MedIQ

A Google által szabadalmaztatott digitális kontaktlencse célja az, hogy könnyből állapítsa meg a vércukorszintet, így változtatva meg a cukorbetegség kezelését. Amíg a prototípus intenzív teszteléseken megy keresztül, a szabályzást is gyorsan kell előkészíteni, hogy minél előbb teret adjanak ennek az új forradalmi technológiának a piacon, a betegek javára.

2014-ben a Google szabadalmat nyújtott be az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalának, melyben egy digitális, multi-szenzoros kontaktlencsét mutattak be, amely még a pislogást is képes észlelni, így lehet vele  „egy szempillantás alatt” lapozni az e-könyv olvasóban. Később további részletek kerültek napvilágra az ötlettel kapcsolatban, feltárva egy sokkal nagyobb távlatokat nyitó felhasználását a kontaktlencsének – vércukorszint mérését könnyből.

hand-holding-zoomed-in.jpg

Hogyan tud a digitális kontaktlencse segíteni a cukorbetegségben szenvedőknek?

A szenzorok a lencse anyagának két lágy rétege közé vannak beágyazva és a lencsében található tűhegynyi lyuk teszi lehetővé, hogy a könny folyadéka beszivárogjon a szenzorhoz, hogy az megmérhesse a vércukorszintet. Egy, az emberi hajnál is véknyabb vezeték nélküli antenna közvetíti az információt a vezeték nélküli készülékhez. A Google mérnökei még azt is fontolgatták, hogy egy LED kijelzőt adjanak a lencsékhez, mely a normáltól eltérő vércukorszint esetén azonnal jelezne a lencse viselőjének, ám mégis elvetették az ötletet, mivel a LED veszélyes lehet arzén tartalma miatt.

A kontaktlencse másodpercenként elemzi a vércukorszintet és tovább szállítja az adatokat egy kapcsolódó alkalmazáshoz. A részletes elemzés egy koppintással elérhető a telefonunkon. Amint a vércukorszint átlép egy bizonyos értéket, az alkalmazás addig küldi nekünk az értesítést, amíg nem cselekszünk azonnal, vagy amíg nem lépünk kapcsolatba egy orvossal a helyzet súlyosságától függően.

A vércukorszint normál szinten tartása, megelőzvén ezzel az alvás közben fellépő hullámzásokat, már nem a szerencsén múlik majd. Szintúgy elfelejthetjük a naponta többszöri ujjszúrkálását. Ez a fejlesztés az egyik leghatékonyabb eljárású technológiaként változtatja meg a cukorbetegség kezelését, ami már-már utópisztikusan hangzik.

De mikor és hogyan lesz elérhető ez a technológia a cukorbetegséggel küzdők számára? 


Hogyan halad a fejlesztés?

Elsőként a GoogleX-et – a cég leginnovatívabb laboratóriumát – jelölték ki a digitális kontaktlencse fejlesztésére. Ma már úgy tűnik, az Alphabet vállalat egészségügyi mellék-cége, a Verily foglalkozik tovább vele. A jelentések szerint a vállalat jelenleg is az FDA-vel tárgyal a technológiáról, hogy meggyőződjön arról, eleget tesznek-e majd a javaslataiknak. Annak érdekében, hogy a fejlesztés az egészségügyben használható legyen, az Alcon vállalattal – a Novartis szemészeti részlegével - partneri viszonyt alakítottak ki. Szemészeti eszközökben jártas gyógyszercéggel az oldalukon a piacralépés jóval gyorsabban történhet, és így a szabályzás során felmerülő problémákkal is könnyebben megküzdhetnek.

A Novartis úgy szeretné szolgálni a cukorbetegeket, hogy állandó visszajelzéssel az okostelefonon vagy a tableten keresztül tartja fenn a normál vércukorszintet. A Google eredeti verziója is a képben van még – azért, hogy segítsen a szemnek visszanyernie természetes fókuszát a közeli tárgyakra, és visszaállítsa az éles látást a távollátók (presbyopia) számára.

Az az álmunk, hogy a legújabb technológiát, az elektronika miniatürizálását kihasználva segítsünk millióknak javítani az életkörülményein. Sergey Brin, Google társalapító

A tesztelés alatt álló prototípusok másodpercenként egyszer glükózmérést végeznek, és természetesen a távollátó embereknek is nagy segítséget jelenthetnek.

Habár elsőként a Google küzd meg digitális kontaktlencsével a cukorbetegség ellen, mégsem ők fejlesztettek ilyet a látás megsegítése céljából. Egyesült Államokbeli kutatók grafént használtak a lencsékben, hogy az a teljes infravörös spektrumot érzékelhesse – így erősítve az emberi látást. Kínai kutatók láthatatlan elektromos áramkört fejlesztettek ki kontaktlencséhez. Egy újonnan induló svájci cég, a Sensimed zöld utat kapott az FDA-től az okos kontaktlencséjükhöz, melynek célja a zöldhályoggal szembeni küzdelem, amely gyakori oka a látás elvesztésének. Lágy szilikon kontaktlencsét használnak, amely mikro-szenzorral van beágyazva, és 24 órán át, alvás közben is viselhető. Mindezek ellenére, mégis a Verilyben van a legnagyobb lehetőség, hogy elérhesse a kritikus tömeget egy ilyen termékkel.

A technológia 2019-ben várható általános használatra, de a kísérletek már az idei év kései szakaszában megkezdődhetnek. Ám ahhoz, hogy sikeresen indulhassanak, muszáj lesz tanulniuk egy másik Google „moonshot” hibáiból.

Okulás a Google Glass-ból

Biztos vagyok benne, hogy a Verily egy merőben más marketing stratégiát fog választani, mint amit a Google használt a Google Glassnál, a megbukott, kiterjesztett valóság-szemüvegüknél. A termék csak meghívóval és csak pár napig volt elérhető az USA-ban. Próbálták azt a benyomást kelteni, hogy ez már a végtermék lesz, valójában még csak a béta fázisban tartottak az előkészületek. Ha széles körben használt és tesztelt terméket akarunk gyártani, akkor szükségünk lesz egy meghatározott számú csoportra, akik hajlandóak érdemi visszajelzést adni.

Ami még ennél is fontosabb, kezelnünk kell a hatalmas hype-ot egy ilyen meghatározó termék esetében. Úgy tűnt, a Google Glass többet ígért, mint amennyit valóban teljesíteni tudott. A fejlesztők a hírek szerint csak egy béta terméknek titulálták, ám a média őrjöngése végül ahhoz vezetett, hogy mindenki egy végleges és ténylegesen használható dologra számított.

Az orvoslás és egészségügy keretein belül azonban egy ilyen mértékű hype jóval nagyobb károkat tud okozni.

A digitális kontaktlencsét folyamatos segítséggel és a betegek és gondviselőik állandó visszajelzésével kellene megalkotni. Az első hírekre való reakciók alapján, emberek ezrei osztanák meg erről szívesen a gondolataikat. A Verilynek ki kell használnia ezt a lehetőséget, hogy ne essen bele a Google Glass hibájába.

google_glass_with_frame.jpg

A szabályozások lelassíthatják a folyamatot?

Az Insulin Nation jelentése alapján a cukorbetegek tartanak attól, hogy az FDA túl lassan hagyná jóvá az új termékeket, különösen, ha összehasonlítjuk az európai megfelelőjével, az Európai Gyógyszerügynökséggel. Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy az úttörő, első-generációs orvosi készülékeknél egy meghatározott kategóriában 7,2 hónapnál tovább tartott elnyerni az FDA jóváhagyását, mint az ezt követő készülékek esetében, míg ugyanez a különbség a gyógyszerek jóváhagyásának tekintetében csak 10 nap volt. Továbbá, a Harvard Egyetem új tanulmánya szerint az innovációs orvosi készülékeket határozottan több időbe telik jóváhagynia az FDA-nek, mint az új gyógyszereket. Ez talán komolyan megsértheti az áttörésre vágyó újítókat és feleslegesen meghosszabbítja a betegek szenvedését.

Ha az FDA és más szabályozó ügynökségek elég gyorsan tudnak cselekedni és előmozdítani a tesztelését a végterméknek, ez a találmány tényleg meg tudja változtatni azt, ahogyan a betegek megbirkóznak a cukorbetegséggel.

A legnagyobb erkölcsi dilemma az emberi képességek fejlődésével kapcsolatos. Ha egy ilyen kontaktlencse valóban jobb, akár tökéletes látást ígér, vagy drasztikusan megkönnyíti a cukorbetegek életét, a szabályozóknak biztosítani kell, hogy mindenki egyenlő esélyekkel férjen hozzá a technológiához.

Nem lenne szabad egyes embereknek biológiai előnyökhöz jutniuk másokkal szemben, csak mert ők megengedhetik maguknak, mások pedig nem. Mielőtt a technológia berobbanhat a piacra, elérhető árt kell elérni a fejlesztésekkel.

Ki erőltethetné a vállalatokra és a szabályozó ügynökségekre, hogy rövid időn belül elérhető áron legyen hozzáférhető?

A biztosítók ez ügyben erőteljes szövetségesei a betegeknek. A veszély és így a cukorbetegség kezelési költségeinek csökkentésével ez a technológia hatalmas hatással lehet arra, hogyan fedezzék a betegség költségeit. A biztosítók bizonyosan megragadják majd az alkalmat és jobb megoldásokat ajánlanak majd a betegeknek, akik készek folyamatosan mérni a vércukorszintjüket.

Talán az alkalmazás és más orvosi készülék fejlesztői lehetnek még érdekes résztvevői a folyamatnak, különösen az inzulinpumpa készítők. A digitális kontaktlencse, cukorbetegség alkalmazások és olyan nagy adat projektek, mint a Databetes kombinálásával teljesen új megfigyelési szolgáltatást tudnak létrehozni, miközben ezen hálózatot kihasználva az inzulinpumpával együtt akár létrejöhet az önjavító, mesterséges hasnyálmirigy.

Habár a Samsung is nyújtott be szabadalmat a digitális kontaktlencsére beépített kamerával, a Google ötlete az orvosi felhasználás jegyében született. A Novartis vezérigazgatója megígérte, hogy az első kísérletek emberekkel már 2016-ban elkezdődnek. Cukorbetegeknek ezt a projektet érdemes figyelemmel kísérni, talán közülük kerülnek ki a béta-tesztelők. Én mindenképpen írni fogok még a fejlesztésekről.

Optimista szemlélettel, a digitális kontaktlencse lehet az az orvosi technológiák egyike, amely hamarosan megkönnyíti a cukorbetegek életét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr978651826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása