MedIQ

Egyre több olyan sci-fibe illő technológiával találkozhatunk, melyek alapján joggal hisszük, hogy az orvoslás fényes jövő előtt áll. Minden nap olyan hírekre ébredek, amelyektől úgy érzem magam, mintha egy tudományos-fantasztikus filmben élnék. Természetesen objektivitásra törekszem, amikor megosztom az elemzésem eredményeit, mivel az a munkám, hogy minden egészségügyben érdekelt szereplőt a pácienstől az orvosig felkészítsek a technológia miatt bekövetkező változásokra. Sci-fi rajongóként azonban ezek a bejelentések rendkívül bizakodóvá tesznek. Készítettem egy listát a legizgalmasabb technológiai előrelépésekről.

Szervnövesztés a laborban

Már léteznek új technológiák, amelyek visszaállíthatják bizonyos emberi szervek funkcióit; vagy akár teljesen át is vehetik azok szerepét. Erre jó példa a mesterséges veseként működő nanoszűrő, amely nemsokára lecserélheti a dialízis-kezeléseket. Meggyőződésem, hogy hosszú távon a betegek őssejtjeiből növesztett szervek nyújtanak majd megoldást a transzplantációs várólisták problémájára. Kutatók nemrég bemutatták, hogy lehetséges lüktető emberi szívizomszövetet növeszteni őssejtekből. Ennek ellenére még mindig szürreálisnak hat lombikban szerveket növeszteni.

 1_13.jpg

Pótfülek, -orrok, és egyéb testrészek „váza” a Wake Forest Egyetem laborjának egyik munkaasztalán (AP Photo/Allen Breed) 

Otthoni diagnosztikus műszerek arzenálja

Több száz éven át bizonyos technológiák kizárólag az orvosi rendelőben voltak elérhetők. Amikor majd a hagyományos technológiák, mint az EKG és a hordozható ultrahang elérhetőek lesznek a nagyközönség számára, az egészségügy testközelbe fog kerülni. A medikus koromban végzett EKG-vizsgálatok és a mostani otthoni felvételkészítés két teljesen különböző élmény, és mindkettőnek megvannak a maga előnyei. Az otthonom kényelmében elemezni a szívem élettanát okos algoritmusok segítségével, vagy szívinfarktus jeleit keresni egy repülő fedélzetén készült gyors EKG-val csak az első lépést jelenti a jövő felé, de már most jelentős segítséget nyújt az egészségügyi gondok megelőzése terén.

2_7.jpg

Az otthoni EKG-vizsgálatra is alkalmas Viatom Checkme 

A betegségben szenvedő emberek is élhetnek teljes életet

Amikor megláttam, hogy egy bénult beteg feláll a kerekesszékéből egy külső váz (exoskeleton) segítségével, egyszerre érzékenyültem el, és lettem izgatott. Ez bizonyíték volt arra, hogy az orvosi technológiák a szó szoros értelmében életeket változtatnak meg. Az elérhető árú külső vázak lehetővé teszik majd, hogy a végtag nélkül született emberek, vagy azok, akik balesetben vesztettek el egyet, végre teljes életet éljenek. A cukorbetegek is számíthatnak mesterséges hasnyálmirigyekre, amelyek észrevétlenül szabályozzák majd a vércukorszintjüket.

 3_8.jpg

Bénult férfi exoskeleton segítségével jár Hollandiában.

A saját testünkről és egészségünkről tájékoztató érzékelők

Egész életem során karbantartottam a szervezetem, de egészen mostanáig csak szórványosan könyvelhettem el sikereket azonnali visszajelzés és adatok nélkül. Ma már különböző szenzorokkal mérni tudom az egészségügyi paramétereimet, amelyek betekintést nyújtanak a testedzési szokásaimba, az alvásminőségembe vagy a meditáció közbeni agytevékenységembe. Sosem tapasztalt módon tudok következtetéseket levonni. Ahogy az egészségügyi szenzorok mérete tovább csökken, a digitális tetoválásokhoz, valamint a véráramunkba juttatott nanorobotokhoz hasonló áttörések segítségével olyan finom felbontásban szemlélhetjük a testünket, mint még soha.

4_7.jpgAz MC10 átalakítja a kutatást a BioStamp Research Connect™ rendszerének bemutatásával

Velünk beszélgető robotok

Közel mesterséges intelligenciát alkalmazó chatrobotok már segíthetnek a bevásárlásban, vagy a mindennapi feladatok intézésében. Még izgalmasabb azonban egy otthoni, testtel rendelkező robot gondolata, amely segíthet a fizikai teendőkben. A Boston Dynamics Petman-je nagyon hasonlít ehhez az ötlethez, és meg is lepődtem, hogy a Google el akarja adni a céget. Láttam már konferencián egy egész közönséget táncolni csak azért, mert egy aranyos robot rávette őket. Idősotthonokban tárt karokkal fogadják őket már ma is.

5_7.jpgA Boston Dynamics által fejlesztett Petman humanoid robot

A kockázatos beavatkozások leegyszerűsítése

Amikor medikusként az oktatóm először kért meg, hogy vegyek vért egy betegtől, igencsak meg voltam rémülve – a beteg úgyszintén, mivel feltehetően észlelte az arcomra kiülő félelmet. A vérvétel végül jól sikerült, de egyszerűbb lett volna, ha látom a beteg vénáit a bőrén keresztül. Ezt ma már a VeinViewer lehetővé teszi. Sőt, ezt a beavatkozást már az  robotok is hibátlanul elvégezték, ráadásul sosem fáradtak vagy figyelmetlenek. A daVinci sebészrobotok lehetővé teszik a jóval kockázatosabb beavatkozások elvégzését is, nagyobb precizitást biztosítva az operáló sebészeknek, mintegy kiterjesztve a sebész készségeit.

6_5.jpgA VeinViewer Vision2 hordozható érgyógyászati képalkotó szerkezet segíti a nővéreket a beavatkozás előtt, alatt és után (PRNewsFoto/Christie Medical Holdings, Inc.)

Az öregedés krónikus állapottá változtatása

Aubrey de Grey, a Human Longevity Inc. és a Google Calico mind közös cél felé halad: hogy az öregedést egy kezelhető krónikus folyamattá változtassuk. Képzeljük el, hogy személyre szabott gyógyszereket szedünk, amelyek száz éves korunkon túl is jó fizikai állapotban tartanak minket. Képzeljük el, hogy mennyivel többet tapasztalhatnánk és érhetnénk el, ha az életünk és a karrierünk nem csak pár, hanem pár tucat évtizedből állna.

7_4.jpgDr. Peter H. Diamandis, dr. J. Craig Venter, és dr. Robert Hariri, a Human Longevity Inc. alapítói

”Földhöz ragadt” űrhajósok – felfedezés a virtuális valóság révén

Mindig is arról álmodoztam, hogy űrhajós leszek, és meggyőződésem, hogy az emberiség jövője a csillagok között rejlik. Az emberi egészség törékenységéből kifolyólag, illetve saját élettanunk határai miatt nem valószínű, hogy rövid időn belül hosszú űrutazásokon vehetünk részt. Viszont a virtuális valóság elemeivel felszerelt robotok hosszabb űrutazásokra vállalkozhatnának, így a Földön maradt űrhajósok irányításával új helyeket fedezhetnének fel.

8_2.jpgDOUG, a NASA virtuálisvalóság-technológiája jövőbeli űrhajósokat készít fel űrsétákra

Genommodifikáció

Átéltem a genomika aranykorát a Humán- és a Személyes Genom Projektekkel. Ma a precíziós medicina modellje ezeket az erőfeszítéseket a megfelelő irányba mozdíthatja. Az új CRISPR genommodifikációs technológia újraértelmezni látszik az összes eddigi elképzelést a genomikában. A fenti módszerrel ki lehet vágni nem kívánt elemeket a DNS-ünkből; új funkciókat tehetnénk hozzá az állatok, növények, sőt, emberek DNS-éhez, valamint meg lehetne gyógyítani korábban gyógyíthatatlan betegségeket, például a Huntington-kórt.

9_2.jpgGenommodifikáció a CRISPR-Cas9 segítségével

Az univerzális fordító

Douglas Adams írt a Bábel-halról a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvében. A főszereplő, Arthur Dent egy halat tesz a fülébe, hogy megértsen minden nyelvet a galaxisban. A Skype már dolgozik egy hasonló fordítón, amely valós időben fordít például arabról angolra. A nyelv gyakran komoly akadály az egészségügyben, és ezt kénytelenek leszünk áthidalni, ha a globális telemedicina jegyében a Földön bárhol tartózkodó szakértő segítségét szeretnénk kérni. Egy univerzális fordító hosszú távon egy határok nélküli egészségügyi ellátórendszer kialakulását tenné lehetővé.

Ezek közül a technológiák közül sok felforgathatja majd a jelenlegi társadalmat, és adaptálásukkor a hatóságok, döntéshozók, illetve az orvosok és a páciensek gondos odafigyelését igénylik majd. De ha időben kezdünk el ezekre készülni, a technológia nem kicseréli, átalakítja, hanem segíti, kiegészíti és megsokszorozza azt, amire képesek vagyunk. Páciensként az egészségünk vagy betegségünk szakértői lehetünk, orvosként pedig végre azzal tölthetjük az időnket, amiért orvosok lettünk adminisztráció és figyelemmegosztás helyett.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr3211798013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2016.10.14. 07:15:06

Az orvostudománynak nem érdeke az öregedés meggyógyítása, megszüntetése, mert abban nincs üzlet. Sokkal több pénzt hoz az, ha krónikus betegséget csinálnak belőle, hogy az emberek sokáig éljenek és sokat fizessenek a sokféle öregkori betegségük kezelgetéséért.
A génmódosítás olyan előre nem látható biológiai katasztrófákat és baleseteket fog ránk zúdítani, hogy azt se tudjuk majd, hova fussunk előle. Nem véletlenül hisztizünk annyit a GMO-k beengedése ellen.
Az univerzális fordító mese habbal. Nézzétek meg, hány éve működik már a gugli transzlét, oszt még mindig milyen béna azon a néhány nyelven is, amin elérhető. Pedig giga nagy adatbázissal dolgozik és őrült nagy számítási kapacitással.

Összességében egyik felsorolt technológia sem ad okot a bizakodásra, még a nagyon gazdagoknak sem, akik majd meg tudják fizetni ezeket a játékszereket a következő évtizedekben, míg a nagy, szegény tömegek tovább sodródnak az egyre kilátástalanabb, nyomorúságos életük vége felé.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.10.14. 07:15:07

Vajon lehetséges a pár tucat évtizedből álló karrier? Mostanában a 115 éves maximális élettartamról cikkeznek, amitől csak kivételes esetekben lehet eltérés.
süti beállítások módosítása