MedIQ

Mesterséges intelligencia, viselhető szenzorok, virtuális valóság, orvosi robotok – ezek az egetrengető technológiák teljesen megváltoztatják a betegek és az orvosok hozzáállását az egészségügyhöz. Úgyszintén elkerülhetetlennek látszik, hogy az orvosi robotok, az automatizálás és a mesterséges intelligencia sok állást feleslegessé tesz majd az egészségügyben. Azonban ahogy más területeken is, az innováció itt is fellendülést hozhat új technológiák segítségével.

Csak semmi monoton macera – a jövő orvosai kezelnek és újítanak

A sebészeti robotok napról napra pontosabbak lesznek, ember nagyságú gépek betegeket szállítanak a kórházon belül, és a Xenex robotnak csak tíz perc kell egy kórterem UV-fénnyel történő fertőtlenítéséhez.

Vinod Khosla szilícium-völgyi befektető azt nyilatkozta, hogy szerinte az orvosok 80%-át le fogja cserélni a technológia, mivel a gépek pontosabbak, objektívebbek és olcsóbbak lesznek majd, mint az átlagos orvos. Azt is hozzátette, hogy egy idő után talán egyáltalán nem is lesz szükségünk orvosokra.

Én nem így gondolom. Ehelyett a technológia végre lehetővé teheti az orvosoknak, hogy a munkájukra koncentráljanak – a betegeiket kezeljék, informálódjanak és kutassanak, miközben a monoton munkafolyamatokat automatizálnánk. Vessünk egy pillantást arra a hat orvosi területre, amelynek a legtöbb haszna lesz ebből. 

1) Családorvostan

Sok orvos manapság azért választja ezt a szakterületet, mert így hosszú távon nyújthatnak segítséget másoknak. Emellett az is igaz, hogy a háziorvosokhoz rendkívüli bizalommal fordulnak a betegeik. De a pácienst csak betegen látva kevés lehetőség nyílik a megelőzésre és az általános jóllét elérésére. Még nehezebb mindez, ha a váróterem túlzsúfolt, és alig pár perc jut egy beteg diagnosztizálására, a kezelési terv összeállítására és javaslatok adására.

A viselhető szenzorok segítségével a kezelőorvos minden szükséges adatot elérhet azonnal, és valós időben értesülhet arról, ha a betegek értékei kórossá válnának.

Ezek lehetővé tennék, hogy az orvos csak a szakfelügyeletet igénylő betegekkel törődjön – egyszerűbb kezelési sémákat, illetve tanácsokat távolról is nyújthatna. Ezért cserébe a háziorvosok több időt kapnának a betegek kezelésére, a tanácsadásra, a bizalom kiépítésére és a terápia lekövetésére. Emellett különböző algoritmusok segítségével könnyen hozzáférhetnek majd a szakértői tudáshoz ritka kórképek esetén, és szűrőfunkciót is elláthatnak a szakellátások számára.

2) Szülészet és nőgyógyászat

A nőgyógyászoknak manapság rendkívül kevés idő alatt kell felmérniük a magzat vagy a várandós nő állapotát. A viselhető, magzatot és kismamát egyszerre monitorozó eszközök segítségével biztosíthatjuk, hogy vészhelyzet esetén a megfelelő ellátás ne az anya szerencséjén múljon.

Jóllehet etikai értelemben hevesen vitatott terület, de az anya véréből történő genomszekvenálással, valamint a CRISPR és hasonló génsebészeti módszerekkel a szakemberek méhen belül korrigálhatják majd a genetikai betegségeket.

3) Radiológia

Az IBM Orvosi Szita (Medical Sieve) projektje demonstrálta, hogy egy mesterséges intelligencia alapú rendszer képes másodpercek alatt átnézni több száz radiológiai leletet, automatizálva egy monoton folyamatot, amely a radiológusok napi feladatai közé tartozik.

Ez azonban nem jelenti a szakterület halálát – ehelyett a radiológusok idejüket a nehéz esetek elemzésére, az algoritmusok ellenőrzésére, valamint kutatásra és újításra fordíthatják, hogy a szerkezethez rendelt technológia még jobb legyen. A jövőjük sokkal izgalmasabb lesz napi száz és száz röntgenkép kiértékelésénél.

4) Szemészet

Ez a szakterület már a közeli jövőben sci-fikbe illő technológiákat állíthat a betegek szolgálatába. A retinális implantátumok helyreállíthatják a vakok látását, vagy szuperlátást kölcsönözhetnek a felhasználónak, kitolva az emberi teljesítőképesség határait.  A digitális kontaktlencsék átalakíthatnák azt, ahogy a világra tekintünk, illetve forradalmasíthatnák a cukorbetegség kezelését. A Google például egy digitális, több szenzorral felszerelt és vércukorszintmérésre is képes kontaktlencsét szeretne kifejleszteni.

A tervek szerint a kontaktlencse egy hajszálnál is vékonyabb antenna segítségével tartaná a kapcsolatot a párosított mobil eszközzel, így küldve adatot a felhasználó számára.

5) Sportorvostan és rehabilitáció

Az aktivitásmérők első hulláma a rendszeresen sportolók számára szerzett kellemes perceket, de csak alapvető információkat szolgáltattak teljesítményükről. Ma a készülékek új generációja készül betörni a piacra, mint a GymWatch vagy a Wahoo, amelyeket hivatásos sportolók igényeihez igazítottak.

A részletes, mozgásmintázatokról és erőkifejtésről szóló értékek a sportorvosok számára pontos adatokat szolgáltatnak az atléták fejlődésével kapcsolatban. Mire ezek a készülékek elérik az átlagfelhasználókat, már kiforrott algoritmusok állnak majd rendelkezésre, hogy kielemezzék az adatokat, és személyre szabott ajánlásokat tegyenek a teljesítménynövelés és gyorsabb regeneráció érdekében. A videókonzol-technológiák, mint a Microsoft Kinect érzékelővel ellátott Xboxok már lehetővé teszik a betegek távoli monitorozását, miközben azok a fejlődést konkrétan a képernyőn követhetik.

6) Onkológia

Ez a szakterület a személyre szabott medicina számára fog ajtót nyitni. Az onkológusok jelenleg is a beteg genetikai háttere és a tumor molekuláris jellemzői alapján alakítják a terápiát. A genetikai tesztek és a laboratóriumi vizsgálatok árainak csökkenése egyre gyorsítja a folyamatot. A Grail és hasonló cégek olyan folyadékbiopsziás eljárásokon dolgoznak, amelyek a levett vérben lévő tumoros sejteket mutatják ki. Ezzel lehetővé teszik a diagnózis korábbi felállítását, ráadásul drága sebészeti mintavétel nélkül.

A mesterséges intelligencia pedig hamarosan lehetővé teheti, hogy az onkológusok jobban megértsék és kezeljék a rákos betegségeket, krónikus kórképet faragva belőlük. Erre kitűnő példa az IBM Watson – a gondolkodó számítógép összegyűjt minden releváns információt tanulmányok millióiból, és ez alapján javasol hatékony kezeléseket a beteg számára.

Addig is, a SmartPatients és az ehhez hasonló csoportok segítségével a betegek már jobban informáltak a betegségeikkel kapcsolatban a közösségi médiának és a betegtársaiknak köszönhetően. Ezek a tényezők mind az onkológia fényes jövőjét vetítik előre.

Több idő a betegre és jobb betekintés a kórképekbe

Mindent egybevetve sok állás szűnhet meg az elkövetkező években a robotok és az automatizálás miatt. Ugyanakkor kitűnő lehetőségek is felütik majd a fejüket, de csakis akkor, ha az orvosok bővítik az ismereteiket, és nem esnek ki a gyakorlatból. Megismerkednek a technológiai fejlődés lehetőségeivel és korlátaival, és feléjük emelkednek.

Sok szakterületen több idő jut majd a betegekre, és a szakemberek jobb betekintést kapnak a kórképekbe. Ezeket figyelembe véve rajtunk múlik, hogy naprakészen tartsuk a tudásunkat és pótolhatatlanná tegyük magunkat ebben a furcsa és gyorsan változó egészségügyi környezetben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr9811658922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása