MedIQ

A kedvenceim azok a science fiction sorozatok, amik nem az akcióra, vagy a meghökkentésre, hanem a jövőbeli mindennapi élet bemutatására helyezik a hangsúlyt. A nyár egyik meglepetése a Humans című sorozat volt ebből a szempontból. 

Egy jövőbeli világról szól, ahol vannak mesterséges intelligenciával ellátott, emberszerű robotok, amik az életünk részévé válnak. Innen kezdődik a történet és Sixx a Comment blogon már megírta a lényeget róla. Most íme 5 gondolat, miért olyan jó a sorozat robotikai és orvosi szemszögből is. 

amcs-new-hit-show-humans.jpg

1) Inkább szól a karakterekről, mint a science fiction-ről.

Amint elkezdünk használni egy technológiai újítást az életünkben, nem maga a technológia lesz fontos, hanem ahogyan használjuk azt a mindennapok során. A sorozat erre helyezi a hangsúlyt. Szuper lenne tudni, milyen algoritmusok vezérlik a robotokat és Asimov törvényei mennyire érvényesülnek, de az számít az átlagember számára, aki nem a technológiának él, hogy hogyan fognak ezek beépülni az életünkbe. Erről szól a Humans.

2) A robotok a tudatra ébredés határán vannak.

Csak a nagyon naív emberek gondolják, hogy tudunk olyan mesterséges intelligenciát létrehozni, ami barátságos lesz és jól megfér majd az ember mellett. Jelenleg nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem tudjuk majd kontrollálni az AI-t és a robotok öntudatra ébrednek. A sorozat ezt a hatalmas váltást boncolja ki.

3) Terveznek robotokat az idősek ellátására.

Kihagyhatatlan elem, hogy olyan robotok is lesznek a jövőben, melyeket direkt az idősek ellátására hoznak létre. Előre programozott protokollok alapján segítik a pácienst és egészséges életmódra kényszerítik, hiába ellenkeznek. Főznek, bevásárolnak, gyógyszert adagolnak.

4) Bármilyen orvosi paramétert meg tudnak mérni.

Néhány másodpercre megérinti a pácienst és a robot máris jelzi a főbb orvosi paramétereket. Rendelkeznek a páciens orvosi papírjaival és adataival, amikhez más nem fér hozzá, csak a célszemély és ezek alapján rendelnek el vizsgálatokat vagy látják el a gazdájukat.

5) Szexuális funkcióik is vannak.

Végre egy sorozat, ami hihetően és valóságosan bánik ezzel a kérdéssel. Ha a robotok az otthonunkban emberi kinézettel bírnak (és nem is akármilyennel), egyértelműen felmerül a szexualitás. Van egy speciális piros kódjuk, amivel kiválthatók ezek a funkciók és sok kavarodást is okoz a lehetőség a sorozatban. 

Íme a trailer és tényleg érdemes belekezdeni, a nyár egyik legjobb sci-fi sorozata.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr947699052

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Humans (2015) – 1. évad 2015.08.13. 15:32:52

Végre egy sorozat, ahol a színészek egyszerűen nem tudnak rontani! Oké, ez persze erős túlzás, de az biztos, hogy a Humans főszereplői, a robot-család megformálói, szerepükből adódóan jórészt pléhpofával játszották végig a 8 epizódot. A Humans egy rema…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergerberger 2015.08.13. 16:47:05

"A nyár egyik meglepetése"

Meglepetésnek éppen nem nevezném, mivel a svédek már megcsinálták pontosan ugyanezt a sorozatot Äkta människor / Real Humans címmel.

imdb.com/title/tt2180271/
süti beállítások módosítása