MedIQ

2014 nagyszerű év volt az orvosi technológiák területén. A 3D-s nyomtatókkal művégtagot, májszövetet lehetett nyomtatni; exoszkeleton kapott FDA engedélyt; kognitív számítógépeket kezdtek el használni a klinikákon; a viselhető eszközökkel egyre több paramétert mérhetünk otthon és sok más, ahogy a könyvemben is bemutattam.

Nézzük, miért lesz a 2015 is izgalmas év előbb videón, majd képekben.

A "szerv egy chip"-en technikát olyan szintre fejlesztik, hogy virtuális emberi modellek kezdeményeiről lehet majd beszélni, azaz hamarosan gyógyszermolekulák ezreit tesztelhetjük több milliárd betegmodellen, nem élő embereken. Akiket figyelni érdemes: Wyss Institute of Harvard

15a.jpg

Két mikron méretű digitális tetoválás fogja mérni az egészségügyi paramétereinket, nem pedig rengeteg kütyü. Ezek lemoshatók, könnyen cserélhetők és olcsóak. Akit figyelni érdemes: Takao Someya

15b.jpg

Amíg a 2014-es év az eszközök forradalmáról szólt, 2015 az okos ruhákról fog. Olyan pólók, melyek minden fontos paramétert mérnek, és ránk szólnak, ha fáradtak vagyunk. Olyan cipő, mely hazavezeti az eltévedt idős pácienst. Akiket figyelni érdemes: Hexoskin.

15c_2.jpg

Több versenynek köszönhetően az első eszközök, melyek a test szkennelése után alap diagnózisokat tudnak megadni (igen, mint a Star Trekben), idén jönnek. Akiket figyelni érdemes: DMI.

15d.jpg

A kognitív számítógépeket, mint az IBM Watson, egyre több klinikán fogják használni nemcsak az USA-ban. Így az orvosi döntéshozatal végre nem egy tapasztalaton és lutrin múló folyamat lesz, hanem minden információ meglesz, amire szükség van. Amit figyelni érdemes: IBM Watson.

15e.jpg

Nemcsak otthoni eszközök és okosruhák jönnek felénk, de a vérkép is. Cégek idén kezdik el árulni a bevásárlóközpontokban az egy darab vércseppből minden laborértéket kimutató teszteket. Akiket érdemes figyelni: Theranos.

15f.jpg

Idén jön a piacra az ételszkenner, mely megmondja, pontosan mit eszünk. Mennyi kalória van benne, nyomelem és nem várt összetevő. Abban az ételben, ami konkrétan a tányérunkon van. Akiket érdemes figyelni: Tellspec.

15g.jpg

Miután a Google Glass lényegében bukás lett, elmozdul a kiterjesztett valóság iparága a digitális kontaktlencse felé, mely mellékállásban vércukor szintet for mérni könnycseppből. 

15h.jpg

Az első 3D-s nyomtatóval nyomtatott élő szövet a májszövet lesz, mely kereskedelmi forgalomba kerül az idén, így gyógyszercégek tudják majd használni a gyógyszerjelöltek vizsgálatára. Hamarosan nem lesz szükség ezáltal az állatkísérletekre. Akiket érdemes figyelni: Organovo.

15i.jpg

Egyre több páciens fog előadni orvosi konferenciákon, bekerülni orvosi szaklapok szerkesztői közé Azt jelképezi a Patients Included mozgalom is, melynek részeként a British Medical Journal pácienseket kér fel esszék és cikkek írására.

15j.jpg

A fogyasztók által közvetlenül elérhető genetikai tesztek megbírkóznak az FDA által keltett korlátokkal és egyre több embernek lesz megszekvenálva a DNS-e, a genomja, amiből fontos következtetéseket tudnak majd hozni egészségünk jövőjével kapcsolatban. Akiket érdemes követni: InTouch Health.

15k2.jpg

Orvoshiányos régiókban a telemedicine fogja betölteni az orvos jelenlétét, szerepét. Ezek olyan szintre kerülnek idén, hogy még a kézfogás is meg lesz oldva távolságból force feedback kesztyűk segítségével. Azaz az orvos még érezni/vizsgálni is fogja tudni a beteget, aki egyébként nem jutna ellátáshoz. Akiket érdemes követni: InTouch Health.

15l.jpg

 

Egyre olcsóbb és pontosabb robotikus művégtagok kerülnek piacra a 3D nyomtatók terjedése miatt. Lesznek olyanok, akik már idén azt kérik, hogy egészséges végtagjukat cseréljék le robotvégtagra. Akiket érdemes figyelni: Touch Bionics.

15m.jpg

 

Az első agy-agy interfészeket a gyakorlatban fogják használni idén (ember kommunikál gépen keresztül másik emberrel gondolatok által vezérelve), sőt otthon fogjuk tudni mérni az agyi tevékenységünket, megtanulni relaxálni vagy éppen koncentrálni. Akiket érdemes figyelni: Muse és PIP.

15n.jpg

A biztonsági problémák és sztorik fogják még meghatározni az évet, illetve az, hogy kormányok és biztosítük hogyan teszik majd ezeket elérhetővé a páciensek és orvosaik számára. Meglátjuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr957044845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2015.01.06. 16:08:10

Na végre, persze itthon még ilyen úgysem lesz vagy 79 évig de jó hallani hogy nem kell lecsapolni a vérem felét pár érték kimutatásához

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2015.01.06. 16:34:06

Szoktam számolni, hány komment után jutunk el a magyar helyzetig, de ezt most megoldottad. :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.01.06. 17:09:56

Azért egészséges végtagot lecseréltetni művégtagra csak számomra meredek?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2015.01.06. 17:12:32

Remélhetőleg, mindenkinek az lesz!

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2015.01.06. 18:36:13

Az két külön dolog, hogy valami lehetséges és valami el is terjed. Lehet, hogy ez mind az idén megvalósítható lesz, de csak kevesek kiváltsága lesz továbbra is, vagy valamilyen engedély hiányában nem alkalmazzák őket.

Jó példa erre az AIDS, mely már régóta gyógyítható (vagy legalább tünetmentessé tehető), ez azonban mégse segít a több milliónyi betegnek.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2015.01.06. 19:20:16

Köszi! Ebből sok linket el kell majd olvasnom. :)

A "szerv egy chipen" technikáról már hallottam korábban és nagyon megtetszett. Azóta is sokszor meséltem róla, ha ilyen területre tévedt a beszélgetés valakivel. Ha érdekli az olvasókat, akkor úgy egy éve összeszedtem magyarul az akkor aktuális tudnivalókat:

voyager.blog.hu/2013/08/05/tudo_egy_mikrochipen

Gem 2015.01.07. 09:00:11

Ööö, az a két mikron méretű tetoválás a kép alapján legfeljebb csak két mikron vastagságú, ami egy picit mégis mást jelent.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2015.01.07. 09:02:58

@Maverick: Köszönjük!

@Gem. Jogos, úgy értettem.
süti beállítások módosítása