MedIQ

Egy orvosi jövőkutatónak az is feladata, hogy időnként betekintést nyújtson a jövő orvoslását várhatóan meghatározó fejlesztések, koncepciók és elgondolások világába. Az első rész után íme a második 10 orvosi újítás.

11) A gyógyszerkísérletek óriási összegekbe kerülnek, több éven át tartanak és betegek százezrei vesznek részt benne. De mi lenne, ha tudnánk egyes szervek, de még inkább az emberi szervezet működését tökéletesen modellezni? A képen látható microchip élő sejteket is tartalmaz és élettani szempontból teljesen modellezi az emberi tüdő működését. Hamarosan nem kell már embereken kísérletezni, hanem gyorsabban és egyszerűbben ismerjük meg az új szerek mellékhatás-profilját és egyéb jellegzetességeit amellett, hogy orvosilag bizonyítottan hasznos-e a működése.

lung-256.jpg

12) Nem fogunk tetemeket felhasználni az anatómia elsajátításához, ugyanis a virtuális boncolás helyettesít majd a formalin szagon kívül mindent. Nem apróbetűs tankönyvekből fogjuk az anatómiai struktúrákat tanulni, hanem olyan részletességgel és annyi időn keresztül tanulmányozhatjuk az emberi szervezet működését, akár az élőjét is, ameddig csak akarjuk. Példák már vannak erre: az AnatomageImageVis3D; és 4DAnatomy.

4dproject-image1.jpg

13) Az optogenetika új korszakot nyit majd az orvosi kezelések világában. Kutatók képesek voltak nemrég hamis emléket ültetni egy egér agyába. Amikor majd megértjük pontosan a placebo hatás mechanizmusát, képzeljük csak el, hogy a gyógyszer beszedésének emlékét ültetjük be a beteg agyába ahelyett, hogy felesleges szerekkel bombáznánk a szervezetét (azokban az esetekben, amikor a placebo hatásnak kell érvényesülnie és nem a valós gyógyszernek).

4568322_cd889c836c5647599fce0b5502ec8f38_wm.jpg

14) Robotok az egészségügyben. Egy kaliforniai cég olyan roboton dolgozik, mely képes az ember karjának látványából az erek lefutását pontosan azonosítani és vért is tud venni. Ebből kikövetkeztethető, hogy hamarosan a robot nemcsak vért fog venni, de azt elemezni is képes lesz a biomarkerek keresésétől akár a genetikai vizsgálatokig.

veebot-early-prototype.jpg

15) Olyan szenzorok viselése lesz mindennapos, amik 24 órában monitorozzák az embri szervezet működését és értesítik az egészségügyi személyzetet, ha olyan változás van, amit például tünetként még nem is tapasztal a beteg. Agyvérzést, szívinfarktust tudna azonnal a mentők felé jelezni az e-bőr. Olyan nanorobotokat is "viselhetünk" majd a vérünkben, melyek oxigént bocsátanak ki, amikor a szívizom működése csökken vagy leáll egy infarktus esetén, így fenntartva a szükséges oxigénellátást amíg meg nem jön a segítség.

e-skin.jpg

16) Sőt, szenzorokat lehet ültetni a fogba, ami jelzi, ha túl sokat eszik a beteg vagy éppen az orvosi intelem ellenére dohányzik. Extrém nehéz lesz hazudni az orvosunknak. Más szerveinkbe is kerülhetnek szenzorok, amik élőben jelzik, ha egészségügyileg káros változás van.

e63cff15492573dab5c612e4fd5d10cc_vice_630x420.jpg

17) A Star Trekből megismert Tricorder, ami külsőleg tud diagnózist adni a betegről egyre közelebb van a valósághoz, hiszen egy amerikai pénzdíjas versenynek éppen az a célja, hogy egy olyan eszköz fejlesztését támogassa, mely erre képes.

1_3.jpg

18) Az IBM Watson szuperszámítógépe 3 másodperc alatt 200 millió oldalt néz át, míg a legnagyobb professzor is legfeljebb néhány százat tud átnézni gondolatban. Kikerülhetetlen, hogy az orvosi döntéshozatal megsegítésére felhasználjuk a Watson előnyeit.

ibmwatson.jpg

19) A Humán Genom Projekt befejezése óta csak néhány tucatnyi eljárás kapott orvosi engedélyt, pedig a személyre szabott gyógyászat itt van a küszöbön, amikor olyan és annyi kezelést kapunk, ami nekünk személy szerint a lehető legmegfelelőbb a genetikai hátterünk és életmódunk alapján.

future-1.jpg

20) A végére hagytam a legkevésbé meglepő újítást, azt, hogy mindenki hozzáfér megbízható orvosi információhoz legyen az egy online forrás vagy a saját orvosi papírjai. Bár ez nem hangzik túl izgalmasan, ez lesz az orvoslás történetének legfontosabb mérföldköve.

world.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr855455993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása