MedIQ

Minden év elején összegyűjtöm azokat a trendeket és feljesztéseket, melyek várhatóan a legnagyobb változást hozzák az orvoslás és egészségügy világába abban az évben. Mivel immáron mindezt orvosi jövőkutatóként teszem, kicsit nagyobb a nyomás, de a trendek számomra továbbra is nyilvánvalóak.

1) Google Glass a mindennapi orvoslásban: 2013 volt a nagy éve a Google szemüvegének a klinikumban, ugyanis több kollégám is élőben streamelt műtétjéről online a szemüveget viselve. Idén viszont elindulnak az első klinikai vizsgálatok, hogy valóban hasznos-e a gyakorlatban. 

google-glass-surgeon-1-537x402.jpg

2) IBM Watson a kereskedelmi forgalomban: Hónapok óta tesztelik amerikai klinikákon az IBM szuperszámítógépét, mely a döntéshozatalban segít úgy, hogy másodpercenként 200 millió cikket, szaklapot és könyvet néz át, segítve az orvosok munkáját. Alkalmazásuk kikerülhetetlen és az első kórházak, melyek megveszik Watsont, nagy előnyre tesznek szert.

siegel_and_watson_444w_1.jpg

3) Új szabályok a genetikai teszteknél: Amikor az FDA néhány hete nyilvánosan megfojtotta a 23andme nevű népszerű genetikai céget, mely online árulja teszjteit és genetikusként mondom, teljesen félreértelmezhetően elemzi az adatokat, egyértelmű volt, hogy átalakul a piac. Idén új szabályok jönnek.

dna-magnifier.jpg

4) 3D-s nyomtatás az egészségügyben: A 3D-s nyomtatás évek óta kulcstrend, de idén átlépi a mainstream-mé váláshoz szükséges határt. Kutatók nyomtattak már élő szöveteket (vese, szív és máj), ezek a kutatások idén folytatódnak.

bioprinter_500x360.jpg

5) Az egészségügyi áttevődik az otthonunkba: Néhány napja jöttek elő az orvosi székkel, melybe otthonunkban beleülve több paramétert is megmér és értesíti orvosunkat. Egy példa a sok közül, amik egy ponton túl majd feleslegessé teszik a kórházakat és laborokat.

sharp-concept-healthcare-chair-3.jpg

6) LEGO Mindstorms a biotechnológiában: A LEGO Mindstorms megteremtette a lehetőséget, hogy bárki otthonában robotokat kreáljon. Ugyanez vár idén a biotech iparra, azaz lesznek szettek, melyekkel otthon tudunk akár sejteket tenyészteni.

lego_mindstorms_nxt-fll.jpg

7) Otthoni diagnosztika: A Scanadu az év elején küldi ki az első prototípusait, mellyel vérnyomást, EKG-t, testhőt és sok más paramétert lehet mérni. Egyre több ilyet fogunk látni, sok ezek közül a crowdsourcing-ot használja finanszírozásara.

izfwkbk.jpg

8) Viselhető MRI: Svájci kutatók dolgoznak viselhető, azaz kis méretű MRI detektorokon és szenzorokon. Nincs messze a világ, amikor szó szerint át lehet látni a betegen.

bigstock-future-technology-a-portable-17963588.jpg

9) Optogenetika: Tavaly, amikor először sikerült egerek agyába olyan emléket ültetni, melyekkel még nem rendelkeztek, egyértelművé vált az optogenetikai előretörése. Sokkal több tanulmányra számíthatunk idén a Nature vagy akár Science lapjain is.

20120426105306-1.jpg

10) Online kurzusok az orvosi egyetemeken: Ahogy az egyetemek is felismerik a digitális íráskészség fontosságát, a hozzáállásukon is változtatni fognak és egyre több online kurzust kreálnak. A Semmelweises kurzusommal igyekszem elől járni.

bigstock-concentrated-young-men-studyin-51790636.jpg

11) Kapcsolat az orvosi eszközök között: Évek óta növekszik azon eszközök és orvosi online szolgáltatások száma, melyek hasznosnak bizonyulnak, de ezek ritkán kommunikálnak egymással. John Nosta, digitális egészségügyi guru is erről írt és erről kérdezett meg a friss Forbes reportjában.

bigstock-medicine-doctor-working-with-m-43167979.jpg

12) Google Calico kilép az árnyékból: Elég nagy meglepetést keltett, amikor tavaly év vége felé bejelentette Larry Page, Google CEO, hogy új céget alapítanak a Genentech volt vezetőjével Calico néven és az öregedés elleni harcot szeretnék vezetni világszerte. Az első részletek idén biztosan kiderülnek.

360_cover_0930.jpg

13) Az EEG irányítás a cél: Amazonon most is vannak játékok, amiket gondolatokkal lehet irányítani, de idén jönnek ki az első igazán forgalomba hozható eszközök, melyek az orvoslásban is használhatóak. Januárban meglátogatok egy magyar hátterű, neuromarketinggel foglalkozó céget is ezen a téren.

bigstock-eye-viewing-digital-informatio-38561623.jpg

14) Az exoszkeletonok globális figyelmet kapnak: Azok az exoszkeletonok, amikkel ma már a mozgássérültek is járhatnak, óriási figyelmet fognak kapni, például a foci világbajnokság kezdőrúgását is egy ilyen páciens fogja elvégezni.

ku-xlarge.jpg

15) Az első igazán hasznos ételszkennerek: A kanadai Tellspec szkenner megállapítja az étel tápértékét és összetevőit, innen már csak egy ugrás, hogy a saját genomikai adataink alapján a lehető legjobb táplálékokat vegyük magukhoz.

tellspec-17.jpg

16) Az egészséges életmód gamifikálása: Hapifork, ami rezeg, ha túl gyorsan eszünk, az okos melltartó, mely jelzi a mellrákot hőmérsékletkülönbségek alapján és még sok ás eszköz szállja meg a piacot idén, melyek játékosan tanítanak és vesznek rá az egészséges életmódra.

hapifork-main-1100x732.jpg

17) Távoli érintés: Annyi érintőképernyős megoldást láttunk már, ideje, hogy ezek a kórházakban kerüljenek olcsón és kiemelkedően hasznosan. Olyan adatbeviteli eszközökre gondolok, melyek nem okostelefonokon és tableteken viszik be az információkat, hanem bármilyen kivetített felületen.

turn-any-surface-into-a-touchscreen.jpg

18) A nanotechnológia bekerül az orvosi kurrikulumba: 2013-ban már valódi példákat láttunk arra, hogy lehet a nanotechnológiát ráksejtek célzására vagy akár kevésbé invazív diagnosztikai módszerekre felhasználni. Idén már tanítani is fogják, a Semmelweisen biztosan.

bigstock-nanobots-7414004.jpg

19) Az újszülöttek genomszekvenálásával kapcsolatban döntés születik: Évek óta csökken a genomszekvenálások ára, elértük azt a pontot, amikor már lehetővé válik, hogy valamely, várhatóan távol-keleti, országban minden újszülött megkapja a genomjának adatait is.

babyseq.png

20) Ray Kurzweil és a Google frigyének első eredményei: Hatalmas hír volt, amikor a híres jövőkutatót leszerződtette a Google azzal a céllal, hogy megalkossák az első mesterséges, digitális agyat. A sajtó hangos az együttműködéssel kapcsolatban, de eredményt még nem láttunk. Idén fogunk.

tech_google52__01__630x420.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr565739515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Babosi György · http://nyiregyhaza2019.blog.hu 2014.01.07. 17:56:30

Az otthoni diagnosztika 15 éve nem bír elterjedni. Minden évben megnézem a Medicán a fejlesztéseket, sőt, nekem is van egy saját rendszerem. A páciensek igénylik a személyes találkozást az orvossal. Prevencióval a mai fiatalok nem foglalkoznak, ők inkább Angry Birds-öznek a telefonjukon, nem eü. naplókat vezetnek.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2014.01.07. 18:21:38

AZ elmúlt két év nagy változást hozott a crowdsourcing miatt (l. Scanadu), a személyes találkozást pedig nem helyettesíti semmi, viszont az egészségmenedzsment folyamatában innovatív eszközökkel lehet hatást kiváltani.

Babosi György · http://nyiregyhaza2019.blog.hu 2014.01.09. 10:38:04

Amíg az otthoni diagnosztikában nem lehet érdekeltté tenni az orvost, elsősorban pénzügyileg, addig nem fog elterjedni. Évtizedes tapasztalatom ez. Amint érzik, hogy kivesznek a kezükből valamit, amiért a páciens tejel, rögtön ellenállóvá vállnak. Csúnya megjegyzés ez, de sajnos igaz. A közös pontot kellene megtalálni, mert mi, fejlesztők már csak a csillagokat nem hoztuk le az otthoni diagnosztikához. Orvosi oldalról is kellene egy kis hajlam a befogadására.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2014.01.09. 17:57:00

Ezt a missziót én örömmel vállaltam fel.
süti beállítások módosítása