MedIQ

Ha egy klinikán/kórházban felmerül egy genetikai diagnózis, gyakran a szekvenáláshoz kell fordulni, azaz a beteg DNS mintájának egy bizonyos részletét meg kell fejteni betűről betűre. Ezt laborok végzik, melyek nincsenek mindig elérhető távolságban, márpedig vért szállítani nagyon kényes feladat.

Az MIT most sajátos ötlettel állt elő. A lenti műszerbe injektálja az orvos a vérmintát, mely abból izolálja a DNS-t egy kerékpár-pumpaszerű megoldással, amit így el lehet küldeni közvetlenül a laborba. Hatalmas előnyt jelenthet ez a jövőben. Megjegyzem, míg például hzazánkban a Marfan-szindrómára nincs génteszt, addig hiába izolálunk klinikai szinten DNS-t.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediq.blog.hu/api/trackback/id/tr131258055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nita · http://freeyourmind.blog.hu 2009.07.21. 13:05:08

Azért az, nem várható el, hogy egy egy laboratorium sok sok genetikai betegség diagnosztizálására legyen berendezkedve. Még ország szinten sem, ezek rendkívül költséges eljárások, és a genetikai betegségek, szindrómák azért szerencsére elég ritkák.
Ezért van az, hogy a laborok berendezkednek egy-két betegségre, a szakintézetek pedig kollaborációban dolgoznak.
A Marfan szindrómát okozó eltérést pl. német és francia laborok tudják kimutatni. A levett vérmintákat szépen ki kell küldeni.
Persze jó ez a kütyü, ha nem megy tönkre hamar benne a minta..

drHorváthTamás · http://drhorvathtamas.com/ 2009.07.21. 21:48:25

@nita: A németek és a franciák legalább azt mérni tudják (és még sokminden mást is). Magyarország ilyen szempontból kiemelt(en rossz) helyen van. Egy-egy műhelyt leszámítva nincs pénz semmire, ami egészségügy vagy oktatás. Az a pár hely, ahol országunkban kiemelt és színvonalas eü. ténykedés folyik, az is csak az adott hely karizmatikus és ügyes vezetőinek köszönhető, de nem "fentről" jövő igénynek vagy támogatásnak.
Bocs, nem akarok politizálni, de egyre nehezebb megállni...

Mindenesetre szívesen csepegtetem a nyálam a Berci által mutatott kütyükre... :)
süti beállítások módosítása