MedIQ

A digitális sztetoszkóp segítségével páciensek és orvosok felvehetik a szív- és tüdőhangokat, majd ezeket elküldhetik egy távoli klinikusnak, vagy elmenthetik őket későbbi összehasonlítás céljából.

Az orvosok az asztmától és a tüdőgyulladástól kezdve az egyszerű megfázásig már nagyon régóta sztetoszkópokra hagyatkoznak bizonyos gyakori betegségek diagnosztizálása során. A modern sztetoszkóp az orvosi lét szimbólumává vált. Ennek ellenére a technológia gyakorlatilag változatlan az első 19. századi francia modell óta, amely egy, a páciens testére helyezett facső volt, mely segített kiemelni bizonyos hangokat.

fff.jpg

A hordozható ultrahang és a felhőalapú adattárolás világában a sztetoszkóppal még mindig nem vagyunk képesek távolról beteget diagnosztizálni, vagy különböző hallgatózási leleteket összehasonlítani. Épp ideje volt tehát az eszközt beemelni a digitális világba.

Digitális sztetoszkóp a digitális kor számára

Pár éve találkoztam Melbourne-ben Hon Weng Chong orvossal, aki egy fantasztikus ötletet adott elő nekem. Ő már egy digitális világban nőtt fel, de kezdő orvosként csak analóg műszerekkel dolgozhatott. Elhatározta, hogy változtat ezen, és megalkotta az első digitális sztetoszkóp prototípusát. Megközelítésének zsenialitása egy rendkívül egyszerű, okostelefonnal összeköthető szerkezet megalkotásában rejlett. A CliniCloud 2016-ban debütált, és az elsők között tesztelhettem le.

Lássuk, hogy működik (angol nyelvű videó):

 

A CliniCloud kicsomagolása

A csomag egy csinos kék dobozban érkezett, benne a digitális sztetoszkóppal, a szerkezetet és a telefont összekötő kábellel, és egy érintés nélküli lázmérővel.

  • A CliniCloud lázmérője azonnali mérést tesz lehetővé anélkül, hogy a bőrhöz érne, így a felhasználó egy alvó gyermek testhőmérsékletét annak felébresztése nélkül néhány másodperc alatt megmérheti.
  • A sztetoszkóp a szív és a tüdők feletti hallgatózást teszi lehetővé, és szívfrekvenciát is számol. A készülék a megfelelő pozícióra helyezése kulcsfontosságú– szerencsére az alkalmazás segít egy gyors, vagy akár egy teljes vizsgálat lebonyolításában. Ezekkel az intuitív visszajelzésekkel bárki használhatja a CliniCloudot – akár egészségügyi tudás nélkül is (kemény kontraszt ez az elefántcsonttorony megoldásaihoz képest).

A CliniCloud összegyűjti a két szerkezet méréseit, és egy alkalmazásban összegzi azokat (amely elérhető iOS és Android operációs rendszeren is). Ezek a mérések a telefonon és egy védett felhőben is tárolhatók, majd előhívhatók az orvos vagy a beteg számára. Az alkalmazás a légzésszámot és a szívfrekvenciát is méri, hogy segítsen felhívni a figyelmet a szokatlan értékekre.

fffg.jpg 

Az egészségügyi állapot alakulása is nyomon követhető így, a testhőmérséklet, légzésszám és szívfrekvencia alapján, illetve különböző minőségi jellemzők és jegyzetek segítségével.

Így, több fiók létrehozása után, egyetlen alkalmazáson belül menedzselhető egy egész család egészségi állapota. Orvosok és más egészségügyi dolgozók részére ideiglenes hozzáférés is biztosítható. A CliniCloud az Orvos kérésére (Doctor On Demand) szolgáltatásba is bele van építve, így a felhasználók videóhívást kezdeményezhetnek az orvossal, illetve az orvos úgy vizsgálhatja meg a szív- és tüdőhangjaikat, mintha szemtől-szembe lenne a beteggel.

Ha páciens vagy, a CliniCloud digitális csomagja segíthet a szíved és tüdőd egészségi állapotának követésében, sőt, akár a gyermekeiden és az idősebb családtagjaidon is alkalmazhatod. Ha sokat utazó orvos vagy – például háziorvos, évente több felülvizsgálatot igénylő betegekkel, vagy tüdőgyógyász – a digitális sztetoszkóp segíthet a beteg értékeinek összehasonlításában, terápia előtt, alatt, vagy akár évekkel a kezelés után.

Kicsit lassabban változtatja meg a digitális forradalom a háziorvosi táska tartalmát, de ez egy jó első lépés annak érdekében, hogy orvosaink hatékonyabban, kényelmesebben dolgozhassanak úgy, hogy a személyes kapcsolat nem digitalizálódik közben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr908834686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása