MedIQ

Sok eszközt használok, amikkel az egészségemet igyekszem mérni, hogy jobb döntéseket tudjak hozni az életmódomról. Viszont foglalkoznom kell ezekkel, elemezni az adatokat, feltölteni őket, mielőtt lemerülnének nem is beszélve a meg-megszakadó Bluetooth kapcsolatokról. 

A Fusion Vital cég megkeresésének ezért örültem. Egy apró szenzort kellett 3 napon át hordanom éjjel-nappal.

006-firstbeat-studio-bg-web-4294-200x300.jpg

Így kell felhelyezni a szenzorokat:

 

A Fusion Vital mérések Bodyguard 2 névre hallgató, új generációs készülékének tervezésekor a finn fejlesztők törekedtek arra, hogy a mérések során még kényelmesebb legyen annak viselése. Vékonyabb elődjénél, csak egy kábellel dolgozik, így maga az eszköz látja el az egyik EKG elektróda szerepét, mely közvetlenül a jobb oldali kulcscsont alá helyezhető, míg a kábel végén található másik elektróda kerül a szív alá, a bal oldalra. Hosszabb ideig képes rögzíteni a szervezet fiziológiás jellemzőit, mint elődje és felhelyezés után azonnal magától elindul. A nyers HRV adatokat további feldolgozás céljából közvetlenül ki lehet exportálni .csv vagy .sdf-formátumokban.

Így néz ki az összefoglalója a 3 napnak (a piros a stresszes időszakokat, a zöld a feltöltődést jelenti).

3.PNG

Tapasztalatok a 3 nap alatt:

1) Olyan dolgokat tanultam magamról, amikről nem tudtam, pedig eléggé egészségtudatos vagyok. Szuper minőségű alvásom van és gyorsan regenerálódok (ez szerencse). Edzés után valóban jobban bírom a stresszt, úgyhogy minden nap meg kell oldanom, hogy legyen rá időm. 

2) Vannak módszerek, amik segítenek feltöltődni és ezekre oda kellene figyelnem. Egy 10 órás munka alatt például néhány perc Lumosity.com játék órákra feltöltött. Ezentúl építeni fogok erre. 

3) Nem elég egyszerű paramétereket és életjeleket mérni eszközökkel. Szükség van a mélyebb adatsorra és ilyen riportokra ahhoz, hogy jobban megértsük az életmódunkat.

4) Teljesen kényelmes volt hordani a szenzort, nem is éreztem, hogy rajtam van és nem kellett töltenem.

A negatívumok:

1) A szenzor könnyen leesik sportolás közben, pedig azt kellett volna igazán részletesen mérni

2) A reportot át kell nézni szakembernek, aki ilyenekkel foglalkozik. Tehát a dolog inkább szól a személyes coaching-ról, mint egy okos algoritmus önálló munkájáról. Ez szerintem a többségnek pozitív tapasztalat lenne, de nekem azt is kell néznem, hogy lehet skálázni globálisan.

3) Nagyon sok múlik azon, milyen részletes tevékenységnaplót tud írni a felhasználó. Én tudom, mikor mit csináltam és a látott adatot vajon mi okozhatta. Erre oda kellett figyelni a 3 nap alatt.

A verdikt:

Ha valaki szeretne többet tanulni az életmódjáról és a jelenlegi formájáról, mindenképpen javasolnám a Fusion Vital kipróbálását. Mint orvosi jövőkutató pedig azt várom, hogy egyre kisebb lesz a szenzor és egyre többet fog mérni, aminek eredményeképpen a riportot okos algoritmus hozza majd létre és szakember segít a kielemzésben, amennyiben szükség van rá. 

A digitális tetoválások kora közeledik és elég fényes jövőt mutat az egészségünket tekintve.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr878020007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása