköz vásárlása előtt, hogy tiszta képet kapj a termékről és használatáról.

4) Ki felel a termékért?

Már tisztában vagy az elérni kívánt céllal, és meg is néztél pár terméket a piacon. Ezek után én általában a megnézem az alkalmazást vagy eszközt készítő céget vagy embert. Van valódi profilja? Megadta az elérhetőségeit, azaz van lehetőségem kérdést feltenni, vagy részletesebb tájékoztatást kérni? Mi a cég profilja? Megnézhetem a felhasználói véleményeket a mobil alkalmazásokra vonatkozóan? Utána tudok nézni az alkalmazás készítőinek?

5) Kompatibilis a kinézett kütyü vagy alkalmazás a saját eszközeiddel?

Amikor érzékelőt vagy viselhető trackert választasz, fontos figyelembe venni az okostelefonoddal való kompatibilitást. Néhány eszköz vagy alkalmazás ugyanis kizárólag iOS vagy éppen Android operációs rendszeren működik. Arra is figyelj, hogy az alkalmazásra rendszeresen érkezzenek frissítések.

20131027135000-img_0716-lores.jpg

6) Van pénzvisszafizetési garancia?

Ha biztosra akarsz menni, jobb leellenőrizni, hogy vonatkozik-e pénzvisszafizetési garancia a kiválasztott termékre. Amennyiben van, semmit sem veszíthetsz, ha a vásárlás mellett döntesz.

7) Hogyan kezelik az adataidat?

Járj utána annak, hogy milyen formátumban lesz szükséged a kinyert adatokra. Néhány eszköz weboldalakra tölti fel őket, mások okostelefonos alkalmazásokat használnak, sőt, az is előfordulhat, hogy neked kell manuálisan letöltened. Akárhogy is legyen, az olyan szenzorokat vagy viselhető eszközöket könnyebben tudod használni, amelyeknek érted és ismered az adatkezelési módját.

8) Kérdezd meg az ismerőseidet közösségi felületeken!

Vedd figyelembe, hogy vannak veled egyívású emberek, akik szintén „próba szerencse” alapon használnak érzékelőket és viselhető eszközöket. Szóval kérd ki a véleményüket! Kérdezd az ismerőseidet közösségi felületeken a kiszemelt termékkel kapcsolatban. A #wearables hashtag használatával akár világméretű diskurzus részese is lehetsz. Így sokkal egyszerűbben találhatod meg a neked és a céljaidnak megfelelő eszközt.

9) Ha többet szeretnél tudni...

...vess egy pillantást a Wellocracy angol nyelvű cikkére, illetve – ha inkább vizuális típus vagy – nézd meg a cikkeimet az egészségügyi mérőeszközök kiválasztásának mikéntjéről.

Ha az adatokban találod az életmódváltáshoz szükséges motivációt, itt vagyok, hogy segítsek és megosszam a személyes tapasztalataimat. Kérlek, mondd el, hogyan segíthetek még többet, illetve oszd meg tapasztalataidat az egészségügyi szenzorokkal kapcsolatban a The Medical Futurist Facebook-oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr4612150291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.26. 08:22:46

A tracker csak segit, de valoban a mozgast nekunk kell elvegezni :-) Ha valakiben van versenyszellem, akkor mukodhet a dolog akar onmagaval akar baratokkal vagy kollegakkal versenyzik az ember. A munkahelyemen pl evenkenti csapatverseny van: negy fos csapatok versenyeznek, hogy ki tsz meg tobb lepest egy honap alatt. Nagyon vidam verseny, minden evben szinte mindenki reszt vesz.

Ha onmagammal "versenyzek" az is jo: eloszor par napig figyeltem, hogy mi az alap aktivitasom valtoztatas nelkul. Aztan a tracker celkituzeseit fokozatosan emeltem minden heten. Igy a valtozas nem volt drasztikus, de jo jatek volt felfedzni, hogy mivel tudok tovabbi otszaz lepest hozzaadni pl kicsit hosszabb uton hazamenni., lepcsozni lift helyett stb.

Szoval szerintem erdemes kiprobalni, de nagy elvarasok nelkul. Ha valakiben van onfegyelem, akkor sok tracker kisero alkalmazasa kinal pl edzesprogramot is. Ilyenkor az eszkoz rezgessel figyelmeztet, hogy pl most fel kell allni, mert tul sok volt az ulesbol, vagy jelzi a futas utemezeset. Ez engem pl nem motival, de mind masok vagyunk, lehet, hogy masnak meg pont ez jon be, erdemes kiserletezgetni.
süti beállítások módosítása