MedIQ

A Thesys Group nevű magyar csapattal az elmúlt hetekben dolgoztam együtt egy olyan projektben, amelyben megpróbáltuk vizualizálni egy gyakran használt Twitter címke (hashtag) életét és mindennapjait. Első munkánkban az MD_Chat nevű címkére koncentráltunk, mely elég gyakori célpontja az orvosok közötti Twitteren zajló beszélgetéseknek, vagy kifejezetten szakmai témájú megosztásoknak. Azaz az ilyen jellegű üzenetek végére odateszik az MD_chat címkét is.

Az alábbi interaktív ábrán a pontok Twitter felhasználókat, a közöttük lévő vonalak pedig kapcsolatokat jelölnek. Minél nagyobb a pont, annál több üzenetet publikált a felhasználó. Minél vastagabb a vonal, annál több üzenetet váltott a két összekötött felhasználó.

Az ábra középpontjában lévő userek a legaktívabbak, míg a perifériára a legkevésbé aktívak kerültek.

Néhány adat:

  • A Twitter üzenetek 2010 októbere és 2011 októbere között születtek (4815 üzenet).
  • Az adatok a Scridb publikus anyagából származnak, amiket az MD_chat csapata hozott nyilvánosságra és le lehet tölteni PDF vagy doc formátumban.
  • 282 felhasználó látható az ábrán, 1972 vonal köti össze őket.
  • A vizualizáció a Gephi nyílt forráskódú platformmal történt.

 

A legaktívabb felhasználók top 10-es listája:

Helyezés Felhasználónév Üzenetek száma
1 richmonddoc 559
2 ellenrichter 204
3 gailzahtz 190
4 peds_id_doc 181
5 mdstudent31 178
6 apjonas 159
7 ability4life 155
8 westr 145
9 chukwumaonyeije 140
10 md_chat 139

Célunk az volt, hogy megmutassuk, mennyire növekszik az orvosi jellegű hashtag-ek népszerűsége. Hasonló változásokat láthatunk általában véve a szakemberek közötti kommunikációban is, egyre digitálisabbá alakul, sőt egyre inkább a social media felé terelődik, ott vannak erre is alkalmas platformok. A terápiás tapasztalatok, hírek, újdonságok immáron tényleg földrajzi korlátok nélkül terjedhetnek. A lenti ábrán az MD_chat-et használó orvosok száma látható az idő alakulásának függvényében.

3.png

Ha bárkinek kérdése van, forduljon hozzám vagy a Thesys Group-hoz bizalommal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr934563082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása