MedIQ

Nagy évnek nézünk elébe, így összegyűjtöttem azt a 10 technológiát, ami szerintem a legnagyobb hatást fogja kiváltani az orvoslásban és általában a mindennapjainkban.

1) Virtuális valóság

A New York Times egyik év végi számához adott egy Google Cardboard dobozt, amivel a virtuális valóság egyszerűen és olcsón átélhető. A Facebook által felvásárolt Oculus Rift immáron rendelhető, igaz, elég drágán. 2016-ban más eszközök is piacra kerülnek. Korlátok nélkül fognak készülni a medikusok hivatásukra és biztosan nem páciensen fognak először végezni vizsgálatokat. Páciensek láthatják majd, milyen lesz a vizsgálat és mi fog velük történni a kórházban. Olcsón, otthon.

1_8.jpg

2) Kiterjesztett valóság

A Novartis gyógyszercég vezetője 2015-ben jelentette be, hogy a Google digitális kontaktlencséje, ami vércukorszintet is tud majd mérni könnyből, 2016-ban jön piacra. A Microsoft Hololens nevű szemüvege is idén válik elérhetővé. Egészen furcsa lesz digitálisan látni információt a valós képeken. Medikusok a formalin szaga nélkül boncolhatnak majd az anatómia és pathológia órákon kívül bármikor.

maxresdefault.jpg

3) Elektronikus szövetek

A Hexoskin gyártott eddig "okosruhát", ami csak egy olyan sportruházat volt, amin egy zsebben lévő eszköz mért paramétereket. A Google a Levi's-szel közösen viszont valódi okos szöveteken dolgozik, amivel a körülöttünk lévő technológiákat tudjuk majd máshogy irányítani. Reagálhatnak majd lázra és más paraméterekre is.

3_4.jpg

4) Algoritmus, ami viselhető eszközöket elemez

A viselhető szenzorok korszakát éljük, az Amazonnak saját piaca is van erre a célra. Viszont hiába vesznek milliók szenzorokat, ha nem tudunk mit kezdeni az adatokkal. Az Exist.io nevű szolgáltatás megpróbálkozott már ezzel, de haszontalannak bizonyult. Nekem azt adta ki 2 hét használat után, hogy több lépést teszek meg, ha több időt töltök sétálva. Köszi. Ha 2016-ban nem lesz megoldás erre, az emberek nem fognak viselhető eszközt használni. Mivel óriási piacról van szó (több tízmillióan már vettek eszközt), idén jön megoldás is.

my-gadgets.jpg

5) Közel mesterséges intelligencia

Az IBM Watson már évek óta segít onkológusokat a legjobb kezelés megtalálásában, de a nagy áttörés idén várható radiológiában. A Medical Sieve projekt azt célozta meg, hogy levegye az óriási terhelést a radiológusok válláról azáltal, hogy az elsődleges feladatuk nem a képek friss átnézése lenne, hanem a közel mesterséges intelligencia által adott eredmények ellenőrzése. A kreativitást igénylő feladatokra tudnak majd koncentrálni.

6) Ételszkennerek

Idén 3 eszköz is elérhetővé válik, melyekkel ételek összetevőit lehet kimutatni. A Tellspec direkt csak ételre koncentrál. A Scio mindenre, ami mérhető. A Nima pedig a glutén kimutatására. Megtudjuk végre mondani, mit és mennyi kalóriát eszünk. Eddig legfeljebb saccoltunk.

5_3.jpg

7) Humanoid robot

A Google 2013-ban megvette a Boston Dynamics céget, mely robot állatokat és az Atlas nevű humanoidot dolgozta ki (videón lent). A cég két éve nem mutatott nagy eredményt, sőt a robotkutyájukat az amerikai hadsereg parkolópályára tette használhatatlansága miatt. Ha idén nem ugranak egyet a humanoid robotok terén, elveszítik a kezdeti figyelmet, amit például japán klinikáktól kaptak, melyek ezekkel szórakoztatnák és hordoznák a betegeiket.

8) Szövetnyomtatás

Nyomtattak már csontszövetet, porcot, szívbillentyűt, máj- és veseszövetet, de az igazi nagy változás idén várható. Az Organovo cég, mely 3D-ben nyomtat szöveteket elkezdi szolgáltatásként árulni a májszövetét gyógyszercégeknek. Arra akarják rávenni őket, hogy az állatkísérletek helyett használják a humán, nyomtatott májszövetet a gyógyszerek toxicitásának ellenőrzésére.

9) A dolgok internete otthon

Lesz olyan együttműködés, ami arra irányul, hogy az otthon már használt eszközök által mért adatokat együtt elemezzék. Okos fogkefe, okos tükör, szenzorok a WC-ben, melyek vizetelmintát elemeznek és sok más, ami eddig is mért adatot elérhető, de azokból nem lehetett bonyolultabb következtetéseket levonni.

intelligent-bathroom_hi2.jpg

10) Theranos

A legismertebb szárnyaló startupok egyik a Theranos, mely egy vércseppből végez olcsó laborvizsgálatokat gyorsan, átláthatóan. 2015 végén rengeteg kritikát kaptak és a 2016-os év arról fog szólni, hogy vagy megfelelnek a milliárd dolláros elvárásoknak vagy beszakad alattuk a padló.

Ezeken kívül a Google egészségügyi spinoffja, a Verily és a CRISPR nevű génszerkesztésre alkalmas módszer futhat nagyot idén. Meglátjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr678277830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unpopular.puffin 2016.01.17. 08:33:05

A tellspec felől vannak kételyeim. Elég sokszor elhalasztották már a megjelenését, és azóta is egyszer mióta előrendelhető.

kellys 2016.02.15. 06:54:42

a tellspecnel furcsa, hogy 1250dollar a beta, es a final edition meg 400 :) ez hogy? :)
a masik, hogy a scio tobbet tud, es 250 dollar? szivesen vennem valamelyiket, de nagyon zsakbamacskanak tunnek egyelore.

kellys 2016.02.16. 07:37:17

kozben a scio mar be is fuccsolt, sorban mennek a refundok. a 10%at nem tudja amit igertek.
a problema az bloggazda, hogy az amugy is 2 havonta feltalalt rakellenes gyogyszerek, exoskeletonok, lebego gordeszkak kozott, mindegy csak illatos es szagos legyen, es neonfenyben furodjon, hogy repuljenek ra a legyek, nem artana mertekletesseget tartani es nem beszallni a bulvarba, ha mar tudomanyos jellege van a blognak. ergo nem artana rostalnod, mielott beengeded a portadra a hireket... vagy komolytalanna valik a plebs szemeben.

kellys 2016.02.16. 07:37:19

jo, kozben utanajartam a tellspecnek is, amit azota tellscamnek csufolnak. atbaszas. scam. na errol beszelek. kobranyelv indianok ellen a szekerrol arulva, nincs uj a nap alatt, csak a kuruzslo kontose valtozik.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2016.02.16. 07:40:05

A Scio kint van holland kollégámnál és most tesztelik. A Tellspec-kel szoros kapcsolatban vagyok, hamarosan nálam lesz az első consumer eszközük. Egy dolog, amit olvasgatni lehet ilyen-olyan forrásokról és más dolog, ami valóban történik a cégek központjában. Az én dolgom az utóbbit követni, nem az előbbit. Cheers.

kellys 2016.02.22. 07:20:39

@Meskó Berci: varom a review-t.
en orulnek a legjobban, ha mukodnenek.
de a scio honlapjan ha megnezed, refund refund hatan es a vasarlok panaszkodnak, hogy nem muxik. mar megy a kiszallitas, erted, kesz a termek.

unpopular.puffin 2016.09.26. 07:23:57

Tellspec, és Scio-ról nem tudom, hogy be fog-e jönni, vagy nem. Én mindenesetre várom nagyon a végleges verziókat.
A Theranos viszont már bukó dolog, kiderült róla, hogy eléggé átvertek mindenkit. És eszembe jutott, hogy itt olvastam erről. Itt a cikk:
sciencemeetup.444.hu/2016/09/24/erhet-e-a-semmi-kilenc-milliard-dollart-a-theranos-tundoklese-es-bukasa

kellys 2017.03.13. 06:37:32

@Meskó Berci: eszeme jutott ez a poszt egy fb kampány okán, szokásos messiás technika, amikben már nem hiszek.
most kérdezlek 1 év után, hol a scanner? review?
thx

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2017.03.13. 06:38:17

@kellys: A Tellspec azt ígérte, áprilisban kapok egy scannert tesztelésre. Májusban publikálnám.
süti beállítások módosítása