MedIQ

Ha már sikeresen túl tudtunk lendülni a 2010-es éven, ideje megosztani a 2011-es jóslatokat, mármint ami az orvoslást, egészségügyet, technológiát illeti. Íme a 15 jóslatom 2011-re:

  1. A tabletek éve következik és nem csak az iPadről beszélek, de a Samsung Galaxy Tabről és társairól is (erről írni fogok hamarosan bővebben). Kifejezetten ezekre fejlesztett orvosi alkalmazások jelennek meg az idén.
  2. Mivel az orvosi webes megoldások és az ezeket kereső felhasználók száma is meredeken emelkedik, az online orvosi tartalom szűrése, "kurálása", válogatása robotok és algoritmusok helyett valós szakemberek segítségével nagy szerepet kap majd. Lásd Webicina.com.
  3. A Prezi már nem csak előadáskészítő eszköz lesz, hanem kollaborációs platform is, habár Duarte szerint növekedni fog az ún. no slides zone, amikor előadás nélkül csak beszélnek majd az előadók.
  4. Az orvosi mobilalkalmazások száma hipersebességgel fog növekedni úgy, hogy az Android lesz a domináns platform.
  5. A közösségi médiával kapcsolatos irányelvek fognak megjelenni egészségügyi szakemberek, betegek és a gyógyszerszektor számára is.
  6. Hangvezérelt lesz egyre több alkalmazás. Lásd Siri és Vlingo.
  7. A Second Life eltűnőfélben van, ahogy egyre másra jelennek meg a kommunikáció szempontjából jóval előrehaladottabb és teljesen ingyenes virtuális világok. Lásd a magyar fejlesztésű Visuland.com.
  8. A közösségi médiát elemző szolgáltatások virágkora következik. Lásd a román hátterű Newistic-t.
  9. Legalább egy orvosi egyetem (szerintem a Stanford) be fogja vezetni a csak digitális medikus csoportokat, ahol nem lesz tankönyv vagy hand-out, mivel minden anyag tabletekre, mobilokra lesz kiadva.
  10. A személyre szabott orvoslás már majdnem elérkezett a mikrolaborokkal, és otthon használható validált tesztekkel. A fogyasztó által megvásárolható genetikai teszteket áruló cégek, mint a Pathway Genomics, Navigenics vagy 23andMe, egyre több olyan tanulmányt fognak publikálni, melyek a crowdsourcing jelenségén alapulnak, azaz a betegek által maguktól megosztott adatokra alapoznak.
  11. A force feedback uralni fogja az innováció piacát a virtuális világokban, online meetingeknél és a telemedicina eszközeiben is. Képzeljünk el olyan alkalmazást, mely bőrbetegségeket tanít azáltal, hogy a készülék felszínén tapinthatjuk a bőr elváltozásait. Példákat találunk a Medicine Meets Virtual Reality konferencia oldalán.
  12. Az e-páciensek  egyre több alkalmazást fognak fejleszteni, mivel nem várnak arra, hogy az egészségügy többi résztvevője segítsen ebben nekik. Egy a technológia iránt fogékony cukorbeteg szerintem hasznosabb alkalmazásokat tud fejlesztetni a saját egészsége menedzselésére, mint bármilyen endokrinológus.
  13. A tudományos szaklapok értékét jelző impakt faktor veszíteni fog jelentőségéből, ahogy előretör az ún. article level metrics, a PLoS lapcsalád találmánya, mely a cikkeket egyedileg elemzi. Habár ez sem jelent majd megoldást a problémára (az ön-citációk nélküli citációszám önmagában elég kellene, hogy legyen)
  14. Minden nagy gyógyszercégnek lesz közösségi médiás megjelenése, nem azért, mert ez bárkinek is hasznos lenne, hanem mert úgy fogják gondolni, hogy kell, hogy legyen.
  15. Az év végére mindenki felismeri (aki eddig még nem), hogy a technológia fejlesztése és elérhetővé tétele nem alkalmas és elég az egészségügy javítására. Meg kell találni az egyensúlyt az alkalmazott technológiák száma és komplexitása, illetve a várható előnyök között. Egyértelmű megállapításnak tűnhet, de az elemzők, orvosi bloggerek többségének írásaiból most ez szűrhető le legkevésbé.

Ki mit gondol 2011 lehetséges trendjeiről, újításairól?

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr362560238

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit fedezünk fel 2011-ben? 2011.01.05. 12:37:37

Megkezdődött az új évezred második évtizede, 2011-et írunk. Az évszám 1999-hez és 2003-hoz hasonlóan prímszám, de ennél valószínüleg lényegesen fontosabb dolgok is kapcsolódnak majd az idei esztendőhöz. Számos terület van a tudományban ahol érdekes ere...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2011.01.05. 11:49:11

Jó lenne már, ha az orvosom végre elérető lenne Skype-on is. Megmutatnám a torkomat a webkamerába, erre ő felír néhány gyógyszert az e-patikából :)

kalandlövész · http://kalandloveszet.hu 2011.01.05. 12:04:05

Állítólag hamarosan elérhető lesz olyan tablet opcionálisan, amiben lesz beépített vérnyomásmérő.

Átokfajzat 2011.01.05. 12:31:01

mi az az article level metrics?

Baktercsizma 2011.01.06. 11:40:50

Kíváncsi vagyok mikor jutnek el a különböző mérőeszközök arra a fejlettségi szintre, hogy nagy tételben már olcsó legyen gyártani. Utána talán lehet reménykedni valami robbanásszerű fejlődésben ezen a területen, és talán sokkal könnyebb lesz a korai fázisban elcsípni a kialakuló problémákat vagy betegségeket.
süti beállítások módosítása