MedIQ

A neves New England Journal of Medicine A sebészet 200 éve címmel jelentetett meg egy rendkívül érdekes történeti kitekintést, és egyben arra is rávilágított, valójában nem is olyan régen lépett ki az orvoslás a hétköznapi megoldások, "farigcsálások" és a mágia bűvköréből és lépett be a bizonyítékokon alapuló orvostudomány világába.

A 19. század elején Angliában például így amputáltak: fájdalomcsillapítás természetesen nem volt, előbb a bőrt vágták körbe egy görbe késsel, majd a test felé haladva, azaz proximálisan (hogy a bőr később lefedhesse a csonkot) az izmok, legkésőbb a csont következett, azt is egy éles fűrésszel, hogy elkerüljék a szilánkos végeket.

1_1.jpg

Néhány érdekesség kedvcsinálásnak az olvasáshoz:

  • A beteg fájdalmai miatt a sebészek amputálás elvégzésekor a precízió helyett egyre inkább az időt helyezték előtérbe, hogy minél hamarabb végezhessenek.
  • A fájdalomcsillapítás hiánya miatt nagyon sokáig a sebészeti műtőket átjárták a sikítások és kiabálások, ha belegondolunk egészen érthető, de meglepő felismerni, mennyire más képet festett egy műtő, mint manapság. A beszámolók szerint a fájdalomcsillapítás bevezetése után a külső érdeklődők megdöbbentek a műtőben uralkodó csenden.
  • Az első világháború végéig kellett várni, hogy kialakuljanak az első nemzeti (USA és Anglia) szakterületek alapján tematizált szövetségek.
  • Werner Forssman, 25 éves német sebész sikeres szívkatéterezést hajtott végre, de nem betegen vagy állaton, hanem először saját magán. Még Röntgen lelet is készült a sikeréről.

Jó további olvasgatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr654592642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vincere 2012.06.18. 00:51:39

elolvastam ez eredeti cikket is, köszi a közzétételért, nagyon érdekes!

ha belegondolok, 150 évvel ezelőtt könyök felett amputáltál volna a karomat, a fent leírt módon, érzéstelenítés nélkül... most meg egy félórás műtéttel beraktak pár fémet, aztán majd kiszedik. azóta sem tudom felfogni, hogy képes egy sebész ilyet tenni, de ezek után még jobban becsülöm az orvosomat :)

nem beszélve a lézeres szemműtétről, ami pár másodperc alatt megszabadított a szemüvegtől.

Kard 2012.06.18. 03:54:35

Abba rossz belegondolni, hogy még manapság is vannak olyan emberek akik megkérdőjelezik a technika és a tudomány fejlődésének a létjogosultságát.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.06.18. 07:45:03

Meg nezni is rossz.
Belegondolni abba, hogy mennyire fajhatott.

Sadist 2012.06.18. 09:17:16

@vincere: Ma már egy széttört medencét is összeraknak néhány fém lappal és csavarral két 5 centis vágáson keresztül. Az érzéstelenítés után a legnagyobb áttörés a sebészetben a számítógépek felhasználása, kezdve a különböző képalkotásoktól a tervezésen át a konkrét műtétig.

féllábú 2012.07.13. 18:21:26

Engem amputáltakcombközépen, és hiába az altatás, utána pokolian fájt!
süti beállítások módosítása