MedIQ

A Theranos körül egy évtizede nagy a hírverés. Elizabeth Holmes otthagyta a Stanford orvosi egyetemét és céget alapított egy olyan találmányra alapozva, mellyel gyorsan, olcsón lehet nagyon kevés vérből szinte bármilyen ismert markert meghatározni. Több milliárd dollárra rúg a cég értéke. 1-2 éve már az amerikai Walgreens üzleteiben is elérhető a szolgáltatás. Alig pár csepp vér kell hozzá és természetesen az eredmény kiadásáig mindig digitális eszközökön zajlik.

A szakma kritikája mindig is az volt, hogy a technológiájuk annyira védve van, hogy egyszerűen nem árulják el senkinek. Arra sem voltak hajlandóak, hogy összehasonlítsák független szervezetek az ő eredményeiket más laborok eredményeivel és módszereivel. Habár örülnék, ha jól működne a találmányuk, de nem lehet ajánlani senkinek, míg nem láttuk részleteiben.

Erre most az FDA elfogadta a Herpes vírus vizsgálatában alkalmazott tesztjüket, ami óriási előrelépés. Legalább már azt lehet mondani, hogy az FDA látott szeleteket a tortából. 

Az, hogy az életjelek és egészségügyi paraméterek otthoni mérése mellett akár egy vérkép is elérhető legyen mindenkinek, ebben a harcban a Theranos elől halad csak nem látjuk a fegyverzetét. Így meg nehéz bizalommal követni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr247604234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása