MedIQ

Bejelentették, hogy Szerbiában hamarosan elektronikusan is lehet majd receptet kiváltani. Nem kell feleslegesen, csak az új recept-adag felírása miatt orvoshoz menni, mivel eleketronikusan hozzáférhető lesz egy olyan rendszeren keresztül, amire a gyógyszertárak is rálátnak.

Momcilo Babic, az országos egészségbiztosítási alap igazgatója a rendszer lényegét magyarázva elmondta, hogy a számítógépen felírt recept egy központi szerverre kerül, amely bármelyik gyógyszertárban hozzáférhető lesz. Magyarázata szerint az ország minden orvosát és mintegy ezer gyógyszertárat kötnek majd össze. Ezzel több mint 60 millió papíralapú receptet, vagyis több mint 100 tonna különleges papírt, illetve 2 millió eurót (612 millió forintot) spórolnak - hangsúlyozta. Hozzátette azt is, hogy nem csak a receptek változnak meg, hanem az orvosi beutaló és az időpontfoglalás is elektronikus lesz. Emellett e-konzultációra is lehetőség nyílik, amelynek során az orvos elektronikus úton közli szakvéleményét a beteggel, például azt, hogy szedhető-e egyszerre két vagy több adott.

Nem rakétatudomány ez. Immáron azt sem lehet mondani, hogy az ilyen elektronikus megoldások a skandináv országokban és az USA-ban vannak csak, hiszen már a szomszédban is.

Drága az átállás? Mennyibe kerülhet az a rengeteg elveszett munkaóra, amit a recept kiváltása miatt kell kihagyni, utazni, várakozni?

A döntéshozók számára íme néhány hasznos white paper a témában: Siemens, Ohio és  FDB.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr605797098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása