MedIQ

Ray Kurzweil szerint a technológia exponenciálisan fejlődik. Peter Thiel szerint a technológiai vívmányok nem felelnek meg az elvárásoknak. Rengeteg elmélet és elképzelés létezik erről, ám a jövő orvoslásával kapcsolatban csak két dolog biztos.

A technológia nem fogja megoldani azokat problémákat, amikkel az egészségügy globálisan szembesül. És az emberi érintés már nem elég önmagában, ezért egy új egyensúlyra van szükség a forradalmi újítások használata és az emberi viszony megtartása között. Íme 10 technológia és trend, melyek ezt lehetővé tehetik.

1. Egészségügyi szenzorok – Hordozható diagnosztika

A bioszenzorként és viselhető készülékként használt okostelefonok, amelyek lehetővé teszik a betegeknek, hogy szinte mindenféle egészségi paramétert otthon mérhessenek azt is jelentenék, hogy az információ és az egészségi változók végre nem csak az az orvoslás elefántcsonttornyában, hanem otthon is elérhetőek lehetnének.

Ily módon a betegeknek lehetőségük lenne jobb egészség-menedzsmentre. Az életvitelünk is játékosabbá válhat ezekkel az eszközökkel, így téve egészségesebbé azt. Ételszkennerekkel hamarosan mérhetjük majd az ételeink kalória tartalmát; más eszközökkel véroxigénszintet, a pulzust, EKG-t, EEG-t, vagy még ennél is többet.

 uv23jsh5m2kebxhmnywt-e1460463116602.jpg

2. Mesterséges intelligencia a döntéshozatalban

Csak a legnevesebb professzorok képesek néhány tanulmányt fejben tartani, ehhez képest a Pubmed.com adatbázisában 25 millió van. Ezzel lépést tartani már emberileg lehetetlen. De a segítség úton van. Az IBM szuper számítógépe, a Watson számos klinikai tesztelésen ment keresztül. Amíg az orvos a beteggel beszél, a Watson ellenőrzi az orvosi leleteket, majd a globális szakirodalmat, és javaslatot tesz. Minden egyes alkalommal, az orvos mondja ki a végső szót az összes elérhető kívánt információ alapján. AlphaGo lehet a következő lépés előre.

maxresdefault-1.jpg 

3. Az embereken végzett kísérletek vége

Még a 2010-es években is még mindig betegeken teszteljük az új gyógyszereket. Néhányuk a tényleges gyógyszert kapja meg, mások egy placebót, hogy lássák, mi a különbség. Több kutatócsoport dolgozik az emberi test első virtuális élettani modelljén. Ezáltal új molekulák ezreit tesztelhetnék modellek millióin, szuperszámítógéppel keresve a mellékhatásokat és kutatva a hatásokat. A Hummod erre a leghíresebb példa.

wkozp1tikkrmfj6tcc0u.jpg 

4. Kiterjesztett valóság

Dr. Rafael Grossmann a Google szemüvegét használta, hogy élőben közvetítsen műtéteket az orvostanhallgatóinak, így egészen új módon tanítva őket. Amikor betege érkezik, hogy megvitassák a tüneteket, végig a beteg szemébe tud nézni, ahelyett, hogy egyből a számítógépe felé fordulna, hogy beírja az adatokat. Dr. Grossmann ebben a 7 másodperces videóban prezentálta a mobil egészségügy fejlődését. Az Evena szemüvegek mostmár lehetővé teszik a nővéreknek, hogy láthassák a vénát vérvétel közben. A Hololens ebben az évben jön ki. A lehetőségek sora szinte végtelen.

5. A közösségi média és hatásai

Ez nem egy valós és egyedi technológia, de az egész közösségi média birodalma hatalmas szerepet játszik az úgynevezett Feljogosított Beteg vagy a Résztvevői Egészségügy mozgalmakban. Ma már a betegeknek is van minden információhoz hozzáférése, mely eddig csak az egészségügyi szakembereknek volt elérhető. Kapcsolatba kerülhetnek hasonló problémákkal küzdő betegekkel is. 

md7mjcffpalc5bhvypjj.jpg

6. Csináld magad – biotechnológia

A tudósok és fejlesztők új generációjával, mint Jack Andraka, aki 15 éves korában talált ki egy újfajta hasnyálmirigyrák tesztet, a tudományos kutatások módszerei drasztikus változások előtt állnak. Nyílt hozzáférésű, szakmailag lektorált tanulmányok és nyilvános adatbázisok segítenek ebben, csak úgy, mint nyilvános laboratóriumok. Ilyen a DIYbio, ahol kísérleteket lehet végezni professzionális felszereléssel. A bonyolult laboratóriumi kísérletezések hozzáférhetővé váltak bárki számára.

bcd1wlpkpusqpic4ui1z.jpg

7. Egyenesen-a-fogyasztónak genomika

A genomikai vállalatoknak köszönhetően ma már bárki kaphat hozzáférést a saját génállománya feltérképezéséhez. Amíg mindennek költsége 10 évvel ezelőtt közel 3 milliárd dollárba került, ma ez az összeg közelít az 1-2000 dollárhoz, míg végül a géntérképezés olcsóbb lesz, mint a minták szállítási költsége. Jön a személyre szabott orvoslás kora, ahol csakis olyan gyógyszereket kapunk, amelyek a saját génállományunkra lettek tervezve. A Veritas Genetics állíja, már képesek feltérképezni az emberi genomot kevesebb mint 1000 dollárért, amely hatalmas mérföldkőnek számít.

znxwt2mq12hhwgt8yhrg.jpg

8. Sebész- és humanoid robotok

DaVinci sebészrobotok ezrei vannak szerte a világban. Orvosi egyetemek kezdték el tanítani a jövő orvosainak azt a szakértelmet, ami szükséges a robotok irányításához. Ezek a robotok nemsokára annyira pontosak lesznek, hogy egy közvetítő robotra lesz szükség, ami nem továbbítja majd az emberi kéz apró remegéseit a daVinci lézer-pontosságú műveleteihez. Ez talán lehetővé teszi majd a kisebb beavatkozásokat olyan területeken, ahol orvoshiány van és akár kontinensnyi távolságból irányítja majd a robotot egy sebész. Az InTouch Health egy olyan távgyógyászati robot fejlesztésén dolgozik, amely lehetővé teszi az adott orvosnak, hogy bárhol is van rá szükség, félig ott lehessen virtuálisan.zngtq981rtab9vudfncx.jpg

9. Az emberi képességek kiterjesztése

Ha képesek vagyunk hiányzó végtagok vagy beteg szövetek javítására, már csak egy lépés választ el attól, hogy ténylegesen megnöveljük az emberek képességeit. A csúcstechnológiájú protézises, mint a Touch Bionics egyre közelebb kerül az emberi kéz mimikájához. Az Ekso Bionics több mint 3000, deréktől lefelé lebénult beteget tanított meg újra járni egy exoszkeleton segítségével. Egy dél-koreai hajógyárban néhány munkás ma már napi szinten exoszkeleton segítségével dolgozik. Mi van, ha magasabbra ugorhatnánk, gyorsabban futhatnánk vagy okosabbak lehetünk csak azért, mert megengedhetjük magunknak különböző technológiák használatát a testünkön és azon belül? Biológiai különbségekhez vezethetnek majd a gazdasági egyenlőtlenségek.

xlffsoaddj6v5j4u4wwj.jpg

10. Nanorobotok a véráramban

A távoli jövőben nanométer méretű robotok élhetnek majd a véráramunkban megelőzve minden olyan betegséget azáltal, hogy riasztják a beteget a kialakuló állapotról. Behatással lehetnek majd a szerveinkre, mérhetnek minden egészségügyi paramétert és beavatkozhatnak, ha szükséges. Ugyanakkor képzeljük el, milyen hatással lehetne ez a bioterrorizmusra és milyen károkat okozhatna a magánszféránkban. Meg kell majd találnunk a megfelelő egyensúlyt, mielőtt a technológia elérhetővé válik.

jazxq05gcjligjmycdmd.jpg

Konklúzió

Hatalmas méretű technológiai változásokat látok a közeljövőben. Ha felkészületlenül érnek minket – amilyenek mi most vagyunk – eltörlik majd azt az egészségügyi rendszert, amelyet ismerünk, ott hagyva nekünk egy pusztán technológia-alapú szolgáltatást személyes részvétel nélkül. Egy ilyen bonyolult rendszert nem szabad csak úgy eltörölni. Ehelyett egy tudatos újratervezésre van szükség, lépésről lépésre. Ha felkészületlenek vagyunk a jövőt tekintve, elveszíthetjük ezt a lehetőséget. De még mindig van időnk és mindez még mindig lehetséges.

A technológiai fejlesztések nem jelentik majd az emberi viszony végét. Helyette egy új korszakot nyitnak meg, amelyben a technológia és az ember kéz a kézben dolgozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr878680096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2016.05.03. 13:23:30

Itt csak a technológiai szingularitás eredményeiről volt szó. De van emellett egy másik fejlődési folyamat is, amiről jóval kevesebb szó esik. Ez pedig a lelki szingularitás. Az, hogy az ember, mint információs halmaz egyre fejlettebb lesz, egyre több mindenről tud meg egyre több mindent, egyre gyorsabban és könnyebben, ami olyan lelki fejlődést, szellemi evolúciót eredményez, ami idővel lehetővé teszi a szellem uralmát az anyagi világ felett. Sokkal jobban, mint most. Konkrétan arra gondolok, hogy tömegessé válhatnak a régóta ismert, de igen ritka paraképességek: gondolatolvasás, távolbalátás, jógi képességek (öngyógyítás, varázslatok). Így végül szükségtelenné válhat minden technológia, amit ezzel párhuzamosan nagy munkával kifejlesztettünk. A csúcstechnológia korszaka után tehát a csúcsszellemiség korszaka fog eljönni. Vagy fordítva lesz? Melyik éri el előbb a csúcsot? Ezt most még nem lehet tudni. Az viszont valószínű, hogy mindkét esetben elhagyjuk az anyagi emberi testünket és megszabadulunk a korlátaitól. Akár robottestekbe költözünk át, akár fénylényekké válunk a túlvilágon, a szükségszerűség nagyon hajt minket a jobb életformává válás irányába.

bodr · http://google.com/+ibodr 2016.05.04. 05:53:12

Berci, már az előző, cukorbetegek számára fejlesztett kontaktlencse kapcsán felvetett erkölcsi dilemmáknál is felmerült bennem az ellenkezhetnék, de itt, a 9. pontban ismét felhoztad, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek biológiai egyenlőtlenségekhez vezetHETnek. Ezért most már muszáj megkérdeznem szerinted ez nincs már most is így?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2016.05.04. 05:55:03

@bodr: Amilyen amplitúdója lehet majd ennek, ahhoz képest szerintem nagyon nem.

bodr · http://google.com/+ibodr 2016.05.04. 17:54:35

@Meskó Berci: Én nagyon szívesen olvasnék tőled egy tisztán erről szóló bejegyzést is. ;)
süti beállítások módosítása